Valutafördelning och dollarns inverkan på portföljen

Jag är sedan länge attraherad av många amerikanska bolag och det finns flera anledningar till det men den tydligaste för mig som utdelningsinvesterare är just alla fina amerikanska bolag som höjer utdelningen år efter år. För mer info om utdelningshöjarna, läs mitt blogginlägg om dem: http://petrusko.blogspot.se/2015/05/utdelningshojarna-slar-index-rejalt.html

För stunden har jag ca 25% av portföljen i bolag och ETF:er noterade i dollar och jag är inte det minsta bekymrad över valutans inverkan på värdet på dessa innehav.
Något jag däremot ägnat en hel del funderingar åt på sistone är dollarns inverkan på mina utdelningar. På lång sikt jämnar det ju ut sig men på kort sikt är det ju aldrig roligt om utdelningen skulle bli tex 20% lägre pga dollarn. Varje dag uppdaterar jag mitt exceldokument med bla valuta och aktiekurser och små förändringar i dollarn gör stor skillnad på min utdelning i kronor.

Detta har fått mig att inse att jag behöver tänka igenom och sätta riktlinjer kring hur stor dollarexponering jag skall tillåta i portföljen. 25% som jag har nu är inte avskräckande men riktlinjer är på sin plats, jag vill ju inte en dag stå där med låt säga 60% i USA-aktier och en hastigt svagare dollar. Mina utdelningar skall vara pålitliga och där spelar valutan stor roll.

Jag har inte bestämt mig än men 30% känner jag mig hyggligt trygg med men när jag smakar på högre än så känns det inte genast lika ok.

Som en följd av detta får jag tänka om eller tänka extra kring vissa placeringar, jag vet tex att jag vill äga betydligt mer av Johnson & Johnson och då får jag ta det lite lugnare med tex HCP eller ETF:er/preffar från USA för att inte hamna snett med valutan.

15 kommentarer:

  1. Valutan är något jag tycker man måste ta med i beräkningen när man bygger upp sin portfölj. Jag avyttrade nyligen alla mina amerikanska preffar för att äga dem igenom ETF:er istället till i princip samma direktavkastning. Köpte alltid preffar under inlösenkurs, men risken för att den löses in vid billig dollar ansåg jag vara för stor. Då hade investeringen plötsligt inte varit så bra. // Jonas

    SvaraRadera
  2. Hej och tack för ditt bloggande.

    Jag har mina källskattade aktier/ETF'er i en Kapitalförsäkring(KF) och de svenska bolagen på ett ISK konto.

    Jag har en större exponering mot dollarn än vad du har, och jag är helt ok med att dollarn kommer svänga mellan 6,5-8,5.

    Mina funderingar är att man skulle kunna lägga sina KF utdelningar i någon form av svenskt sparande inom sin KF nu medan dollarkursen är så hög, tex svenska preffar, Svensk räntefond, eller andra svenska aktier/ aktiefonder /inkomstplaceringar, sedan när dollarkursen går ner så använder man de pengarna/utdelningarna till att åter igen köpa USA/Kanada aktier/ETF'er, för att fylla på så totala utd blir samma eller liknande igen. (Hoppas du förstår hur jag tänker)

    Man får ju då en fin hävstång och utnyttjar valutakursen till sin fördel.

    Hur tänker du ?

    mvh

    SvaraRadera
  3. Jag gillar din blogg! Jag tittade nyligen på en del utländska REITs och preferensaktier. När jag funderat lite på effekten av källskatt och valutaförändringar beslöt jag mig emellertid för att bara titta på de svenska. En passiv inkomst är lockande, men en första titt i flera av fastighetsbolagens rapporter indikerade att många av dem förutom sina tillgångar också har ganska stora skulder. Det känns inte helt enkelt att bedöma risken att räntehöjningar ökar deras skulder ytterligare. Kanske bäst att ge dem numret till Lyxfällan? / Nemo

    SvaraRadera
  4. Hej Jonas,
    MAn vill inte bli inlöst i en preff vid "fel tid" som du säger. Därför är jag väldigt picky när jag köper amerikanska preffar. Äger nu endast Bank Of AMerica pref som tidigast kan lösas in 2019. En risk jag är villig att ta då jag anser att lång tid till lösen minskar/jämnar ut det.


    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Hej Skördetid,
    Jag behåller. Försöker inte sälja dyrt och köpa billigt, varken valuta eller aktier. Klart jag är mer köpbenägen när det är "billigt" men jag säljer inte för att köpa åter billigare. Det är svårt att tajma och förutspå utvecklingen. Kan medföra att man står utanför i många år.

    Jag sålde Axfood för ett antal år sedan då den var apdyr och ingen tillväxt. Den kunde ju inte gå annat än ner. Sedan dess har den blivit extremt mycket dyrare.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  6. Yes, man hinner ju få en del utdelning innan 2019. Men om man vill investera för att "äga för alltid" är 4 år inte långt bort. Den senaste längre nedgången i dollarn var just 4 år.. // Jonas

    SvaraRadera
  7. Tjena Nemo,
    Tack för din kommentar. Utländsk källskatt som tar lång tid att få åter samt att det är svårare att förstå sig på utrikiska bolag är en god anledning att hålla sig till svenska. Allra helst vill jag ju också ha hela utdelningen direkt så svenska investeringar är alltid mer lockande av den anledningen.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  8. Kanske en fråga som är något "off-topic" men vet du om det finns någon bra kort räntefond i CHF? När det blev panik på finansmarknaderna hösten 2008 kan vi se att SEK föll från ca 6 till 9 kr för en USD. Vid nästa kris är jag inte lika övertygad om USD som tillflyktsort utan tror mer på CHF.

    SvaraRadera
  9. Hej Leif,
    jag har tyvärr inga bra tips till dig där.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  10. Hej

    Spelar det verkligen så stor roll? Över tiden jämnas det ju ut, samt att även svenska bolag borde påverkas. De har ju ex kostnader i dollar/EUR som påverkar företaget. Så på det sätter är man ju inte heller säker med svenska stora internationella bolag(typ HM).....då är det väl viktigare att välja bra kvalitetsbolag och inte fokusera så mycket på valuta.

    Eller tänker jag fel?

    SvaraRadera
  11. Tjena A,
    Ja du tänker fel. Med tanke på att blogginlägget handlar om just valutans betydelse för utdelningen.

    I ett annat perspektiv tänker du rätt.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  12. Så länge man ackumulerar aktier spelar det ingen roll. Med svagare dollar får du förvisso mindre utdelning när det växlats till SEK men samtidigt blir ju bolagen billigare i SEK räknat, så när du återinvesterar utdelningen får du lika många nya aktier oavsett vad valutakursen råkar vara då.

    Dock har jag maxgräns för olika valutor och för USD gäller t.ex <40%. Jag har även minimumgränser eftersom jag anser att det är valutarisk även när SEK faller. Hade jag varit 100% i SEK skulle jag ju bli fattigare i ett globalt perspektiv.

    SvaraRadera
  13. Tjena Erik,
    Som nettoköpare är det trevligt med lägre pris naturligtvis. Om man inte är beroende av utdelningen till sitt uppehälle så är ju scenariot du beskriver ok.

    För övrigt håller jag med dig om SEK och Dollarn och att jag föredrar att ha en viss andel dollar som minst i väskan.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  14. Frågan är när du når gränsen kommer du avvakta med utländska köp eller kommer du köpa båda utländska och svenska innehav samtidigt!? (eller sälja ett av utländska innehav för att köpa).

    SvaraRadera
  15. Hej GD,
    Jag kommer försöka hålla mig till min gräns på ett ungefär. Lite över är ju inte hela världen. Fokuserar jag och köper lite mer svenska bolag så kan jag ju snabbt köpa en hel del i USD innan jag går över gränsen.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

OMX Stockholm Banks

  De svenska storbankerna har gått bra det senaste året i spåren av ett normaliserat ränteläge. Hittills i år har de presterat en god totala...