Köpt Oscar Properties preferens

Idag köpte jag Oscar Properties preferensaktie som är under inlösen. Jag pyntade strax under 253 kr vilket är ungefär det belopp man får vid inlösen (252,67 kr får man).
Om man inte känner till inlösenförfarandet kan det verka som jag gjort en riktigt knasig affär.
Det kanske jag gjort också, vi får se. Men det finns en tanke i agerandet.

Oscar Properties ger ut en ny preff i samband med att den gamla löses in. Ägare av den gamla preffen kan välja att byta mot den nya. Den nya preferensaktien ges ut till 253 kr och lämnar en utdelning om 20 kr fördelat om 5 kr per kvartal. Inlösenkursen är 350 kr.

Det är den nya preffen jag är ute efter och således anledningen att jag nu köpt den gamla när den står för inlösen. Faktum är att jag var lite spekulant på den gamla preffen förr men det blev aldrig något köp då jag inte fick möjlighet att ta in den under inlösenkursen om 240 kr.
Jag gillar egentligen inte risken som är förknippad med en sådan här affär, att köpa en aktie för man  vill åt en utlovad inlösen/byte. Jag bedömer det till mycket liten risk att dealen blåses av.

Igår skrev jag ett inlägg om inlösen av Oscar Properties preferens, ni hittar det här: http://petrusko.blogspot.se/2015/03/oscar-properties-holding-loser-in-sin.html

Jag hade köporder nästan hela dagen  igår men den gick ej till avslut. Idag gick jag upp en femtioöring och lyckades få avslut.

10 kommentarer:

  1. Det känns som väldigt hög risk att lana ut pengar till detta företag. Dom planerade nybyggnadsprojekten (Norra tornen + 79 & park specifikt) verkar väldigt komplicerade. Speciellt för ett företag som inte verkar ha nagan erfarenhet av nybyggnadsprojekt.

    Att köra dessa tva projekt samtidigt känns som att skjuta sig i foten och det kommer med stor sannolikhet bli en mardröm för företaget.

    SvaraRadera
  2. Varför inte bara teckna de nya när de kommer istället? Är det för att tjäna 0,17öre per aktie (252,67-252,50)? Känns lite inte värt besväret eller finns det andra fördelar.

    SvaraRadera
  3. Hej Anonym,
    Jag antar att du inte deltagit i många nyintrodutkioner osv senaste året. I nästan alla fall har det varit så stor efterfrågan att man bara får en minimitilldelning på tex 40 st aktier.

    Genom att köpa nu säkrar jag tillgången.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  4. Hej Petrusko!
    Lite OT. Jag tycker Global X SuperIncome Preferred ETF är en fantastisk fond och skulle vilja hitta nåt liknande i Asien, något du har tittat på?
    Mikael

    SvaraRadera
  5. Hej Mikael,
    Nej, jag känner inte till en ETF med preffar från Asien. Det finns många olika ETF:er med inriktning på Asien och dess olika delmarknader utgivna i USA.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  6. Hej Petrusko,

    Har du sett att Klövern har föreslagit höjning av inlösen av pref från 350 till 500 kr? Beslut tas på årsstämman 23/4.
    Vad har du för tankar kring Klövern pref?

    SvaraRadera
  7. Hej Stefan,
    Tack för din kommentar. Nej det här hade jag faktiskt missat. Jag gick in och läste ett PM nu. Förvisso hade de skrivit fel men meningen bör vara att inlösenbeloppet skall höjas till 500 kr (de hade skrivit 500 350 kr).

    Jag gillar Klöverns pref på nuvarande nivåer jmf med övriga preffar.

    Ändringen av inlösenbeloppet är kanske lite "vårdslös" men samtidigt positiv för både ägare och bolaget på kort sikt. Klövern kommer kunna ge ut fler preffar till högre pris än tidigare och aktieägarna får en potentiell uppsida i aktiekursen.

    När jag säger att ändringen av inlösenbeloppet är vårdslös menar jag att bolaget skapar en sits där det är nästintill uteslutet att göra en regelrätt inlösen pga det är dyrt som tusan. Visst man kan återköpa aktier över börs osv. Det kan verka fool proof att göra så här i rådande börsklimat och resonera att vi skall aldrig lösa in men man målar in sig i ett hörn och vi vet inte hur det ser ut om 10 år, då kanske man vill göra en inlösen.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  8. Intressant med infon om Klövern som framkommer bland kommentarerna. Gillar klövern men har varit för dyr senaste tiden. Kan nog bli värt att kika på den igen framöver.

    SvaraRadera
  9. Hej Petrusko1
    Hur tolkar du Oscar Properties avseende
    inlösen där jag och många andra känner oss blåsta: Inlösen till 240 kr EFTER årsstämman 2015. Årsstämman enligt deras finansiella kalender är 2015-04-28.Har vi blivit lurade av en semantisk feltolkning?
    Som nu togs beslutet 2015-03-30,dvs nästan en månad INNAN årsstämman...

    Mvh/SO

    SvaraRadera
  10. Hej SO,
    Inlösen sker efter årsstämman. Inga konstigheter där. Om du känner dig blåst har du haft felaktiga förväntningar.

    Reglerna är tydliga och aktien löses in helt enligt dessa.

    Ps. beslutet tas på årsstämman men det är egalt.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...