Swedbank och utdelningen

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Vi är nu inne i en period då intresset brukar öka för aktier med hög utdelning. Det är snart årsskifte och därefter kommer bokslutsrapporter och vårens "utdelningsregn". Banker generellt hör till den här kategorin aktier med hög utdelning. Om det blir så även detta år får framtiden utvisa men jag tycker mig redan se lite mer snack kring bankaktierna och dess utdelningar.

Det är ingen ny företeelse att utdelningen är stor i förhållande till aktiekursen i storbankerna. Det har varit några speciella år med pandemiåret då de "förbjöds" dela ut cash och efter det har det varit lite efterdyningar. Apropå pandemiåret och ingen utdelning så är det ett otyg när bolagen presenterar det som ovan. Inte ett tomrum och noll kronor för 2020 utan man skippar det året helt och hållet. Det är ingen big deal men vid en snabb titt ger det inte rätt intryck.

På våren 2024 pyntade Swedbank en utdelning om 15,15 kronor. Det är i runda slängar liknande som året innan pandemin slog till. På våren 2019 pyntade Swedbank en utdelning om 14,2 kronor.

Nästa vår är analytikers snittestimat en utdelning om 15,33 kronor i Swedbank och våren 2026 väntar de sig en utdelning om 16,75 kronor.

Media mfl brukar gnälla över bankernas utdelningar men det är en skev bild de målar upp och det är väl för att det passar deras narrativ. Våra svenska storbanker är just det; stora bolag. Swedbank har tex betydligt större börsvärde än Telia och i runda slängar samma börsvärde som H&M. Tillsammans har de gemensamt att de är stora bolag och pyntar miljardbelopp i utdelning. Det här är ju ett sidospår men för att vara proaktiv. Det brukar dyka upp någon dysterkvist och hata när man skriver om bank. Men skit i det nu.

Banker är högutdelare och kan vara en rimlig komponent i en portfölj med sådan inriktning. Oftast går det bra för bankerna men sett över de senaste 40 åren har där varit flera kriser och utmaningar. Det gäller nog de flesta branscher dock, att det varit tuffa tider ibland. Bankerna kan vara en rimlig komponent i utdelningsportföljen men det är bra att ha en tanke kring dess vikt i totalen. Att ha en handfull procent bank i portföljen är ingen stor grej om det blir kris igen. Har man 30 procent bank i portföljen så har man problem om krisen kommer. Det där gäller alla branscher och ett relevant exempel är ju fastighetssektorn och den tuffa period de haft på börsen under några år nu. Hade man 30 procent av portföljen i fastighetsaktier in i den "krisen" så var det inte jättekul.

Jag äger Handelsbanken, SEB och Swedbank. Tillsammans väger de kring 5 procent av min portfölj. Man behöver så klart inte äga 3 olika banker men jag har valt att fördela min exponering över dem för att sprida risken.

Länk till Swedbank hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

12 kommentarer:

  1. Fem procent, är det förutom den bankexponering du får genom xact högutdelade?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja precis, det är exklusive den exponering jag även får ifrån Xact Norden Högutdelande, Industrivärden, Investor, SEB Sverige Indexnära, Aktiespararna Direktavkastning, Aktiespararna Global Direktavkastning och Wisdomtree Europe Equity.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. 2025 blir närmare 15 kr, 2026 blir lägre, glöm 16 kr. Blir nog 12-13kr. Räntorna ska fortsätta ned och vinsterna också

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Att räntorna är nedåtgående känner analytiker till. De räknar även med lägre vinster. Med det i beaktning så är det utdelningen de förväntar sig. Man tittar på bankens kapitaltäckning och att de "behöver" dela ut så pass för att inte bli alldeles överkapitaliserade.

      Swedbank har varit "försiktiga" med utdelning en period i väntan på att USA-böter skall bli avklarade. När så skett har de ett större utdelningsutrymme.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Storbankerna kommer nog att tjäna bra med pengar även i fortsättningen på räntor, courtage och avgifter. Då känns det bra att kunna få tillbaks en del i form av utdelning.

    SvaraRadera
  4. Jag har ca 10 % bank. Har också Handelsbanken, SEB, och Swedbank. Tack för inspiration du givit under många år!

    SvaraRadera
  5. Det var intressant att du tog upp bankerna för jag ligger precis i startgroparna för att plocka in Swedbank och SEB (äger redan Nordea och SHB) Jag tror och hoppas att det på ca 15 års sikt blir en ok affär väl medveten om att utdelning och aktiekurs kan svänga ordentligt. Totalt så kommer de fyra bankerna att väga 2,5% i min portfölj och den exponeringen känner Jag mig nöjd med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mikael,
      Det är fina banker de du äger, det är de generellt de nordiska storbankerna. Jag tror det är en rimlig komponent i portföljen på lång sikt och att ha 2,5 procent som du siktar på låter sunt i min värld.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Hej Petrusko! Funderar på att ta in DNB bank, fin stigande DA och bra rapport. Vad tror du om den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Rent generellt är de nordiska storbankerna sunda och bra. DNB är en sådan och den kan nog vara en rimlig komponent på sikt.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. https://www.carnegie.se/nyheter/baddat-for-generosa-utdelningar/

    Carnegie tror på betydligt högre utdelningar i Swedbank.
    Om man får klart med sina böter så kanske det kan vara mer rimligt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det är rimligt att vänta sig större utdelningsandel ifrån Swedbank när böterna är avklarade. De har redan cash avsatt för ändamålet men är försiktiga med utdelning fram till det är avklarat.

      Jag har läst den där analysen ifrån Carnegie och jag tycker den är rimlig.

      Mvh

      Radera