5 bästa tips från investmentbolagsdirektören

 


På sajten Placera är där en artikel nu med 5 tips från Per H Börjesson. De kallar det tips för att bli rik men tycker man det är lite pajigt kan man se det som förnuftiga spartips helt enkelt. Jag skall inte gå in på de 5 tipsen här utan kortfattat gå in på en sak som ett par av tipsen kretsar kring.

Länk till artikeln hos Placera: https://www.placera.se/placera/redaktionellt/2024/11/27/per-h-borjessons-5-basta-tips-for-att-bli-rik.html

Jo jag tänkte gå in på det här med transaktioner och kostnader förknippade med det. Kostnader som för stunden kan se små ut kan bli riktigt stora i slutändan. Vi går rakt in på ett exempel. Du vill sälja aktier för 10.000 kronor för att omplacera dem i en börshandlad fond. Du betalar då 25 kronor courtage när du säljer aktierna. När du köper den där fonden pyntar du 25 kronor courtage plus 25 kronor valutaväxlingsavgift.

Totalt 75 kronor kostnad för en enda omplacering av 10.000 kronor. Avgifterna är baserade på Avanzas prislista för en helt vanlig depå som de kallar för "mini".

Om man inte har en strikt plan och tanke kring omplaceringar kan det lätt bli många och de samlar avgifter som leder till sämre avkastning i långa loppet. Här har indexinvesterare ytterligare en fördel. Att investera i indexfonder är smart då det är svårt att slå index över tid och många som försöker misslyckas. En indexinvesterare har sin indexfond och behöver inte fundera på kostnader för omplaceringar. Det är också en stor fördel med indexinvestering, att helt slippa sådana avgifter.

Själv lägger jag betydligt mer på sådana här avgifter än jag vill och tycker är rimligt. Jag är en förespråkare av långsiktig investering och att äga sunda bolag länge. Samtidigt är jag ganska aktiv och säljer när det är dyrt och omplacerar osv med blandat resultat. Generellt sett är det rimligt att göra sunda investeringar och hålla dem länge. Fonder, investmentbolag och om man analyserar och väljer rätt även enskilda bolag att hålla i decennier. Mest lämpade placeringar att hålla så där riktigt länge är billiga indexfonder och de största svenska investmentbolagen.

Fundera kring det här med avgifter. Ha en plan och tanke kring det. 

5 kommentarer:

  1. Hej, instämmer helt i din beskrivning av problematiken med transaktionskostnader. Förhoppningsvis gör vi flera bra än dåliga affärer och då är det ju trots allt värt den kostnad som transaktionerna medför.

    SvaraRadera
  2. Hej P, ja det där tål att tänka på. Det är så lätt att ryckas med i både upp och nedgång. Ofta är det lika bra eller bättre att sitta på händerna. Själv försöker jag samla utdelningar i ca 6 veckor och sedan investera det i ngt befintligt eller nytt innehav. Men dumt nog lyckas jag inte hålla strategin jämt.
    Mvh Roger W

    SvaraRadera
  3. Viktig iakttagelse. Jag har ett Excel-ark där jag lägger in alla mina portföljhändelser, så jag gick in och tittade nu. Baserat på dryga 1100 köp- och sälj-händelser sedan augusti 2014 har jag betalat dryga 11.000 kronor i courtage. Det blir mycket över tid, ungefär 1000 kr per år. Första åren hade jag dock inte mini-courtage, så det var dyrare då än senare.
    Jag vill dock tro att min avkastning varit högre än courtageavgiften på totalen, men jag har kanske missat lite avkastning då istället.

    SvaraRadera
  4. Har funderat på det där, och inser att jag någonstans köper och säljer mer än jag borde, som så många andra... Men igår sålde jag av Apple från AF-kontot för att köpa idag på ISK-kontot. Utdelningen är låg, och jag tror att jag fattar hur jag ska köra för att få tillbaka pengarna för utdelningen som skattas bort. I gengäld såg jag att det handlade om 20 kr vid förra utdelningen. Fördelen är att jag har belåning på ISK-kontot, men märkligt nog inte kunde få det godkänt på AF-kontot, så jag kan låna lite mer till låg ränta.

    SvaraRadera
  5. Jag har varit väldigt lyckosam med många korta köp/sälj med lånade pengar för oftast 300000 kr/transaktion i enskilda aktier till ett lågt Courtage, men jag vet att det inte kommer att kunna vara så för evigt.Jag är tacksam för att jag hittills har fått drygt 45% i avkastning i år så i framtiden kommer jag att nöja mig med lägre avkastning och så kommer jag mestadels köpa och behålla värdepapper som har minst 6% i DA.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera