Canadian Banc Corp BK

 


Jag har tagit mig en snabb titt på den här fonden och det är lätt att missförstå eller missa små detaljer som gör stor skillnad. Här är några faktorer jag snappat upp den lilla titt jag gjort. Den här var inget som intresserade mig varpå jag inte letat efter fler "fel".

Den hade IPO för cirka 20 år sedan med ett NAV-pris om 15 CAD per A-aktie och 10 CAD per preferensaktie. Per senaste halvårsrapporten är NAV per A-aktie strax över 10 CAD. NAV har alltså eroderat över tid och den handlas idag till en premie då kursen per A-aktie är 11,48 CAD. 

Om man läser snabbt på sajten eller i rapporter kan man få uppfattning att NAV är över 20 CAD och det är ju det men inte per A-aktie. NAV fördelas över de bägge aktieslagen och är alltså strax över 10 CAD per A-aktie. 

A-aktien är den med ticker BK och den finns tillgänglig hos Avanza,

Just nu är utdelningen kring 15 procent men den har inte alltid varit det och den måste inte vara 15 procent. När den noterades var utdelningen drygt 6 procent. Där finns en del ifs and buts kring utdelningen. För att fonden över huvud taget skall kunna pynta utdelning måste NAV vara minst 15 CAD och det är det gott och väl idag. Inför en eventuell inlösen skall där finnas 15 CAD NAV till A-aktier och 10 CAD till preferensaktier, det finns inte idag.

Fonden skall lösas in 2028 om de inte begär ett uppskov, det kan de göra i 5-årsintervaller. Inför inlösen behöver där finnas ovan nämnda 15 plus 10 CAD i NAV och de behöver ställa in utdelningen för att bygga upp det.

Löpande avgifter i fonden är 0,85 procent av NAV per år och det är en tänkbar anledning till förvaltarna att vilja driva fonden vidare bortom 2028.

Det här är en fond som drivs i bolagsform av ett förvaltningsbolag. Det är inte ett investmentbolag och det är inte så enkelt att man har exponering i en handfull kanadensiska bankaktier (som man kan få uppfattning om man läser snabbt). Det är bla optionshandel och andelsägare har begränsad rättigheter till tillgångar i fonden.

Jag fastnade inte för den här som sagt och det finns nog fler klurigheter än det jag snappat upp. Det är okej om du gillar den här men heads up på att det är en komplicerad produkt och inte så simpelt som att bara köpa hög direktavkastning och ha det gött.

16 kommentarer:

  1. Tack för detta inlägg.
    En otrolig tajming dessutom, då jag försökte läsa på om BK just förra veckan och huruvida det är en god investering. Den höga direktavkastningen tilltalar, men man vet ju att en sådan hög procent har en baksida.

    Efter att ha läst ditt inlägg så har jag fått det ännu klarare om hur BK ungefär fungerar och det känns inte längre som en investering för mig.

    Tack Petrusko!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Sebastian,
      Det måste inte vara så att BK är dålig men den har sina klurigheter och det är framförallt viktigt att sätta sig in i hur den funkar och vilka olika faktorer som är där och lurar.

      Den är komplicerad och där den står just nu kursmässigt och NAV-mässigt så går det inte ihop med utdelningen och inlösenförfarandet.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. När något är komplicerat och man har svårt att förstå så är det bättre att undvika det värdepappret.Varför göra det svårt för sig på börsen?!Ju större eget kapital man har desto viktigare är det att inte slarva bort sitt kapital på komplicerade värdepapper som kan gå hur som helst i framtiden.Jag kommer att köpa fler andelar i Xact Norden Högutdelande som är ett av mina utdelande basinnehav den 22/10 när det kommer in nya pensionspengar på mitt konto.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
  3. Hej! Grymt inlägg som vanligt. Tankar om fonden
    Invesco Global Equity Inc Adv A MD1? Hög utdelning+ månadsutdelning. Nackdelen hög avgift

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Alex,
      Tack för din kommentar. Jag hade inte kollat på den fonden ifrån Invesco tidigare men har tagit en snabb titt nu. Så vida de dokument jag sett gäller även för den här noteringen som handlas hos Avanza så verkar den ha en fast utdelning om 0,07 USD per månad det här året. Det där beslutas sannolikt årsvis så det är inte säkert att det kommer vara samma nästa år. Fonden är konstruerad för att generera inkomst varpå man kan tro att de lär hålla utdelningen hög i häraden där den är i dag.

      Ja avgiften är hög men det behöver inte fälla avgörandet. Dels får man se till prestandan och om fonden levererar det du vill ha av den. Sådana här produkter som genererar hög utdelning brukar ha lite högre avgifter generellt. De riktar sig dock inte mot investerare som jämför den mot en superbillig indexfond. Den här fonden är inte gjord för att slå index eller gå som index, den är gjord för att generera inkomst. För många ointressant men för somliga är det intressant.

      Den är registrerad i Luxemburg varpå det dras skatt på utdelningen den pyntar till dig. Den handlas i USD varpå Avanza kommer ta valutaväxlingsavgift på alla köp/sälj du gör i fonden samt på alla utdelningar du erhåller. 0,25% tar Avanza i valutaväxlingsavgift.

      Fonden innehåller till lejonparten globala aktier men den genererar intäkter via ELNs. De har förmodligen någonstans lite info om hur men jag antar att de använder optioner inom de där ELNs. Där är en tredjepartsrisk i en ELN men det är sannolikt inget att oroa sig för då det är reglerat och ställs stora krav på säkerheter osv. Tredjeparten kan alltså inte ta cashen i én ELN och dra hur som helst.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej igen,
      snappade upp att den verkar ha en insättningsavgift om 5 procent den där fonden ifrån Invesco. Det är en big no no.

      Mvh petrusko

      Radera
    3. Halloj

      Ursäkta min okunskap, men vad är ELN och insättningsavgift?

      Tack för att du delar med dig

      Radera
    4. Tjena,
      ELN står för Equity Linked Note och är en finansiell överenskommelse mellan två parter. Det kan tex vara att en part mot en avgift utlovar en avkastning motsvarande den i ett visst index.

      INsättningsavgift som den där Invesco-fonden har betyder att de tar en avgift direkt när du investerar i den. Om du köper för 100 kronor så är ditt värde direkt 95 kronor i den där fonden.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Har du fått utdelningen från WTEE? Patrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Patrik,
      Det tar ju några dagar extra för utdelningar i utländsk valuta att dyka upp. Den hade paydate i fredags och lägger man på ett par bankdagar på det så är det först imorgon den torde dyka upp. Är den seg kan det bli på onsdag. Så här är det alltid med utdelningar i utländsk valuta. Det måste nog inte vara det men det är så våra nätmäklare hanterar det.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Hej P, kul läsning tycker jag och bra info från dig. Men helt ärligt förstår jag inte allt så den investeringen slutar jag bort. Ha det bäst.
    Mvh Roger E

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Roger,
      Tack för din kommentar och bra resonerat. Det finns så himla många olika investeringsmöjligheter att man med fördel snabbt kan avfärda de man inte förstår eller verkar komplicerade.

      Jag föredrar egentligen att hålla saker så enkelt som möjligt men har ändå valt att investera i några börshandlade fonder med komplicerat upplägg. De levererar något unikt som passar mig bra och jag tycker det är värt risken och tiden jag behöver lägga ned för att sätta mig in.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Går inte att köpa den ändå!

    Din order misslyckades
    På grund av gällande regelverk inom EU är det inte möjligt att investera i det här värdepappret, endast säljorder är möjligt Detta gäller för samtliga amerikanska och kanadensiska Closed End Funds

    SvaraRadera
  7. Tack för ett bra inlägg har också kikat på Canadian bank corp men avstod pga att jag inte förstod upplägget, off topic fråga. Var någonstans kan man se utdelningshistorik för fonder? (Tänkte likt de du presenterat för Storebrand Low Vol och All Countries i tidigare inlägg) Mvh Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Anders,
      Vanliga fonder visar sina historiska utdelningar i års och halvårsredogörelsen. Den finner man på fondbolagets sajt.

      Mvh petrusko

      Radera