Vad är min oro?

 


När man investerar på börsen finns det ofantligt många saker man kan oroa sig för. Jag har ett styrdokument för min strategi och där har jag valt att plita ned svaret på just den här frågan; Vad är min oro? Visst finns det många faktorer jag funderar på men där är ett par viktiga som jag fokuserar på och bygger portföljen kring.

  • Permanent förlust av kapital.
  • Minskande utdelning (till mig själv ifrån portföljen primärt men i förlängningen är det ju innehaven).

Dessa två saker är min oro. Inget som jag går och räds över i den bemärkelsen utan vad jag verkligen vill undvika snarare, jag hetsar inte upp mig i onödan. Genom att ha god vetskap om vad jag vill undvika, att känna till min oro så kan jag vidta åtgärder som sänker sannolikheten att de inträffar och minskar smärtan när det eventuellt inträffar.

Att jag kom att skriva detta inlägg kom sig av att jag i helgen tittat på vad jag ytterligare kan göra för att minska risken för permanent förlust av kapital. Där ser jag bolagsrisk som en stor faktor och har en rad olika förhållningsregler kring det. Jag har tex min 7-procentsregel som säger att inga enskilda aktier får väga mer än 7 procent. Jag har även valt en normal storlek om 1-3 procent för innehav generellt. Skall de vara större än 3 procent har jag behövt goda argument för det. Tidigare i år hade jag några innehav som vägde mellan 5 och 7 procent men valde att skala ned dem till under 5 procent för att dra ned på bolagsrisken.

I helgen har jag spanat för att överväga minska så inga enskilda bolag väger över 3 procent. Det berör inte ens en handfull innehav så det är ingen big deal egentligen. Investmentbolaget Industrivärden är stort och pålitligt med en riskspridning i sig självt varpå jag inte räknar med det. Innehaven som berörs är i sådana fall Cibus, NP3 preferens och Sagax D. De väger cirka 4-5 procent i dagsläget. 

Jag attraheras av tanken att inga enskilda bolag väger mer än 3 procent. Då är jag inte utsatt för stor risk i ett portföljperspektiv om ett bolag havererar. Jag är en defensiv investerare och placerar inte för maximal avkastning på lång sikt. Bland annat har jag ett fokus på att bevara värde och hålla nere risk.

Det här är min oro och mitt resonemang. För dig är det nästan säkert annorlunda och nyckeln är att känna till vad just din oro är och ha tankar kring vad man kan göra för att optimera. 

Beträffande min spaning nu i helgen har jag inte landat i beslut ännu men det lutar åt att jag går för det, att hålla enskilda bolag om max 3 procent. Det är lockande i riskaspekten och det är inte ett avkall som gör mig något värst (att minska lite i de där 3 innehaven).

3 kommentarer:

  1. Gör det enkelt och lätt för dig och strunta i att ha enskilda aktier överhuvudtaget.Varför ta onödig bolagsrisk med enskilda aktier då du ändå är defensiv i ditt sparande?Det enda som är viktigt är att du alltid har mer inkomster än utgifter för svårare än så behöver det inte vara.T.ex Sagax D är ju perfekt att sälja hela ditt innehav nu när kursen har dragit iväg uppåt och köpa mer i t.ex Xact Norden Högutdelande som du anser att man kan ha 100% av sitt kapital i.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
  2. Med en sådan strategi, sälja det som gått upp mycket; ser du inte en risk att du säljer vinnare och i viss mån köper förlorare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Att de är större nu är för att jag aktivt valt att investera mer i dem enligt mitt tidigare resonemang. Om jag uppdaterar mitt förhållningssätt behöver jag minska. Det finns många fina värdepapper att investera i, det är lugnt att hålla sig kring 3 procent i vardera papper.

      Mitt kapital har jag byggt upp över 30 år genom investeringar i aktier i huvudsak varpå jag nu de senaste åren flyttat över mer och mer till diverse fonder för att bejaka en strategi om minskad risk och bevara värde.


      Mvh petrusko

      Radera