SEB starkt år men inget ovanligt

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Bankaktier är gubbiga och blir ofta avfärdade eller kategoriserade som "trötta". Visst är de gubbiga men inte nödvändigtvis så jädra trött. Jag tänker på SEB specifikt som har en mycket god historisk prestanda. I år ligger den kring 19-20 procent totalavkastning vilket är starkt. Det är dock inget ovanligt, SEB sticker ut bland bankerna men står sig bra mot annat också med sin historiska avkastning.

De senaste 5 åren har SEB genererat en årlig genomsnittlig totalavkastning om 15,76 procent (per 28/9 2024 enligt data hämtad hos Morningstar.

SEB gör sin grej bra. De utvecklar verksamheten och satsar på rätt grejer. De gör regelbundna återköp av egna aktien som stärker nyckeltalen för de kvarvarande aktierna över tid.

De där återköpen parerar till viss del lägre vinster de kommande åren. I absoluta tal väntas SEBs vinst bli lite lägre men fördelat på ett mindre antal aktier så blir vinst per aktie inte så usel ändå. För 2024 väntas en vinst per aktie en bit över 17 kronor. För 2025 väntas en vinst om cirka 17 kronor räknat på ett lägre antal utestående aktier (inräknat återköp alltså). För 2026 väntas vinsten vara oförändrad men utslaget på ett än lägre antal aktier väntas den bli 17,46 kronor per aktie.

Hur aktien skall utvecklas i närtid är svårt att spå men över tid tror jag att SEB kommer fortsätta generera en god avkastning. Bortåt 20 procent hittills i år är mycket starkt. Själv har jag haft tur och genererat än högre avkastning på mitt innehav i SEB genom ett lyckat sälj och återköp på lägre nivåer.

SEB sticker ut i banksektorn med sin goda totalavkastning. Jämförelsevis har Handelsbanken de senaste 5 åren genererat en årlig genomsnittlig totalavkastning om 8,41 procent.

Utdelningen var på totalt 11,5 kronor i våras fördelat på 8,5 kronor ordinarie och 3 kronor extrautdelning. Nästa vår är analytikers snittestimat en utdelning om totalt 12,5 kronor. På nuvarande aktiekurs om 155,7 kronor innebär en utdelning om 12,5 kronor en direktavkastning på 8 procent.

Länk till SEB hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

1 kommentar:

  1. Snygg sälj och tillbaka köp. Kan inte annat än att hålla med texten.

    SvaraRadera