Just i år är Telia bra

 

Alla andra år har Telia varit kass. Få har väl undgått Telias usla prestanda på börsen. De noterades mitt i IT-yran vid millennieskiftet till en hög värdering om 85 kronor. Sedan dess har aktiekursen stadigt gått ned och det har väl speglat bolagets prestanda ganska väl. Det har inte varit tal om någon operativ excellens, snarare det motsatta. Under perioden har det varit mutskandaler och legalt tjafs. Utdelningen har i många år blivit stadigt lägre. Nuvarande utdelning om 2 kronor per aktie har de med nöd och näppe täckning för. Kassaflödet täcker egentligen inte utdelningen men det kommer nog upp på nivåer nästa år att de får ihop det. Att de kan behålla utdelningen kommer sig av en god finansiell ställning, att de avyttrat tillgångar och att kassaflödet åtminstone är mycket pålitligt.

Just i år är Telia dock bra! I skrivande stund är aktien upp över 21 procent hittills i år. Ovanpå det har de betalat tre utdelningar och ytterligare en betalas i november (X-dag 30 oktober).

Hold your horses; Det här är ingen hyllning till Telia. Det är sannolikt fortfarande inte ett fantastiskt bolag. Jag äger förvisso en liten slurk direkt i Telia och bolaget ingår i några utav fonderna jag investerar i. Jag ser bolaget som en komponent som tillför något annat i portföljen. Många år har det varit mest ett bottennap men i år blev det bra, hittills i vart fall. Kanske jinxar jag Telia nu.

Jag behåller Telia i portföljen och ser det som en riskspridare likt både AP7 och Norska oljefonden har en liten slurk Telia. I en portfölj med mycket bred diversifiering kanske Telia är en komponent som man har användning för. Historiskt har det varit en fördel att inte ha Telia i portföljen och jag tror inte det kommer vara en av de främsta vinnarna i framtiden heller. Det är en annan komponent än "vinnare" helt enkelt och kanske blir det lättare att greppa varför vissa använder sig utav den om man låter 60/40-konceptet hjälpa till att förklara. En 60/40-portfölj är en traditionell strategi som går ut på att ha 60 procent aktier och 40 procent obligationer. Alla vet att obligationerna kommer ge en sämre totalavkastning på mycket lång sikt men det är ändå en rimlig och uppskattad strategi. Obligationerna utvecklas och beter sig annorlunda mot aktier och de har över tid verkat dämpande vid börsnedgångar. Nu säger jag inte att Telia är att likna vid obligationer, absolut inte. Vad jag säger är att man kan ha användning för obligationer trots att de över tid inte ger den bästa avkastningen. Kan man greppa den tanken kan man applicera det på många olika sorters investeringar. Att man kan ha användning av dem i portföljen trots att de inte är bäst.

Kanske är Telia åter ett bottennapp 2025 men just i år är de starka.

4 kommentarer:

  1. För mig har Telia alltid varit en aktie som enbart har funnits som innehav i fonder som jag äger eller har ägt.Har aldrig lockats av Telia då jag anser att den är en förlorare som jag inte vill jaga.
    Ha en trevlig kväll!Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
  2. "Köp dippen", skrev Bråse i en artikel och då stod aktien under 26 kr. Jag köpte naturligtvis eftersom man skall göra som Bråse säger.

    SvaraRadera
  3. Ja nog vore det bättre att lägga slantarna på t.ex. Xact Sverige eller Högutdelande... bättre riskspridning. Har själv Telia och har precis gått break even exkl utdelningar så funderar på att sälja av.

    SvaraRadera
  4. Hej Petrusko!

    Det vore intressant om du skrev ett inlägg om just obligationer!

    Mvh

    SvaraRadera