Volvo bra historik

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

I egenskap av investerare i Industrivärden har jag tittat till lastbilstillverkaren Volvo. Bolaget utgör cirka en tredjedel utav investmentbolaget och en investering i Industrivärden är därmed till stor del en investering i Volvo. Det är en god historisk prestanda i lastbilstillverkaren. Bilden ovan visar de senaste 9 åren. Där är en stigande trend i omsättningen och de har lyckats trycka upp rörelsemarginalen varpå vinsten ökat än snabbare. Nedan är en bild på Volvos utdelningshistorik.


Sedan 2004 har utdelningen en tydligt stigande trend och de två "hack i kurvan" som finns kan man ha överseende med. Det blev ingen utdelning i finanskrisen (2009) och det blev heller ingen i pandemikraschen (2019).

Backar man ett antal år i tiden kan jag minnas hur Volvo jämfördes med Scania som då var noterat på Stockholmsbörsen. Att Scania var så attans mycket mer effektiva och presterade bättre. Man såg potential i att Volvo borde kunna effektiviseras och prestera mer likt Scania. Det där har nu spelat ut och Volvos marginaler har kommit upp rejält.

Volvo är en av världens största lastbilstillverkare och så tror jag det kommer förbli oavsett bränsle/energi-typ i framtiden. Efterfrågan på lastbilar, bussar, maskiner osv torde finnas även i framtiden. Vi kommer behöva flytta gods och människor på vägar långt in i framtiden.

Historiskt har Volvo presterat bra och framåt finns det sannolikt potential. Analytiker verkar förvänta sig god försäljning och stora utdelningar även de kommande åren. Jag gillar Volvo men äger inte aktier direkt i bolaget. Många gånger har det dykt upp på mina sökningar dock. En utav sakerna jag gillar med Volvo är att de har en god avkastning på eget kapital. För 2023 var avkastning på eget kapital 29,3 procent. Kursmässigt har Volvo gått mycket starkt de senaste 5 åren och det är nog inte en utveckling man skall extrapolera på de kommande 5 åren. Volvo b Handlas nu i 284 kronor och med nuvarande prestanda är värderingen inte hög. Kanske är Volvo en utmärkt aktie att göra en "Lundbergare", att investera i ett bra bolag och regelbundet köpa mer. I vått och torrt likt Fredrik Lundberg. 

Länk till Volvo b hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar

5 kommentarer:

  1. Volvo har ju blivit en väldigt populär aktie under senare tid, så välkommen i klubben. Jag har ägt aktien en tid och har tagit hem lite vinst. Behåller ett basinnehav" om ca 4 procent av portföljen och hoppas på en fortsatt bra utveckling.Tillsammans med handelsbanken är det de enda Lundbergsföretag jag känt mig sugen på.

    SvaraRadera
  2. Pandemikraschen 2019?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja precis. Utdelning betalas för det gångna verksamhetsåret varpå den utdelning som slopades 2020 när pandemin slog till ja det var 2019 års utdelning.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Varför äger Du Volvo genom Industrivärlden och inte direkt? Du gillar ju utdelningar och Volvo har delat ut mer pengar än vad Industrivärlden har gjort.

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ställt samma fråga tidigare och är nyfiken på svaret! Volvo har ju en lång historia av höga utdelningar.

      Radera