Jag äger EPR Properties igen

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Nu har jag köpt åter EPR Properties som jag ägde tidigare. Jag gillar inriktningen mot upplevelser (fastigheter som kretsar kring upplevelser typ Bowlinghall, skidanläggning, biograf mm) men det var även det som fick mig att lämna. Jag sålde i pandemikraschen för att avvakta och se hur det skulle utvecklas. Den typ av verksamhet som bedrivs i EPR Properties fastigheter blev helt eller till stora delar förbjuden att hålla öppet. Det var tuffa tider minst sagt. Nu är det där förbi och det ser hyggligt ut för bolaget igen. 

Bolaget har lämnat en prognos om AFFO per aktie för 2024 på $4,76 - $4,96. Mitten av det spannet blir $4,86 och på nuvarande aktiekurs om $40,5 ger det en multipelvärdering om 8,3 gånger AFFO.

Månadsutdelningen höjdes nyligen till $0,285 vilket i årstakt blir $3,42 och innebär en direktavkastning om 8,4 procent.

37 procent av hyresintäkterna kommer ifrån biografer och det har bolaget identifierat som en onödig risk och agerar för att långsiktigt minska dess vikt i portföljen. De säljer en del av biograferna och de fokuserar förvärv på andra typer av fastigheter. Bra att inte ha allt för stor vikt mot en hyresgäst eller typ av verksamhet.

EPR har en belåningsgrad på 39 procent och de har en investment grade kreditrating. 

Pandemin må vara över men spåren av den spökar fortfarande i fastighetssektorn. Jag tänker på inflationen som kom efter pandemin och fick ränteläget att snabbt stiga. Hela REIT-sektorn är i kylboxen vilket pressat ned aktiekurserna rejält. Intresset för sektorn kan vara svalt länge. Om aktiekursen inte stiger på kort sikt gör mig inget. Jag har köpt ett bra bolag till ett rimligt pris. De presterar bra relativt rådande värdering och fortsätter de så kommer de värderas upp på lång sikt. I långa loppet tenderar aktiekursen utvecklas med stigande vinster osv. På kort sikt är det mycket annat som spelar in.

Länk till EPR Properties hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

15 kommentarer:

  1. Hej Petrusko!Denna aktien lockar mig inte det minsta.Jag blir "avskräckt" när jag ser på grafen över aktiekursen.Jag vill ha en stadig och fint stigande kurva med helst "blåa siffror" över både korta och långa tidshorisonter gärna med minst +7% per år som är en genomsnittlig avkastning under ett kalenderår.I och för sig skulle jag inte börja investera i ETF:en JGPI nu med tanke på hur den grafen ser ut för tillfället, men det kan jag ha överseende med då enskilda aktier och ETF:er är helt olika saker i och med att det även är en optionsstrategi i JGPI.Jag köper hela tiden fler andelar på röda dagar som det har varit den senaste veckan i JGPI.Jag uppskattar alltid att läsa det du skriver om på bloggen.Men jag gör alltid min egen bedömning om det du tipsar om är något för mig.Ibland är det väldigt intressant och passar mig perfekt i andra fall är det helt ointressant och inte passar mig som person med mina olika investeringsstrategier.Jag går väldigt mycket på min "magkänsla" när jag köper/säljer både på kort och lång sikt och det kommer jag göra så länge som det är lönsamt.Den dagen jag märker att jag bara förlorar pengar genom att gå på min "magkänsla" så kommer jag enbart att köpa mer i mina utdelande basinnehav i fonder och i ETF:en JGPI.Pengar är till för att användas och jag tycker det är väldigt roligt att hela tiden försöka bli en "lite bättre" investerare samtidigt som jag även köper och säljer både på kort och på lång sikt i mina portföljer oftast på daglig basis.Nu är det extra roligt att köpa/sälja många gånger i samma aktie efter att mitt Courtage blev mycket lägre hos Avanza och jag fick även en mycket lägre ränta vilket jag började utnyttja redan idag till nästan maxbeloppet.(Att låna till nästan maxbeloppet går väldigt bra då jag har belåningsvärden i alla mina olika portföljer som är väldigt mycket högre än vad jag har som kreditlimit så då rör sig inte det kvarvarande beloppen som jag kan köpa aktier för upp och ner på daglig basis som det gjorde innan jag lärde mig att se till att belåningsvärdet är mycket högre än min kreditlimit.)Mina dagar går väldigt fort och jag "hinner" inte göra allt annat som jag också tycker är väldigt roligt för man behöver ju sova också för i annat fall så hade jag t.ex gärna sett på filmer på tv:n hela kvällarna och nätterna.Jag gillar även att följa med i nyheterna vad som händer i vår värld och givetvis även i finansvärlden.Mvh Peter Jansson.P.S du skall få ett aktietips av mig och det är:ARES CAPITAL som du handlar i USA.Det är ett investmentbolag som även Warren Buffet som delägare i.Jag köpte en liten aktiepost tidigare i veckan med 40 aktier efter att ha läst om den i DI.Den har en aktiekurva med återinvesterad utdelning som jag gillar att den är stadigt stigande över längre tid.D.S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad är det med gamla människor och att inte kunna göra radbryt och styckeindelning? Du hittar ju uppenbarligen alla andra knappar?

      Radera
    2. Hej Anonym!Jag håller inte på med radbyten och styckeindelning i mina kommentarer på denna bloggen.Däremot brukar jag göra det när jag skriver e-mail och liknande.Att du ens orkar bry dig om hur jag eller andra skriver våra kommentarer.Ha ett positivt tänkande och strunta i det som retar dig.Det var nog första gången som jag blev kallad för gammal nu när jag är 57,5 år.Jag har alltid sett ung ut så att folk har frågat mig t.ex när jag var 23 år om jag verkligen fick lov att köra den stora långtradaren som jag gjorde vid det tillfället.Ha en trevlig dag.Mvh Peter Jansson.

      Radera
    3. Peter Jansson! När jag läser dina inlägg får jag intrycket av att du har inte den blekaste aning om vad du sysslar med.
      MvH Lars

      Radera
    4. Känns som att det är en bot som försöker sälja på jgpi

      Radera
  2. Bio tittandet i USA och världen har ju minskat drastiskt de sista åren pga att bolagen (Disney,Universal,mfl..) blivit alltför politiska i deras filmer. Budskapet och diversifiering framför storyn har inte vart ett vinnande koncept. Får hoppas det vänder men annars gör ju EPR rätt i att sälja ut biografer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan bara hålla med. Kvaliteten på filmerna lämnar mycket övrigt att önska, och när man går in och gör en sorts obligatorisk "redigering" där tidigare vithyade karaktärer helt plötsligt blir mörka av oklar anledning samt att biljettpriset höjs, då kommer antagligen många att dra öronen åt sig. Snövit var nog droppen som fick bägaren att rinna över för mig... när kvinnan "vars hud var vit som snö" blev en latino-karaktär och dvärgarna blev... ja vete fan... Många kortväxta skådespelare inklusive Peter Dinklage protesterade högljutt... och jag kan förstå dem.

      Radera
    2. Snöbrun och de sju diversifierade karaktärerna...

      Radera
  3. Hej.
    Äger bolaget sedan Coronakraschen där jag köpte som novis. Fått fin kursutveckling sedan dess och har en YOC på runt 9% om jag inte minns fel

    SvaraRadera
  4. Jag köpte epr år 2017 och har behållt under hela resan, inte en jättebra affär för min del men innehavet får ligga kvar då Jag ogärna säljer aktier.

    SvaraRadera
  5. Tjena P, ser att du även blivit delägare i några padelhallar. Vad har förändrat din bedömning av Tingsvalvet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har tagit in den preffen igen det stämmer. Likt tidigare har jag för avsikt att inte skriva om den. Det är ett litet bolag en bit längre ut på riskskalan noterat på en pajasbörs (men på väg att noteras på bättre lista). Med det sagt så: sedan jag sålde har några saker förändrats. De har genomfört förvärvet från Humble group och de har tagit in pengar via NE.

      De är sopiga i sin kommunikation med marknaden det här bolaget.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för ditt svar, det uppskattas som alltid!

      Radera
    3. Hej Petrusko

      Läste denna artikeln och tänker att preffen kan generera lite deg

      https://www.affarsvarlden.se/analys/tingsvalvet-pref-att-overvaga-for-valvet

      Radera
  6. EPR må vara kvalitetsbolag. Men är en sektor som är precis som historien. Exponerad mot mycket man inte kan styra över själv och inget att äga på längre sikt. Vissa sektorer gör man bara bäst i att skippa. Trots hög DA, låg värdering.

    SvaraRadera