Aktier och börsen för det långa loppet

 


Har du något hett aktietips? Min grannes kompis kusin investerade i ett bolag vettu och han gjorde stora pengar supersnabbt. 

Ja det där tugget är tyvärr inte ovanligt men det är precis stendumt. Den där personen man hör talas om som gjort en bra affär har nästan garanterat gjort massvis genomusla affärer innan den där bra affären men framförallt sölar han bort vinsterna när han fortsätter investera i nya heta aktier som går åt skogen. 

Aktier och börsen är inte en plats för snabb rikedom. Börsen är dock ett ställe där man snabbt kan söla bort pengar genom att investera i hopp om snabb rikedom. 

På lång sikt har börsen avkastat kring 8-10 procent per år i snitt. Överst är en bild för globalindex där man dels kan se kursgrafen stadigt stigande sett i ett långt perspektiv. Där är även siffror som säger att globalindex avkastat 8,29 procent per år sedan 1987 samt 9,72 procent i årlig avkastning de senaste 10 åren. Det låter kanske inte mycket med 10 procent men det är på ett enda år och om man ser det på längre sikt och väger in ränta på ränta så blir det till något stort.

Att prestera bättre än index kräver gedigen kunskap och det är ändå få förunnat att faktiskt lyckas. Att läsa alla rapporter från ett bolag är inte gedigen kunskap. Inte ens utbildning på de finaste skolorna och lång erfarenhet av bolagsanalys är en garanti för att slå index över tid. Över tid är det få som lyckas och de som gjort det uthålligt är gubbar man hört talas om som Warren Buffett. Det finns gott om investerare och analytiker som presterat starkt på 5 år men det kan en idiot också göra. På 10-15 års sikt sållas idioten och ren tur bort. Kvar är den som faktiskt har skicklighet. Idioten har inga pengar kvar.

Det här med idioten kommer från ett uttryck att en idiot och hans pengar går förr eller senare skilda vägar.

Att göra långsiktiga investeringar med en rimlig målsättning om en avkastning i linje med börsens historiska snitt är en sund attityd till börsen. Enklast är att investera i billiga indexfonder och bara hänga med på börsens fantastiska resa i långa loppet. Den som är genuint duktig på bolagsanalys osv väljer själv sina aktier men har ändå en rimlig inställning om avkastning ungefär som index i långa loppet.

Helt vanligt folk är sällan duktiga på bolagsanalys varpå indexfonder är det smarta valet för de allra flesta.

Ju förr man inser det här desto bättre. Att på börsen skapar man en förmögenhet på lång sikt. Att på börsen sölar man bort sina pengar i jakten på snabb rikedom.

42 kommentarer:

  1. Kom och tänka på Gert Fylking när jag läste bloggen. Han brukade dyka upp när Akademin meddelade vem som fått årets nobelpris i litteratur. Han ropade alltid ÄNTLIGEN oavsett vem som fått priset. Nu har väl nästan alla bloggare blivit indexinvesterare. Själv hoppas jag på att Gustav lägger ner sitt investerande i dessa utvecklingsmarknader och rättar in sig i ledet.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Lars,
      Jag är så pass gammal att jag har ett minne av det där "äntligen". Han var titt som tätt ett litet inslag i något program med Robert Aschberg. Ah ja hur som helst alla måste inte investera i index men att inse sina begränsningar och sikta på en avkastning i linje med index är förnuftigt.

      Jag hoppas att Gustav slagit index dock. Ja att han slagit index för "emerging markets". Det indexet har gått uselt länge nu.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Tack för ett bra inlägg som vanligt! Personligen är indexfonder min melodi, gärna utdelande sådana även om det inte är ett måste. Har tittat en del på PR1W på sistone och fastnat för den låga avgiften. Är det en fond du har någon uppfattning om?
    Tack för en bra blogg.
    //Jonas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag brukar undvika Amundi och jag brukar framförallt undvika fonder med säte i Luxemburg. Dels brukar Amundi följa lite halvsunkiga hittepå-index men framförallt så har de ofta säte nåon annanstans än Irland. Jag håller mig till börshandlade fonder med legal hemvist på Irland för dem dras det ingen utländsk källskatt på utdelningen och de funkar således utmärkt i ett ISK.

      Är det just en billig globalfond du är ute efter så har både Vanguard och iShares sådana. Det kommer nog hända en del på den fronten närmsta 1-2 åren. SPDR har kickat igång prispress med sin superbilliga USA-fond och det tror jag är början på en bredare prispress som kommer synas på globalfonder så småningom.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag läste någonstans att även Luxemburg baserade etf-er är befriade från källskatt. Stämmer inte det eller har du andra skäl att undvika Lux?

      Radera
    3. Luxemburg baserade fonder är belastade med mer skatt än de som har sin hemvist i Sverige eller på Irland. Ja alla fonder betalar skatt på de utdelningar de tar emot och det är lite olika mellan olika länder hur mycket skatt det blir.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Det blev lite väl kort mitt svar där. Utdelningar ifrån utländska innehav belastas med skatt generellt sett men det finns diverse avvikelser som tex nordiska innehav där de nordiska länderna har en överenskommelse (förutom Danmark som egentligen är med men krånglar sedan de blev blåsta på flera miljarder i skattebluff).

      I en globalfond är en stor del av innehaven ifrån USA och därför blir skatten mellan USA och fondens hemvist avgörande. Fonder med hemvist i Luxemburg pyntar mer skatt på utdelningen ifrån USA än fonder med hemvist på Irland och Sverige.

      Mvh petrusko

      Radera
    5. Tack för klargörandet. Det betyder isåfall att även icke-utdelande fonder bör ha hemvisten på Irland. Men det kanske kvittar för vissa fonder, t.ex Europafonder, DAX? Belastning av skatter är fonder inte särskilt transparenta med...

      Radera
    6. Det står i Jan Bolmerssons blogg att fonder med hemvist i Luxembourg inte drar källskatt. Stämmer inte det? Du nämner ovan att Lux fonder pyntar mer skatt på AMERIKANSKA utdelningar. Kanske pga ett ogynnsamt skatteavtal mellan Lux och USA? Så att fonder med säte i Luxembourg som inte innehåller USA aktier inte drar nån källskatt, precis som de på Irland? Det blev lite oklart där

      Radera
    7. Jag har läst på Jan Bolmessons blogg att Lux fonder inte drar nån källskatt. Stämmer inte det? Alltså, i sista ledet, mellan fond och dig? Du nämner ovan att Lux fonder betalar högre källskatt till USA än fonder med hemvist på Irland. Kanske beror det på ogynnsamt skatteavtal mellan Lux och USA? Men visst är det sant att Lux inte drar nån källskatt på fonder med hemvist där?
      Alex O

      Radera
    8. Hej Alex,
      Jag har inte läst från en verifierad källa att Luxemburg inte beskattar utdelningar ifrån fonder. Det är skit samma egentligen eftersom det är en smart anledning att undvika fonder med säte i Luxemburg på grund av att de får betala dubbelt så mycket skatt på de utdelningar de tar emot ifrån USA-bolag. Det redovisas inte någonstans utan visar sig som sämre avkastning.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej P!
    Vet att du ägt EPR Properties, något du överväger att ta in i igen i dagsläget? Attraktiv utdelning som höjdes en smula i samband med senaste rapporten. Droppat en hel del i år, kanske ett fint ingångsläge? Skuldsättning på 39 % och delar ut runt 71% av AFFO.
    Önskar en fin söndag!
    //Jonas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Jonas,
      Ja jag ägde och gillade EPR och dess inriktning mot nöjesfastigheter. När jag ägde den så hade de även skolor/utbildningsfastigheter men de tror jag de gjort sig av med nu. Ah, jag har inte följt EPR så noga efter att de fick problem där i pandemin. Det var otur och en mycket speciell händelse den här pandemin och hur den slog emot EPR. Fastighetstypen har annars fungerat mycket väl men oförutsedda saker händer då och då. Jag tror att det kan vara en bra komponent i en bred portfölj med fler fastighetsbolag. En investering i nöjesfastigheter. Det finns ett till med god utdelning i den nischinriktningen. Just nu står minnet still och jag får inte fram namnet men de äger bland annat Ceasar Palace och MGM Grand fastigheterna i Las Vegas. Något att jämföra med tänker jag.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för klok reflektion. Jo, det är det som är mitt bet här att de repat sig fint men kursen inte riktigt hängt med hela vägen likt andra fastighetsbolag. God chans för uppsida framgent tänker jag med lägre ränta samtidigt som direktavkastningen är najs och månadsvis dessutom.

      Det är nog VICI du tänker på. Tack för tips, värt att kika på också.

      Radera
    3. VICI är väl det du är ute efter. De äger även golfbanor i USA och Kanada.

      Radera
    4. Vici kanske du tänker på

      Radera
    5. Vici tänker du nog på där.

      Annars är det ju sant att Irland inte drar källskatt mellan fond och dig men man förlorar ändå 15% (USA) i första ledet av beskattning, dvs mellan företaget i USA och fonden i Irland. Vissa länder i Europa har ju betydligt högre källskatt, varför jag absolut inte skulle köpa en Europeisk fond med inriktning på utdelning exempelvis.

      Mvh,
      Johan

      Radera
    6. Är det Vici Properties du tänker på?

      Radera
    7. Ja Vici properties är det jag tänkte på.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej,

    Vet du vad det är för skillnad mellan JPM Global Equity Premium Income UCITS ETF - USD (dist) och Global X S&P 500 Covered Call UCITS ETF - USD Distributing i form av strategi.
    Den ena är global och den andra mot s&p det förstår jag men investerar dom olika? Eller är båda coverwd calls med olika namn och inriktning?

    Tacksam för svar =)

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har skrivit en handfull inlägg om den där Global X Covered Call det senaste året. Googla namnet på fonden och lägg till petrusko så bör du finna dem. Det är enorm skillnad mellan de två fonderna där det korta svaret är att Global X strategi är dålig och gröper ur värdet över tid medan JPMorgan har ett mycket smart upplägg som medger viss kurstillväxt över tid.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Kom på att jag faktiskt skrivit ett inlägg med info om både JPMorgans och Global X fond. Länkar till det nedan:

      https://petrusko.blogspot.com/2023/12/qyleqyld-vs-jgpi-signifikant-skillnad.html

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Ser att blankarna i SHB har försvunnit. Så sent som i förra veckan fanns det två storblankare som förlorat över 800 miljoner på äventyret:

    https://shortnordic.com/detaljer_selskap_alle.php?land=sweden

    Nu verkar de ha täckt sina positioner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har framstått lustigt rentav i mina ögon att man blankat SHB men ibland är sådana där affärer mer än vad man kan se. Blankarna kan ha en motpol till den positionen eller ett helt knippe aktier där den ingår varpå de blankar för att bli av med exponeringen.

      För all del kan det vara så att de faktiskt blankat på SHBs stora exponering mot nordisk fastighet. Det framstår bara inte så vasst/väl genomlyst. Handelsbanken har en utmärkt process där de screenar låntagare för betalningspotential och outlook. De är mycket konservativa till risktagande. Blankare kan ha missat den detaljen och bara sett till den stora exponeringen men för mig är det för stora belopp för att missa den saken.

      Man kan så klart spekulera men det är svårt att veta exakt hur blankare agerat. Det är bra att de finns dock. De tillför handel och likviditet på börsen. De är bara en säljare precis som att det finns köpare.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Tjenare Petrusko.
    Vilket skulle vara ditt top pick idag om man söker en global indexfond som ger utdelning i cash?
    Tack och god avkastning på dig?
    /K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Koll på kontot,
      Om jag utgår från att man avser en helt vanlig indexfond som följer den globala aktiemarknaden så är där två olika spår beroende på hur man investerar.

      Vid större köp om 6000 kronor eller mer så är en börshandlad fond ett bra alternativ. Både Vanguard och iShares har sådana med avgift runt 0,1 procent. Vill man ha ett bredare index som följer fler bolag så finns sådan ifrån Vanguard med avgift strax över 0,2 procent.

      Om man däremot investerar mindre belopp än 6000 kronor så är en vanlig fond ett smidigt alternativ. Utbudet är dock lite så där. Handelsbanken har en global indexfond för en avgift runt 0,3 procent. Det är procentuell sett mycket högre än Länsförsäkringars fina globalfond som inte lämnar utdelning.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Var kommer siffran 6000 ifrån? Jag vet att du tidigare räknat ut (från courtage på utländska aktier) och kommit fram till en siffra strax över 4000, men detta är första gången jag läser om 6000 kr..../Jenny

      Radera
    3. Hej Jenny,
      Siffran grundar sig på courtaget och att det inte skall bli onödigt högt procentuellt sett. Det varierar ju så klart med var man är kund och vilken courtageklass man har. Ett vanligt upplägg är 0,15% courtage och minimum 1 euro. Då är principen att affären behöver vara så pass stor att 1 euro inte utgör mer än 0,15 procent. Jag har höftat lite på både valutakurs och summan här. Tror jag brukar skriva 7-8000 kronor egentligen baserat på den här courtageklassen jag nämner. Euron står idag i 11,2 kronor varpå man på minräknaren slår 11,2/0,0015=7466.

      Vissa har 0,25 procent courtage och minimum 1 euro varpå uträkningen då blir 11,2/0,0025=4480.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Tjenare, och tack för svar:)
      Har du några konkreta namn på dessa börshandlade globala fonder från Vanguard och iShares?
      Vad det gäller Handelsbanken så hittar jag bara en global fond som ger utdelning och det är SHB global index criteria, men den har en avgift på över 0,4%.
      Stort tack och god avkastning på dig.
      /K

      Radera
    5. 2 globala ETF med utdelning: Vanguard = VGWL, IShares = IQQW. VGWL är avsevärt billigare och ngt bredare index. SEB har en global indexnära fond (dock baserad i LUX). Swedbank Global HighDiv B kan vara ett alt, dock högre avgift. Bra historik och troligen lite mindre skumpig resa än vanlig global indexfond.

      Radera
  7. Vad anser du vara en bra fördelning mellan olika regioner i en fondportfölj? Om man tänker sig månadsspara och på 20-30års horisont samt hålla avgifterna hyffsat låga. Ska man kasta in småbolag? eller en liten del potentiella framtidsregioner som indien tex?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Mja det där är ju egentligen hur mycket man vill krångla till det. Eller för all del hur roligt man vill ha om man nu tycker det är superkul men det finns anledning att hålla det simpelt även om man tycker det är kul.

      Man klarar sig utmärkt egentligen med en enda fond. En bred svensk indexfond som följer hela svenska börsen. Då får man småbolagsexponering och via våra svenska storbolag får man exponering i alla länders valutor och utveckling. Ja de säljer över hela världen de svenska storbolagen. Det finns inga stora techbolag i en svensk indexfond likt det gör i USA men det finns ingenting som säger att det är varken nödvändigt eller bra. Just nu har det varit en period där techbolagen i USA presterat extra bra men det är bara en liten blipp i den långa börsgrafen.

      På riktigt lång sikt är den svenska börsen den som genererat bäst avkastning av alla justerat för inflation. Källa på det är Nick Maggiullis bok Just Keep Buying. Den svenska börsens goda avkastning de senaste 100 åren är dock vida omskrivet här och var. Man kan på många ställen läsa om dess goda avkastning de senaste 100 åren, att den är topp 4 men när man justerar för inflation så kniper alltså svenska börsen första platsen.

      Vissa väljer en global indexfond och det är helt okej. De har gått extra bra de senaste åren på grund av den stora techexponeringen samt den starka utvecklingen för valutan. På lång sikt har globalindex presterat betydligt sämre än både sverigeindex och USA-index. En globalfond har för sig att det är bredare riskspridning. Min tro är att globalindex även de kommande 100 åren kommer generera betydligt sämre avkastning än svenska börsen. Det där är såklart svårt att förutspå och extra riskspridning är inte så tokigt.

      Som du ser kan man resonera lite olika. Beträffande emerging markets så tycker jag det finns god anledning att bara skippa det helt och hållet. Den historiska prestandan är svag och man får exponering i länder av tveksam karaktär. Jag har de senaste 5 åren spanat och övervägt exponering i emergin markets men inte landat i något intresse för det av ovan anledning.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. tack för ett kanonfint svar! skummade igenom boken lite snabbt och det stämmer ju som du säger. Ska förenkla portföljen lite och slänga ut europafonder och EM till förmån för mer svenskt.

      Radera
    3. Hej en liten fundering kring djungeln av alla fonder och aktier😊 xact fonderna som du har tipsat om borde ju räcka som en hel portfölj ?? Tänkte på sverige och norden högutdelande

      Radera
    4. Tjena,
      Ja så är det. Det här med portföljtänk handlar om att ha tillräckligt många bolag för att kunna sprida risken. Att sprida risk mellan bolag men helst även över olika sektorer osv. I en vanlig indexfond som Xact Sverige får man en god mix olika sektorer. I en fond som Xact Norden Högutdelande får man en fullgod riskspridning sett till antalet bolag (45 st i fonden) men den är lite smalare sett till sektor och bolagstyp. Den gör ett specifikt urval av bolag med god utdelning. Sådana bolag är ofta mer mogna bolag och i vissa sektorer som tex bank och telekom. Det kan vara okej att ha enbart de där sektorerna osv beroende på vad man är för typ av investerare och vilken målsättning man har. Om man tex investerar för inkomst och vill ha en stadig utdelning ifrån sin investering då är det rätt inriktning och man skulle kunna ha enbart en sådan fond.

      Generellt sett är det så att man inte behöver många olika fonder. För ett helt vanligt långsiktigt spar klarar man sig utmärkt med tex en helt vanlig bred svensk indexfond. Det ger fullgod riskspridning och exponering i olika sorters bolag, sektorer osv.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Hej Petrusko,

    Har du någon info om utdelningen i SEB Sverige Indexnära B utd? När utdelning sker och hur mycket? Inget från Avanza i kalendern eller i utdelningsanalys. Vore ju bra om Avanza redovisar detta kan man tycka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det finns ingen info som Avanza kan tillhandahålla. Fondbolagen går inte ut med den infon i förväg. Den här fonden ifrån SEB brukar pynta utdelningen i slutet av maj. Mer eller mindre samtidigt som de beslutar om utdelningen skickar de iväg den varpå du inte kommer ha någon info i förväg. Man vet att utdelningen betalas i slutet av maj och det är vad man får förhålla sig till. Bara invänta och se.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Utdelning i SEB Sverige Indexnära B utd. förra året var 2023/05/25, utgår från att det blir samma i år:) https://webapp.sebgroup.com/mb/mblib.nsf/alldocsbyunid/D49CABC544B2AE2FC12589A300273250/$FILE/Dividends_May_2023_Swe.pdf

      Radera
  9. hej Petrusko!
    ja du har rätt i att bättre köpa stabila utdelare och lite olika indexfonder!
    Jag har en annan fråga till dig!
    har ett gammalt konto på aktieinvest(va smidigt kunna måndasspara i aktier)eftersom andelsorder köp andelar va smidigt då!
    men funderar på sälja innehavet där föra över till avanza nordnet köpa samma aktier där!
    Låter det sunt?
    mvh patrick

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Patrick,
      Tack för din kommentar. Jag började själv som 10 åring hos Aktieinvest. Eller jag är osäker på om de ens hette så då men det som idag heter Aktieinvest bör jade jag med. Då gick jag till postkontoret och gav damen i luckan kontanter och fyllde i en blankett varpå jag fick brev med avslut via posten några dagar senare. Det var smidigt med andelsorder.

      När jag efter några år kom upp i större belopp så avslutade jag kontot hos Aktieinvest och gick över till en nätmäklare vilket passade mig bättre sett till kostnader mm.

      Man kan föra över innehav mellan banker (jämna antal aktier) men man får kolla noga på avgifter osv om det är värt det. Du kommer ju tex bli tvungen att göra försäljningsorder på de ojämna antalen aktier oavsett.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag tror nog jag avslutar det kontot på aktieinvest!har flera konton på andra ställen så blir mycket!
      För övrigt har jag många innehav som du har i din portfölj och nöjd med dem investor!industrivärden,cibus,saxax D,handelsbanken usa index criteria B!SEB sverige indexnära B?lite andra indexfonder gillar PLUS fonder så har några där med!
      Mvh patrick

      Radera
  10. Tjena P, klart läsvärd artikel från Nick Magiulli som du länkar till: "The Case For and Against Dividend ETFs". Utöver genomgång av för- och nackdelar med utdelande ETF gillar jag faktumet att han inte drar alla över samma kam och generaliserar utan istället utgår från investerares olika syften och behov. //humlan

    SvaraRadera