Nordnet lanserar ny billig småbolagsfond

 



***Varning för den här fonden*** Uppdatering 2024-04-13*** När fonden lanserades skrev jag nedan inlägg. Jag missade då att fonden följer ett net return index vilket ihop med swap-avtalet med en utländsk aktör blir genomuselt. Fonden får en avsevärt sämre avkastning eftersom den i det här swapavtalet får avkastning efter skatt. Det är ett dåligt upplägg Nordnet gjort och man får anta att de gjort en tabbe annars framstår det främst korkat. Småspararguiden har skrivit om det här. Läs i länken här: https://www.smaspararguiden.se/blogg/nordnets-nya-smabolagsfond-blaser-kunderna-med-dold-dubbelbeskattning/

Idag skickade Nordnet ut ett pressmeddelande om en ny billig indexfond. Likt andra aktörer har de fonder under eget namn och nu tillför de något nytt med en billig småbolagsfond. Nordnet är helt rätt på pucken här och tillför något som är bra för kunden. Raka motsatsen till hur Avanza gjort de senaste åren med sina egna fonder. Avanza har lanserat egna dyra fonder och sådana behövs det inte fler utav. Bra gjort utav Nordnet som sätter kunderna i fokus och lanserar något nytt och bra för kunden.

Den här nya fonden heter Nordnet Småbolag Sverige Index och den verkar innehålla bolag upp till cirka 60 miljarder kronor i börsvärde som störst. Stopp och belägg nu innan du vrider på stora gnällpipan om att det minsann inte är litet. Historik visar att bolag enligt definitionen upp till cirka 80 miljarder kronor börsvärde har överavkastat storbolag på lång sikt. Data visar tydligt alltså att det är den här definitionen som ger god avkastning. Det är inte din egen eller någon annans egna definition om att småbolag bara är korvkiosker. Den här definitionen är uppbackad av decennier och åter decennier av data. Den egna definitionen om korvkiosker är uppbackad av en känsla i magen.

Avgiften för fonden är 0,35 procent vilket är en bit lägre än PLUS Småbolag Sverige Index som kostar totalt 0,44 procent. De är dock inte helt jämförbara då PLUS-fonden innehåller alla Stockholmsbörsens cirka 280 småbolag.

Nordnet har uppfunnit ett nytt index för den här fonden ihop med JPMorgan. Så klart är det ESG, det är ju nästan alla nya sådana här fonder i Sverige nu. På gott och på ont. ESG innebär att fondbolaget/indexet väljer bort diverse bolag vars verksamhet de inte gillar. Vissa fondbolag tycker Apple är usla på något i hur de rapporterar vattenförbrukning i en fabrik och exkluderar dem. Andra fondbolag tycker inte om försvarsbolag som SAAB och exkluderar dem. Det är olika mellan fondbolagen hur och vad de ogillar. Man kan ha åsikter om att det är bra eller inte bra med ESG. I första hand har jag åsikter kring hur uselt godtyckligt det är. Det är precis hopplöst för investeraren att ta ställning till det eftersom alla gör olika. Fondbolag tycker olika och det är inte rimligt för en småsparare att sätta sig in i och jämföra olika fonder och dess ESG-exkluderingar.

Det här indexet som Nordnets fond följer innehåller endast 80 bolag. En mycket smalare fond än den fina fonden ifrån PLUS.

Hur som helst är Nordnet Småbolag Sverige Index en billig småbolagsfond. Den är tillgänglig hos Nordnet som har ett flertal andra billiga och bra fonder på sin plattform. Den här nya småbolagsfonden kan vara en intressant komponent att använda ihop med några andra fonder för att skapa en komplett fondportfölj.

Jag gillar Nordnets satsningar på egna billiga fonder. De gör det där riktigt bra. Med kunden i fokus.


Länk till pressmeddelande om den nya fonden: https://mfn.se/cis/a/nordnet/nordnet-lanserar-ny-indexfond-med-fokus-pa-svenska-smabolag-f99e4b13

11 kommentarer:

  1. God morgon.
    Tack för bra och snabb info som vanligt.
    Du nämnde någon gång här på bloggen detta med fysisk och syntetisk replikering i fonder och jag fick för mig av det jag läste att fysisk replikering är att föredra. Jag vet att jag sedan kollade upp en av Nordnets billiga fonder och läste mig fram till att den var den syntetiska sorten, minns dock inte vilken det var. Frågan är, för en småsparare som mig själv, spelar det någon roll om fonden har fysisk eller syntetisk replikering? Vad är det negativa med syntetisk replikering som du ser det?
    Tack och god avkastning på dig.
    /K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Koll på kontot,
      Tack för din kommentar. Fysisk replikering är att föredra, då äger fonden de verkliga aktierna i de olika bolagen.

      Syntetisk replikering innebär att fonden helt eller delvis istället äger någon annan sorts värdepapper som skall efterlikna avkastningen i det index fonden följer. Det är hittepå värdepapper som skapats utav en tredjepart. Många gånger går det nog okej men det är en onödig risk att utsätta sig för. Den där tredjeparten som emitterat de där hittepåvärdepapprena är en riskfaktor.

      Det finns väldigt många olika fonder ock fondbolag och nästan oavsett vilken fond man hittar så finns där en snarlik ifrån ett annat fondbolag. Stöter man på en fond med syntetisk replikering kan man förmodligen hitta en liknande fond ifrån ett annat fondbolag som istället har fysisk replikering.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej!
      Vet inte om jag läste slarvigt men hittar ingen info om vilken typ av replikering som gäller för denna fond.
      Vet du?

      Tack för en grym blogg!

      Radera
    3. Tjena,
      Nordnets nya småbolagsfond har syntetisk replikering.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Tack för svar :-)

      Radera
    5. Ok, bra att veta, tack för svar:)
      /K

      Radera
  2. hej Petrusko!
    Som jag sa har jag nordnet global index 125!
    men tänker nog skjuta in en slant på denna fonden trots jag redan har som du sa plus fonders fina småbolagsfond!
    men visst replikerar väl deras fonder index?
    typ deras danska fond ligger tungt i aktier i novo nordisk!
    sen fråga till dig petrusko!tycker du cliens småbolag är värd den dyra avgiften för aktiv förvaltning!den e typ 2,15 % tot!
    Mvh patrick

    i diskussionen?


    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Visst finns det aktiva fonder som är bra men det är svårt att välja rätt. De som varit bra senaste perioden hör sällan till de bättre den kommande perioden. Har man tur är man med i en aktiv fond medan den går bra. Har man otur köper man efter den gått bra och när den börjar gå sämre.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Var hittar man uppgifterna om en fond har en syntetisk replikering eller ej?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Fondbolaget uppger den infon på sin sajt. När det gäller mäklares egna fonder som tex Nordnet är det svårare att hitta. Då måste man hitta den sidan hos Nordnet och det är inte alls lika enkelt som att gå rakt in på ett fondbolags sajt. Men den finns där.

      Motsatsen till syntetisk replikering är fysisk replikering där fysisk replikering alltså innebär att fonden äger de riktiga aktierna i bolagen.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Bäste Petrusko, vilsen i småbolagsträsket och velar mellan AMF aktiefond småbolag, PLUS Småbolag Sverige Index och SEB Sverige Indexnära A. Vilken hade blivit ditt val i skrivande stund?

    SvaraRadera