Uppdaterad ETF-lista hos Avanza

 


Tjoho det här var en trevlig uppdatering hos Avanza. De har uppdaterat infon och datapunkter på ETF-er och samtidigt gjort en ny ETF-lista med nya sökparametrar.

Nu kan man "screena" fram ETFer direkt hos Avanza. Ja det har blivit mycket smidigare att filtrera fram just det man är ute efter. Man kan enkelt välja tex endast fonder med utdelning och tex en viss region och avgift osv. Man kan sortera dem efter direktavkastning och en rad andra parametrar.

Det är en bra och uppskattad uppdatering de gjort i mina ögon. När man väl hittat en ETF man gillar är det bra att gå in på fondbolagets sida och läsa mer om fonden och dubbelkolla så att infon stämmer. 

Jag gillar som bekant börshandlade fonder eller ETF:er som de kallas från dess engelska förkortning av Exchange Traded Fund. Det finns ett stort utbud och man kan ofta hitta en fond med den specifika inriktningen man söker. De har generellt sett lägre fondavgift än "vanliga" fonder. Observera dock att man även får betala courtage och växlingsavgift vid hantering av utländsk valuta som är aktuellt då de flesta fonderna handlas i Euro. Det är engångsavgifter och kostnad för valutaväxling ligger på 0,25 procent hos Avanza vilket är samma nivå som de flesta andra mäklarna. Valutaväxlingsavgiften är lite sur men så länge man är långsiktig i investeringen så har den inte så stor betydelse.


14 kommentarer:

  1. Och är du den ensamma ägaren till den börshandlade fonden med bara en ägare? :-D

    SvaraRadera
  2. Det är finfint av Avanza att de gjort det lättare att navigera. Utbudet är stort men behovet för en liten småsparare torde vara ganska litet, i antalet ETF man behöver. Min egen tanke är att ibland köra överlappade ETFer om det på så vis går att få utdelning även i skrala månader som t ex januari och juli. Vore intressant att ta del av förslag på vettiga ETF som gillas utöver de klassiska VGWD, FLXD, HDLV, SPYD, VDIV etc.

    SvaraRadera
  3. Hej
    Tack för en bra blogg
    Har en lite off-topic men ändå viktig fråga:
    Skulle det vara bättre att ha icke utdelande aktier som Berkshire Hathaway, Alphabet, Amazon mm på en aktie depå, istället för ISK?
    Då skattar man väl först när man säljer, eller hur? Varför ska man betala skatt under fallande börs, när man inte får några utdelningar?
    Vad tycker du? Tack på förhand!

    Alexander O.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Alexander,
      I Teorin kan det vara bättre på Aktiedepå men i praktiken blir det sällan exakt som man tänkt sig. Ja rent teoretiskt blir det lägre total skatt i vanlig aktiedepå givet att innehavet står där helt orört ett visst antal år. Jag räknade på det innan ränteläget steg och vill minnas att det då rörde sig om kring 60 år. Nu när räntan är högre är det betydligt kortare tid som behövs innan dess att en vanligt aktiekonto blir bättre men det är fortfarande en mycket lång tid. Längre än vad de flesta i praktiken lyckas hålla sin investering.

      Det lär alltså fallera på att man gick in med tanke att hålla i minst 30 år men man säljer långt tidigare pga en rad olika tänkbara orsaker.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej Petrusko,

    Vart hittar man info om att ett ETF har deras hemvinst i Irland? Stor tack

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det är en av de första uppgifterna fondbolagen uppger om fonden på sin hemsida. Ja man behöver läsa på fondbolagets sajt för att få erforderlig info om investeringen. Man kan även se att dess hemvist är på Irland genom ISIN-koden som alltid uppges hos din mäklare. Börjar den på IE så är hemvisten på Irland.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Hej,

    Tycker du att det är nödvändigt att spara i en Usa indexfond när man redan har ett sparande i en Global indexfond samt en aktiv förvaltad Usa småbolag fond.

    Hälsningar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Nej nödvändigt är det absolut inte. En helt vanlig global indexfond innehåller cirka 70 procent USA-aktier varpå man redan har mer än nog exponering där.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Om jag förstår rätt handlas en "vanlig" fond på dygnsbasis. Köper jag fondandelar för 500 kr idag så handlar fonden aktier för mina 500 kr i morgon. Rätt så långt?

    En ETF handlas istället som en aktie. Jag vill köpa en andel och köper av någon annan som vill sälja. Rätt så långt? Men då måste väl en ETF ha en substansrabatt/premie precis som ett investmentbolag?

    Eller är fonden själv aktiv i marknaden och säljer andelar? I så fall måste det ju finnas en spread mellan fondens köp- och säljkurs? Det låter inte alls billigt.

    En sista fråga, varför har en börshandlad fond lägre avgift än en "dygnshandlad"? Själva fonden borde väl vara densamma? Samma fond borde till och med kunna handlas på båda sätten?

    Svara gärna den som vet. Ekonomimänniskor tenderar att lägga mycket energi på att belägga förväntade effekter men att förklara begrepp är det inte mycket bevänt med. Tack på förhand.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Många vanliga fonder funkar så att man kan kalla dem för dygnshandlade men en hel del tar 2-3 dagar att genomföra köp/sälj.

      Vanliga ETFer prissätts på samma sätt som vanliga fonder kan man säga. Fondbolaget ger ut nya andelar och stänger andelar i takt med efterfrågan. De har anlitat market makers som säkerställer att det finns köp och säljorder i linje med aktuellt substansvärde (NAV).

      Vanliga fonder måste betala en fet avgift till den plattform som tillhandahåller fonden, din mäklare alltså. Så om du är kund hos tex Avanza är det Avanza som tar saftig avgift ifrån fondbolaget för att de har makten över dig som kund. Kring halva fondavgiften är vanligt att den går direkt till Avanza. För billiga indexfonder är det ofta lite lägre.

      Det är anledningen att ETFer ofta har lägre avgift. De är börshandlade och behöver inte betala feta avgifter till din mäklare för att nå dig som investerare.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Det är alltså kickback:en som är anledningen till att ETFer är billigare! Det låter helt rimligt. Jag har jämfört med vad vanliga fonder kostar i Premiepensionen och vad de kostar hos min nätmäklare. Det får ju Savr att framstå som dyrt, och Avanza som rena bluffen.

      Denna market maker som säljer och köper till NAV kommer också vilja ha betalt, och skapa en spread? Men allt är väl relativt kanske.

      Radera
    3. MArket Makern får betalt utav fondbolaget för den tjänst de utför. De gör ett dåligt jobb om de håller en stor spread. Det är alltså inte så de tjänar pengar. De får betalt för att hålla orders i linje med NAV. Spreaden är liten i de flesta fonder när man studerar orderdjup och handel under börsens öppettider.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. För många fonder sker köp eller sälj samma dag om fondordern skickas före kl. 13. Säljer man AMF:s fonder har man pengarna på kontot samma kväll (Nordnet).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja så är det och kul att du nämner just AMF som sköter det är exceptionellt bra. Som du säger ser man avslutet redan samma kväll. Jag vill minnas att jag testat det och att det även funkar på fredagar. En dag som många andra fondbolag funkar extra långsamt.

      Mvh petrusko

      Radera