Börsen går dåligt - Aj aj ont i magen

 


Börsen har gått dåligt ett tag nu, ett bra tag faktiskt. Börsåret 2022 slutade Stockholmsbörsen i form av SIXRX på minus 23 procent. 2023 är också på minus nu då senaste tidens nedgång raderat uppgången från tidigare i år.

Är det jobbigt? Får du ont i magen över dina aktier som går kass? Det är inte ovanligt men det finns saker att göra som kan lindra det onda. Medan enskilda bolag kan gå uselt och aldrig repa sig igen kan man med gott samvete resonera att breda börsindex alltid repar sig. Man måste inte helt gå över från aktier till indexinvestering utan man kan göra bägge. Kanske det onda i magen försvinner om man har halva portföljen i indexfonder och resten i aktier.

Med indexfonder kan man lugnt resonera att det repar sig. Stockholmsbörsen kommer stiga i långa loppet. Det har den alltid gjort och det är liksom så systemet med kapitalism osv är uppbyggt.

Det är inte bara mindre magont med indexfonder det kommer sannolikt ge dig bättre totalavkastning i långa loppet. Medan en idiot kan slå index på kort sikt som tex 5 år så är det få som lyckas slå index på 10-20 år. En idiot och hans pengar går förr eller senare skilda vägar.

Lindra ditt magont och gör ett smart val med indexfonder. Helt eller delvis.



16 kommentarer:

  1. Vad tänker du om ETFen XGSD? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      XGSD är en lite knepig fond. Den har sin hemvist i Luxemburg och jag investerar bara i fonder med hemvist på Irland. Den här fonden tror jag inte har något kvalitetsfilter utan tar rakt av in det med högst direktavkastning. Det ser lite lustigt ut att ca 65 procent är USA och 25 procent Danska aktier.

      Nej den lockar mig inte.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Jag kör delvis, siktar mot 80/20 aktier/fonder-ETF.

    Å andra sidan går min egenhändiga bransch- och valutadiversifierade Globalfond med 200+ innehav helt OK och lämnar kontinuerligt arbetsbefriade kontanter in på kontot som jag i framtiden kommer att kunna leva.

    Har hittat min väg men senaste tiden har kontantutdelningarna återinvesterats i framförallt fonder och ETFer.

    Tack för en bra blogg.

    SvaraRadera
  3. Jag har en fördelning på 75% fördelat på fonder och buffert. Resterande är till aktier:)

    SvaraRadera
  4. Har en strategi där jag säljer portioner av innehav när det är lite överpris så under sura perioder sitter jag oftast med en del likvida medel och egentligen bara hejar på att det fortsätter nedåt. Så även denna nedgång (och nu får man även en fin ränta på de pengarna dessutom). Börjat köpa in mig så smått, men håller det mesta så jag misstänker att det surar ett tag till.

    SvaraRadera
  5. Förr eller senare kommer även börserna att sluta stiga även på lång sikt. Tillväxt kräver ökat uttag av naturresurser (finns inga exempel på "grön tillväxt") och vid någon punkt kommer det inte längre att vara möjligt att öka uttaget. Samtidigt kommer ju konsekvenserna av klimatförändringarna att slå hårdare och hårdare. Extremväder, utslagna skördar med matbrist som följd, vattenbrist, enorma flyktingströmmar, protektionism och krig efter krig om sinande naturtillgångar. Kanske hinner börsen återhämta sig ytterligare en gång men förr eller senare kan vi vara säkra på att börsfesternas dagar är slut för gott. Om vi inte redan är där kan vi nog räkna med att det sker inom 10-20 år i alla fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror på vad människan anser som tillgångar och varor i framtiden. Det går att prissätta och sälja det mesta.

      Radera
    2. Har ju sagts senaste 100 Åren… ”om 10 år tar naturresurserna slut” ändå fortsätter det bara ploppa upp fynd efter fynd.
      Se bara oljan som exempel. De aktiva oljekällorna som brukas just nu beräknas ge olja motsvarande 100 års förbrukning och då ska vi komma ihåg att de hittar nya oljekällor varje år.

      Radera
    3. Hej
      Med all respekt för ditt resonemang och tankebana, men jag är övertygad om att du har helt fel. Ja, en global ekonomi som grundar sig på en överutnyttjning av ändliga resurser vet vi kommer inte fungera i långa loppet med redan nu kända konsekvenser.
      Men. Ekonomin är i förändring, resurser omfördelas från det överutnyttjande till det återvinningsbara. Och i den processen, och sedermera i den cirkulära ekonomin finns definitivt möjligheter till förtjänst och tillväxt. Så, jag är fullkomligt övertygad om att ekonomierna och börserna står starkare även om 10-20 år, men att det då är hel del andra bolag än dom vi ser nu på börslistorna. Ekonomierna, börserna och bolagen transformeras i takt med tiden.

      Radera
    4. 1. Ju mer metaller som utvinns desto bättre. Det är en mycket liten andel av alla metaller som rostar bort. De återvinns.
      Vad beträffar skogarna så ökar de, åtminstone i Sverige. Vi kan avverka "hur mycket som helst".

      2. Det råder inte precis någon konsensus kring vad klimatförändringarna kommer att innebära rent praktiskt. Vattennivåerna stiger? Det har inte börjat ännu i alla fall och så sent som på vikingatiden var vattennivåerna betydligt högre än idag (det var när vattennivåerna började sjunka som Birka övergavs.

      3. Ett konsensus råder dock och det är att ökade temperatur och högre CO2-halt i atmosfären innebr bättre växtlighet. Och det har vi sett de senaste åren; skördarna blir större (allt annat lika) och öknarna minskar (vilket ger större landmassa för människor, djur och grödor).

      4. Om mänskligheten inte förintar sig de närmaste århundradena kan vi räkna med att asteroider och månar och planeter i solsystemet börjar utvinnas - här finns oändliga källor till metaller, mineraler och annat. Det forskas och utvecklas teknologi för att börja interplanetär gruvdrift. Även månen ligger bra till; snart har USA en permanent bas på månen och likaså Kina. Långtgående planer finns för att utvinna Helium 3 på månen. Och tack vare frånvaron av atmosfär och växtlighet är gruvdrift väsentligt enklare på månen; här finns t.ex. titan som kan utvinnas i dagbrott.

      Framtiden ser positiv ut.

      Radera
  6. Har börjat växla över till fonder mer och mer då det är så volatilt på aktiemarknaden och förstår mig inte på denna brutala nedgång på 2-siffriga tal om en aktie inte motsvarar marknadens förväntningar.Dock svårt att sälja aktier som står för 40-50% nedgång för att växla till indexfonder.Kom gärna med tips på ett antal indexfonder som du gillar.Tack för läsvärda inlägg

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1/3 AMF-Småbolag, Spiltan Investmentbolag och LF Global Indexfond, månadsspara i grunden, fyll på enskilt när det är som värst eller när du fått större engångsbelopp i den fond som relativt gått sämst. Du kommer lyckas bra och AlltiD sova gott!!

      Radera
  7. Har slutat med aktier och Etf:er, orkar inte bränna av courtage och timing. Tror mer på slowness, aktiefonder och månadssparande 1/3 i respektive AMF Småbolag (billig aktiv förvaltning) Spiltan investmentbolag (semi passiv/aktiv förvaltning även med onoterat) och LF Globalfond Index. Vad tror du, känns mycket bra so far!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar och att du delar med dig om ditt spar. Jag tycker det är ett sunt resonemang du för där om att skippa courtage, timing och att lugnt spara i långa loppet. Fondtrippeln du kör på tycker jag är precis kalasbra! Du får en bred exponering till låg avgift och du får god potential ifrån både småbolag och investmentbolag. Den där fondtrippeln är jag övertygad kommer ge dig god avkastning på lång sikt.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. En av mina portföljer har ett innehåll av Råvaror, fastigheter och ränta. Tänkte att det skulle vara bra att divergera sparandet. Kanske speciellt när börsen är sur som en citron.

    Men när jag nu jmf portföljen med mina andra - så ligger den väldigt uselt till.

    På tre år är utvecklingen: Råvaror, fastigheter, ränta: -3%

    Så jag funderar på att slopa "Råvaror, fastigheter, ränta" portföljen. Att sälja av den och flytta pengar till annat sparande. Typ köpa in mig i två olika indexfonder.

    Förslag på två indexfonder?
    Finns det någon av dessa som ändå bör sparas?

    AuAg Precious Green A
    Atlant Green Tech Metals
    Thematica - Future Mobility Retl SEK Acc
    BGF Natural Resources Gr & Inc A2 USD
    PriorNilsson Realinvest A
    Skagen m2
    IKC Global Infrastructure A
    PLUS Fastigheter Sverige Index
    Spiltan Högräntefond
    IKC Avkastningsfond

    SvaraRadera
  9. Thematica - Future Mobility Retl SEK Acc

    SvaraRadera