Valutans påverkan i din globalfond

 


Väldigt många väljer att investera i globala indexfonder och hey! det är ett smart val. Den som gjort det valet har fått mycket god avkastning nästan oavsett vilken tidsperiod man ser till. Varför är en globalfond så himla bra? Mja det korta och enkla svaret är att det ger en mycket bred riskspridning över olika bolag, valutor och länder.

Många tänker nog inte så mycket på det där med valutan och dess inverkan men den är bra att känna till. En helt vanlig global indexfond består till över 70 procent av USA-aktier. Man är således exponerad i dollar till över 70 procent. Resten i globalfonden är diverse krims krams och skit samma i det stora hela. Det är USA och dollarn som sätter takten i en vanlig global indexfond.

Globalfonderna är fantastiska på grund av den fina utvecklingen på amerikanska börsen. För en svensk investerare har man dessutom fått än bättre avkastning på grund av dollarns utveckling. På 5 år sikt har Dollarn stigit drygt 18 procent mot svenska kronan. Det visar sig som kursutveckling i din Globala indexfond som visar utvecklingen i svenska kronor.

18 procentenheter avkastning kommer alltså ifrån valutaeffekt under de senaste 5 åren. Över tid går dollarn upp och ned mot svenska kronan och nästa gång man tittar till det här kanske den bidragit med det omvända; 18 procent sämre utveckling i svenska kronor mätt. För 5 år sedan stod dollarn i 9,2 SEK och skulle den gå tillbaka dit så är det en nedgång om cirka 15 procent ifrån dagens kurs om 10,84.

Över tid är det främsta hur bolagen utvecklas. Man skall inte stirra sig blind på det där med valutan. Det är svårt att förutspå och tajma. Även om man får rätt i sin valutaspekulation kanske man går miste om fantastisk utveckling i de underliggande bolagen.

Bra att känna till det där med valutan alltså. Nu när den bidragit positivt är det nog inte många som bryr sig men när den påverkar negativt kan det vara lugnande att känna till det.



6 kommentarer:

  1. Själv tar jag alltmer en större hänsyn till valutan. Det handlar ju trots allt om vad man kan köpa för sina pengar. Fallstudie: Schweiz och Sverige efter andra världskriget. Idag är den svenska kronan utplånad i värde mot Schweiz valuta. Själv har investeringar i PEP KO och GIS av den anledningen att dem ger en dollarexponering. Inga kursraketer men jag får en exponering mot något annat än SEK. På alla bloggar jag läser brukar det jamas om hur dyr dollarn är. Den kan utanvidare gå till 15Kr mot SEK. Vad görs för att stärka den svenska valutan? Svar: Ingenting.
    MvH Lars

    SvaraRadera
  2. Funderar på att göra en egen globalfond. Kopiera de 25 största innehaven i t.ex LF global. Vad tror du om det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det skulle man ju kunna göra om man har ett gött gäng övriga innehav. Ihop med tex resterande cirka 1500 bolag ifrån en globalfond så har du ju en riktig global exponering likt fonden.

      Att bara köpa de 25 största innehaven i LF Global är ingen bra plan. Det är stockpicking och kräver mycket utav dig som investerare.

      Ett smart val är att investera i LF Global index.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. När jag ser den ekonomiska utvecklingen i Sverige kommer jag att tänka på ett Hemingway citat som brukar finnas i böcker som handlar om att investera. Who did you get broke gradually then suddenly. Tydligen något från Solen har sin gång. Med boräntor som letar sig upp mot 5% och en fallande börs kommer detta bli en ansträngande kollation för många. Vi står snart med en valuta som inte är värt någonting.
    MvH Lars

    SvaraRadera
  4. Jag håller mig till Sverige. Gillar våra bolag och tror på dessa över tid. Landat i följande fonder med olika inriktningar:

    Avanza Zero
    Avanza Sverige
    Aktiespararna Firektavkastning

    SvaraRadera
  5. Sedan 1975 är väl trenden att SEK försvagas gentemot dollarn. På kort horison kan det gå upp och ner, men långsiktigt är ju SEK en riktigt underpresterande valuta.

    SvaraRadera