SEB gör regelbundna återköp

 


Det är nu några år sedan SEB antog en ny utdelningspolicy som mynnade ut i regelbundna återköp av den egna aktien. I runda slängar säger policyn att halva vinsten skall delas ut och att kapital som överstiger kapitalbufferten skall skiftas ut. Detta kan ske via återköp vilket banken varit tydlig med att de ser som ett smidigt alternativ. Just så är det också. En beslutad utdelning går inte tumma på utan den skall skiftas ut medan återköp sker via mandat. Banken kan göra återköp om de vill men måste inte. 

Hur som helst. SEB tuggar på med sina återköp. Vecka efter vecka har blivit till år. På sin sajt redogör de för återköp sedan oktober 2021. I generella termer gillar jag återköp men det finns gott om exempel från här i Sverige där det inte blivit något vidare. I USA däremot finns det tvärtom gott om bolag där det blivit riktigt bra. Apple tex har stadigt höjt sin utdelning per aktie samtidigt som de genomfört stora återköp. Varje aktie har gett rätt till en större del av bolaget och dess vinster. Warren Buffett som är storägare i Apple via Berkshire Hathaway lovordar ofta bolagets återköp av den egna aktien.

SEB kvalar i mina ögon in som ett bolag som gör regelbundna återköp av egna aktien. Det är ingen engångsgrej där de satt sprätt på en påse pengar och sedan var det klart. De har som sagt köpt regelbundet nu i cirka två år och enligt utdelningspolicyn kan man förvänta sig fortsatta återköp. SEB har god marginal över kapitalbufferten.

Förra veckan köpte de drygt 1 miljon stycken aktier till en kurs strax över 116 kronor. Återköpen går att följa veckovis i länken här: https://sebgroup.com/sv/investor-relations/aktien/aterkop-av-egna-aktier

De klubbar igenom återköpsprogram på typ kvartalsbasis och det nuvarande gäller till den 14 juli. Jag förväntar mig att de lanserar ett nytt program efter det, som de brukar göra. Kanske får man ha lite tålamod med att det är semestertider.

När sunda bolag som Apple och SEB gör sådana här återköp blir det dels en stadig köpare av aktien på marknaden men framförallt leder det till att varje kvarvarande aktie blir mer värd. Varje aktie ger rätt till en större del av bolagets vinster och utdelningar i framtiden. Om tex SEB i absoluta tal skulle dela ut lika mycket pengar nästa år så blir det ändå högre utdelning per aktie eftersom det finns färre aktier kvar.



2 kommentarer:

  1. Gillar våra storbanker. Bör ha en plats i varje utdelningsportfölj, svårt att se vem som kommer kunna utmana bankerna om Mr och Mrs Svensson.

    SvaraRadera
    Svar
    1. E-kronan / digital euro osv är väl den utmanare som finns. CBDC är tyvärr påväg men fortfarande något år bort iaf.

      Radera