Kickstart i banksektorn

 


Det är rapportdags i banksektorn och den finska banken Nordea kickstartade med en stark rapport idag. Bankens rapport kom in starkare än högt ställda förväntningar.

Nordea rapporterade kraftigt ökade intäkter och ett rörelseresultat som ökade med 26 procent jämfört med samma kvartal året innan. Avkastning på eget kapital var 18,4 procent och man höjer prognosen för helåret till en avkastning på eget kapital över 15 procent (tidigare prognos: över 13 procent). Resultat per aktie ökade med 32 procent till 0,37 euro.

I skrivande stund är Nordea upp cirka 1,1 procent och handlas i 10,25 euro. Samtidigt står den finska börsen runt nollan. De svenska storbankerna stiger och man tar ut starka rapporter på förhand. Jag äger de tre svenska storbankerna Handelsbanken, SEB och Swedbank som för stunden är upp cirka 1 procent, 0,6 procent och 0,5 procent respektive. Stockholmsbörsen är samtidigt ned cirka 0,3 procent för dagen.

Imorgon den 18 juli kommer SEB och Swedbank med sina rapporter och på onsdag är det Handelsbankens tur.

Det är goda tider för bankerna och de väntas prestera starkt de närmsta åren. Utländska investerare skyr dem dock som pesten av oro för sin exponering i fastighetssektorn. Bankerna har lånat ut pengar till fastighetsbolag som i motsats till bankernas goda tider just nu har en sämre period. Man kan se lugnande faktorer i flera led i storbankerna när det kommer till fastighetsexponeringen. Som uttrycket antyder är de just stora banker/bolag. Många miljarder i fastighetssektorn är inte småsmulor för dem men det är heller inte hela kakan. En annan faktor är att vid en kredithändelse i fastighetsbolag så står banken först i kön att få åter sina pengar (i generella termer). Det skall mycket till innan bankerna är illa ute pga fastighetssektorn. 

Bankaktierna handlas till låga värderingar och så brukar det vara. Man bör inte förvänta sig någon stor multipelexpansion härifrån. Stigande aktiekurs får man snarare ifrån stigande vinster och de är på väg upp. Banksektorn är som jag nämnde ovan inte populära nu pga fastighetssektorn. De är förvisso aldrig populära men extra så nu. Det kan få som följd att dess aktier inte utvecklas så starkt man kan hoppas på bra rapporter till trots.

Goda tider för bankerna alltså men inte solklart att bankaktierna ger överavkastning. Jag äger som sagt och förväntar mig stadiga vinster och goda utdelningar. Jag räknar inte med fantastisk avkastning, multipelexpansion osv. 



5 kommentarer:

  1. Hur fungerar det med skatt på Nordeas aktie? Drar dom 35% källskatt även om man köper den som är noterad med svensk flagga.?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det gör ingen skillnad vilken notering du köper (vilken flagga). Skatten baseras på bolagets juridiska hemvist. Om du är kund hos Nordnet och investerar i en KF så kan det finnas viss skillnad pga det upplägg de har men det får du kolla hos dem.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Synd att du äger bara sämsta banker och missat den bästa bankaktien ;-)
    det är skillnad mellan Nordea o svenska banker, så vad som redovisade Nordea är inte givet för de tre banker som du äger.
    Skillnaden ligger här:
    I Nordea utgör den bara 8 % av låneboken, och vad gäller kommersiella fastigheter i Sverige handlar det om 2 procent.
    ”Vi har en ganska liten portfölj, och det har varit en medveten strategi”, säger Frank Vang-Jensen, vd på Nordea, till Di.
    Den senaste tidens turbulens i svenska fastighetsbolag, med fallande aktiekurser och sänkta kreditbetyg, har inte heller gjort något avtryck i storbanken Nordea.
    ”Jag är inte alls orolig för vår portfölj – den är stark och vi ser inga tecken på stress i portföljen”, säger Frank Vang-Jensen, vd på Nordea, till Di.

    SvaraRadera
  3. Hej, jag förväntar mig inte heller superavkastning på bankaktierna i Sverige men med ett bra inköpspris så ger det en bra ränta/avkastning per år!

    Det som är tröttsamt är när politiker/skribenter ger sig ut i debatten och vill reglera bankernas vinster! Tröttsamt. Varför är just bankerna s vinster det farliga i samhället?

    SvaraRadera
  4. Vilken bank gillar du mest nu förtillfället sett till värdering?

    SvaraRadera