Uppdatering av utdelningspolicy i Xact Norden Högutdelande

 


Xact Norden Högutdelande har pyntat rejäl utdelning sedan start för några år sedan. Ursprungligen skrev de att utdelningen skulle vara kring 4 procent. Några år senare ändrade de till att cirka 4,5 procent skall delas ut och att det är de utdelningar som fonden tar emot som ligger till grund för utdelningen.

Nu har Xact uppdaterat texten kring utdelningen igen och nu lyder den enligt följande:

"Fonden lämnar kontant utdelning med målsättning att spegla utdelningarna i underliggande bolag"

Det här innebär inte nödvändigtvis en förändring utan handlar nog snarare om att nedpressade kurser har fått utdelningen att vida överstiga 4,5 procent som de tidigare nämnde. Det var nog inte relevant längre att prata om 4,5 procent. Visst om man gräver ordentligt i skrifterna och sidorna hos fondbolaget Handelsbanken kan man fortfarande se de där 4,5 procent någonstans men det är ju ihop med att mottagna utdelningar ligger till grund för utdelningen. Näe, egentligen är det nog precis som tidigare med utdelningen bara det att man släpper det här med att prata 4,5 procent.

Hur som helst förväntar jag mig inte just 4,5 procent utdelning utan mina tankar kring utdelningen är snarare att från förra året när fonden pyntade 6,52 kronor i utdelning har utdelningar bland börsbolagen stigit. Här får man ha i åtanke att det var några riktigt saftiga extrautdelningar i några av innehaven förra året. När brytgränsen går vilka utdelningar som ligger till grund är jag osäker på om det är kalenderår eller annat varpå det är enklast att utgå från ordinarie utdelningar och utdelningstrenden där. Jag förväntar mig i vart fall ingen större sänkning av utdelningen i fonden nu under 2023. Flera innehav visar höjd utdelning medan några innehav inte pyntar lika saftig extrautdelning. Förra året meddelade de utdelningen i början av februari och jag tippar att det blir ungefär samma tid i år. Om cirka en månad har vi beskedet och vet precis.

Läs mitt inlägg om fonden Xact Norden Högutdelande: https://petrusko.blogspot.com/2022/04/xact-norden-hogutdelande-etf.html



24 kommentarer:

  1. En av mina största utdelnings värdepapper. Den är ganska trevlig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena CS, Ja samma här =)

      Mvh petrusko

      Radera
  2. När meddelar Aktiespararna Diravk B något ? Har du ngn info kring detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, Aktiespararna Direktavkastning b pyntar utdelning i juni och de meddelar storlek och datum precis innan utdelningstillfället. Ingen info långt i förväg alltså utan förvänta dig besked i juni.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Är det föregående års utdelning som de ska dela ut nu i år? Eller är det baserat på estimat från utdelningar de förväntar sig under 2023?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Flukke,
      Det är utdelningar de tagit emot som de delar ut men jag är osäker på när när brytgränsen går, om det är kalenderår eller deras egna år. Kan ju hända att volvos, Tele2s mfl rejäla utdelningar liksom ingår i det som lägger grund för kommande utdelning.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Undrar varför det ska vara så otydligt hela tiden? All utdelning fonden får år 1 betalas ut år 2 vid dessa fyra tillfällen. Klart!

    Mvh Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Erik,
      Ja det behöver inte vara otydligt egentligen.
      =/

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Tänk att det finns folk 🤡 som betalar dyra avgifter för att slipsarna 👨‍💼 på Stureplan ska välja ”högutdelande” aktier åt dem. 🧮

    SvaraRadera
  6. Såg nyligen att Avanza uppdaterat sidorna för en ETF, vilket är värt att påpeka. Förut var informationen lite snål, men nu står det direktavkastning (som en aktie) och även innehåll, länder, branscher (som en fond). Så verkar det vara på appen i alla fall. Skönt att slippa söka upp den infon separat när man är intresserad av en ETF i alla fall!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det är en mycket välkommen uppdatering Avanza gjort med info om ETF:er.

      Ha det gott

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Spegla utdelningarna ja! Utdelningarna in har dock inget med utdelning ut till ägarna av ETF!
    På datum för utdelning 2023 är det kursen på ETF som bestämmer utdelning, ca4,5%.
    Så den är lite lurig äga mellan sista utdelning och datum för ny utdelning 2023.
    Så med dagens kurs, räkna inte med någon ökning 2023, mer i linje med 2020 nivå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du läst vad Petrusko skriver?

      Radera
  8. Vad jag märkt gör man det lätt för sig och tar helt enkelt första stängningskursen på året×4.5%
    Förra året 145×4.5%=6.52 således skulle det bli 128×4.5%=5.76 kr detta år men vi får veta om en månad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stämmer detta Petrusko?

      Radera
    2. Det där är ju gammalt. Jag skriver ju i inlägget om det nya. Det jag skriver är vad fondbolaget förmedlar här och nu. Det är vad man bör förhålla sig till.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Xact Norden och AktieS B är överlägset största innehav i min svenska portfölj. Vågar nästan inte äga annat. I Nordamerika/Europa däremot har jag ca 20 bolag som jag känner mig trygg med. Är framförallt utdelningstillväxt fokuserad med horisont på ca 20 år. Känner någon igen sig i detta? Äger gärna mer svenskt...

    SvaraRadera
  10. Om det är 2022 utdelningar som betalas ut 2023 måste fonden ha fast antal andelar.
    Har hela tiden utgått från att antalet andelar kan öka/ minska. Annars så är substansvärde oerhört viktigt att titta på när man ska köpa/ sälja likt investering i ett investmentbolag.
    Om fonden nu har flytande antal andelar så blir det svårt för dom att betala ut utdelning från 2022 om intresset nu ökar för fonden 2023 och antalet andelar ökar.

    Innehaven 2023-01-13 visar på 0,33% cash.
    Jag tror att dom löpande under året säljer av värdepapper för att kunna ge utdelning till ägarna som motsvarar utdelningen från bolagen 2022.
    Direkt när dom får utdelning från bolagen köper dom aktier i befintliga innehav för dom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Fredrik,
      Du gör en tankevurpa där med utdelningen och antal andelar i fonden. De ger löpande ut nya andelar vid behov och priset är alltid i linjed med substansvärdet. I substansvärdet ligger utdelningen så när nya andelar ges ut betalar man pris inklusive utdelning. Det kvittar alltså om man ger ut nya andelar idag och det är utdelning imorgon. Priset är inklusive utdelning och man betalar för den.

      Fondbolaget har avtal med runt 3 st market makers som stadigt har både köp och säljorder i marknaden i linje med substansvärdet/NAV.

      Fonder återinvesterar utdelningar de tar emot under året. För att pengarna skall växa vidare. När det är dags för utdelning till fondägarna frigör fonden då kapital för det ändamålet.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Det förklarar saken, tack du har bra koll.
      För att ta del av utdelningen ska man äga den här ETF:en långsiktigt precis som med aktier. Annars blir det bara en transaktion, lite som att köpa dagen innan aktie handlas exklusive utdelning. Många verkar tro att det räcker med att köpa när dom meddelat årets utdelning.

      Radera
  11. Hej, har följt dig sen 2014. Vid den tiden hade Du Akelius Preferensaktie i din aktiestock. Sen löste Akelius in preferensaktierna och i stället kunde man köpa Akelius D-aktie. Denna D-aktie har gått väldigt bra som ger ca 7% återbäring fördelat på fyra årliga utdelningsdagar. Och själva D-aktien har också gått upp mycket i värde till skillnad från bl.a. Tele2, Telia.
    Fastighetsbolag som ALM Equite Pref och flera andra fastighetsbolag vars aktier har sjunkit mycket de senaste åren. Hur kan det komma sig?
    Undrar Björn Persson vänligen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Björn,
      Tack för din kommentar. Jag vill börja med det där med aktiekursen i Akelius D. Den har inte gått upp mycket i värde sedan den noterades. Nu minns jag inte exakt noteringskursen men kring 1,75 - 1,8 euro något sådant kunde man teckna dem för ursprungligen. Det är ungefär i linje med nuvarande kurs om 1,748 euro och det är ändå en bedrift med tanke på att de flesta andra preffar och D-aktier har backat under den perioden. Jag köpte inga i IPOn då jag tyckte den var högt prisad men skopade in rejält när den var nere kring 1,25 euro i pandemikraschen.

      Att Akelius D stått sig såpass bra beror på att det är ett finansiellt starkt bolag med en superskarp grundare i Roger Akelius. Han sålde nästan hela fastighetsbeståndet på absoluta toppen och satt på cash när övriga fastighetsbolag fick se hela sektorn kapsejsa. Akelius D har dessutom haft ett konstant köpflöde ifrån några utav Akelius stiftelser som hela tiden köpt mer och mer Akelius D-aktier. Det har pressat upp aktien.

      Många andra fastighetsbolag har enorma problem idag. Fastigheterna värde sjunker och får belåningsgraden skjuta i höjden. Räntekostnaderna har stigit extremt mycket på kort tid varpå kassaflödet havererat för vissa bolag.

      Mvh petrusko

      Radera
  12. Vad är affären att köpa fonden? Att får ca 4,5% årligen i utdelning?

    SvaraRadera