Castellum har sålt för 1,5 miljarder kronor

 


I två olika affärer och separata pressmeddelanden har Castellum idag meddelat avyttringar om fastigheter till ett värde om cirka 1,5 miljarder kronor. Det är dels en nyproduktion i Jönköping om drygt 500 miljoner kronor. Byggnaden är fullt uthyrd till domstolsverket med planerad inflytt våren 2023 då också den här affären har sin frånträdesdag. Köpare är Vacse och så här säger Castellums VD Rutger Arnhult i ett pressmeddelande:

"Vi är glada att kunna överlämna ett väl genomfört fastighetsprojekt med en stabil och långsiktig hyresgäst som Domstolsverket. Avyttringen stärker vår likviditet framåt"

Senare på dagen kom det andra pressmeddelandet om en affär på knappt 1 miljard kronor där AMF är köpare. AMF som är en stor pensionsförvaltare har ett stort fokus på fastigheter och ett rejält kapital att backa upp det med. Vi kommer få se fler affärer med AMF som tagare i sektorn framöver. De har uttalat ett förhöjt fokus på fastigheter sedan något år. Just fastighetsinvesteringar är en vanlig del i kapitalallokering bland pensionsförvaltare. Anyhow, AMF köper fastigheterna Marievik 27 och Marievik 30. De är mer eller mindre fullt uthyrda och Arnhult sade kort så här i ett pressmeddelande:

"Vi är glada att kunna överlämna dessa välskötta fastigheter till AMF fastigheter som den naturliga tagaren och som kommer att fortsätta driva utvecklingen i området"

Bägge affärerna är i linje med bokfört värde och vi skall nog se dem som att Castellum anpassar sig till nya förutsättningar och kostnader för kapital. Ni vet det där Akelius gormade om att Castellum behöver ställa in utdelningen det är tuffa tider osv. Det är sammanlänkat och handlar om att Castellum behöver skapa större rymd i sina nyckeltal. Hålla belåningsgraden i schack och se till så räntetäckningsgraden inte blir för låg. Det finns flera olika sätt att stärka upp sig, den pausade utdelningen är ett sätt och att avyttra fastigheter är ett annat. De kan nog bli fler avyttringar framöver från ett Castellum som agerar för att hålla sig inom de nivåer de önskar ligga på. 

Castellum hade per 30 september ett totalt fastighetsvärde om cirka 186 miljarder kronor (inklusive ägandet i Entra). Belåningsgraden var strax under 40 procent och räntetäckningsgraden var 3,1 gånger. Under senhösten 2022 meddelade bolaget att de inte avser föreslå någon utdelning till vårens stämma utan har satt den på paus.



4 kommentarer:

  1. nu när rutger är borta så tror jag faktiskt att castellum kommer dela ut pengar, det hela var för akelius ett sätt att få väck rutger, nu när han är borta så kommer utdelningen.

    Vad tror du är min hypotes långsökt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, jo men visst tror jag att utspelet om utdelningen var ett sätt av Akelius att sätta press på Arnhult. Han klarar inte sina åtaganden utan utdelningen ifrån Castellum och tvingades sälja mer.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Lite intressant i sammanhanget att Affärsvärlden, tror jag det var, sätter sälj på Akelius på grund av risk för inställd utdelning.

    Skeptisk

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läs artikeln ordentligt en gång till, dom sätter sälj pga för låg direktavkastning i förhållande till obligationerna och inflationen, inte pga risk för inställd utdelning.

      Radera