Ha en riskstrategi och minska svedan

 


Utöver att analysera och välja bolag att investera i behöver man också ha en strategi för sin portföljsammansättning och den totala risken. Jag brukar säga att med god riskhantering kan man ta en smäll eller två och gå vidare. Det handlar om att sprida sina investeringar i olika bolag, sektorer, valutor osv.

En viktig del är att inte låta något enskilt innehav väga allt för tungt. Om ett innehav går åt skogen så svider det som tusan om det utgör 20 procent av portföljen medan om det endast väger 2 procent är det skit samma nästan.

I min portfölj är en normal viktning 1-3 procent i ett bolag. Jag har satt en gräns om max 7 procent. Där går smärtgränsen om det skulle gå helt åt skogen. 7 procent är i närheten av en normal årsavkastning och min portfölj kan således ta igen en sådan smäll på bara ett år. Där har jag satt gränsen och vill inte utsätta mig för en potentiellt större smäll än så.

Det här var bara kort hur jag tänker kring hantering av risk i portföljen. Syftet med inlägget är att mana till tanke kring riskhantering. Att man behöver en bra strategi kring det där.

När man är engagerad och exalterad över en investering är det lätt att dras med och låta den väga tungt i portföljen. Så länge det går bra är det gött som tusan men när det går dåligt då svider det. När det går dåligt i investeringar vi viktat tungt mår vi illa, vi tar smällar som är svåra att repa sig från. Att ha en maxgräns och tanke kring hur mycket enskilda bolag får väga i portföljen är viktigt och effektivt för att ha kontroll över risken och smärtan i portföljen.

Det här är något du behöver göra. Tänka igenom och sätta dina egna riktlinjer kring riskhantering i din portfölj.



9 kommentarer:

  1. Låter tex Xact och investor gå över 7% eftersom de sprider sen riskerna! SEB får ej gå över! Rätt eller fel? Vet inte men det är min risk managementet! Mackan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, ja Xact och Investor är riskspridare i sig självt så de skulle man kunna vikta tyngre. Indexfonder ger en mycket god riskspridning och jag har två ifrån Xact som väger över 10 procent i portföljen.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag är usel på att sälja, köper någon annan aktie för utd för att minska vikten! För månadssparandet blir det ind xfonder! Mac

      Radera
  2. Viktar du om mycket och snabbt då i din portfölj, om ett eller flera bolag sticker iväg på en vecka? Hur tänker du då kring utdelning och försäljning av den aktien?
    Antar att portföljen är väldigt bred med sådana marginaler, eller hur många innehav har du? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, Jag investerar i sunda stabila bolag och sådana gör sällan hysteriska uppgångar på en vecka att de går från 1 procent i portföljen till 2 procent. Eller för den delen från 6 till 7 procent heller.

      Jag har viktat Castellum tungt och den väger en bit under 7 procent. När den vaknar till liv igen och repar sig så kommer jag skala av så smått så den inte sticker iväg över 7 procent.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Det är därför jag valt att efterlikna min investeringsstrategi med en utdelande ETF. 219 individuella innehav (vikt 0,15-2,8%) och därtill fonder och ETFer av olika slag för att komma åt sektorer där jag väljer att inte direktinvestera (AI, robotics, elfordon osv). Diversifierar över valutor (USD, SEK, CAD, EURO, NOK, DKK) och alla tillgängliga branscher.

    Det finns ingenting som är "säkert" inom företagsvärlden. Jobba 30 år i industrin så inses detta trivialt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Northernlights,
      Jag gillar ditt upplägg med mycket bred diversifiering. Ett smart val av dig.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. 224 bolag och 6 ETF:er
      Alla med utdelning. Största innehav är BlackRock 3,10%

      USA 41%, Sverige 22%, Kanada 19%, Norge 5%

      Fastigheter 22% (majoriteten är preffar och D aktier), Finans 18%, Energi 9%, Konsument Stabil 8%

      Många undrar hur man har koll - "jag köper lite av allt" och låter det växa medans jag hittar nytt varje vecka.

      Oneok och Iron Mountain är upp 120% men tar bara 1,5% i portföljen

      Detta har inte varit en geni strategi utan bara en trygghet för att inte "köpa fel" - då känns det bättre i magen.

      Preffar och D aktier kommer förmodligen resa sig och under tiden köper jag annat så balanseras det utan att behöva sälja av fastigheter.

      Jag sover gott med 30% belåning.... än så länge 😀

      Radera
  4. Jag tänker lite tvärtom. Mitt största innehav utgör ca 30% av portföljen. Det är Vitec som jag köpte runt 2011. Varför ska man sälja sina vinnare? Dessutom, i mitt fall så fanns inte ISK då jag köpte aktien och därför behöver jag betala skatt om jag säljer. Jag tycker det är bättre att låta vinnarna ligga kvar och växa även om de temporärt kan tappa en del (och så får jag lite utdelning under tiden). Vitec har tappat en del mot toppkursen men jag skulle behålla även om kursen skulle rasa till hälften. Enda orsaken till att sälja är om företaget får permanenta problem eller inte längre motsvarar mina förväntningar (det sista fallet inträffade med mina Kopparbergs som efter ett antal år med fantastisk kursutveckling blev något slags "värdefälla" och då sålde jag av efterhand).

    SvaraRadera