Corem säljer fastigheter för 5,3 miljarder kronor

 


Fastighetsbolaget Corem Property Group skickade idag ut ett kortfattat pressmeddelande om att de tecknat avsiktsförklaring att sälja ett gäng fastigheter till en utländsk aktör. Totalt värde på fastigheterna i affären är 5,35 miljarder kronor och de beräknas frånträdas i april 2023. Prislappen är i linje med bokfört värde.

Det är frostigt på finansieringssidan för fastighetsbolag nu och vissa behöver sälja för att stärka upp sig. När nu Corem säljer för 5,35 miljarder kronor så är det inte pengar rakt in i kassakistan. Fastigheterna har ju finansierats med obligationer och banklån. Man kan jämföra när man säljer sin bostad där man oftast har finansierat ägandet via banklån. När man säljer sin bostad så har man inte hela försäljningslikviden att sätta sprätt på utan man måste lösa sin finansiering hos banken först. Det som är kvar kan man sätta sprätt på.

Corem äger innan transaktionen 473 stycken fastigheter till ett marknadsvärde om cirka 81 miljarder kronor. Belåningsgraden är 54 procent.

Det här är en hyggligt stor transaktion sett till Corems totala bestånd och dess börsvärde. Vi lär få se mer sådant här framöver i fastighetssektorn. Flera fastighetsbolag behöver som sagt frigöra pengar för att betala ned skuldsättning.


2 kommentarer:

  1. Undrar vilka det är som köper alla de fastigheter som man nu behöver sälja av för att klara sin finansiering? Det kan ju finnas en risk för att det blir "trångt i dörren" när fler än SBB tvingas till försäljningar.

    SvaraRadera
  2. Det förvånar mig att man köper fastigheter och inte fastighetsbolag när de handlas till så stor rabatt. En kapitalstark investerare kan ju annars köpa upp en stor post i ett bolag, driva igenom en nyemission och sedan köpa tillbaka obligationer till underkurs för att sanera finanserna.

    SvaraRadera