Telia rapport Q3 2022

 


Telenor var först ut i sektorn att rapportera stigande kostnader till följd av bla energipriser. Tele2 kom sedan med samma sak och idag var det Telias tur. Energikostnadsökningen för 2022 beräknar Telia landar på 900 miljoner kronor.

Tråkig tajming för Telia den här energikrisen, de presterar faktiskt hyggligt nu operativt och så kommer energikrisen och slår undan fötterna för dem. Så är det för bolag och det kan hela tiden dyka upp faktorer som förändrar förutsättningar. 

Jag gillar inte den här rapporten oavsett om det står utom Telias kontroll att Europa lägger ned kärnkraft och Sputnik krigar. Eller snarare gillar jag inte den här situationen. Operativt presterar som sagt Telia hyggligt men det räcker liksom inte till. Operativt kassaflöde 2022 väntas bli så att det knappt täcker utdelningen nästa år. Telia står för övrigt fast vid utdelningspolicyn i rapporten att 2 kronor per aktie skall ses som ett golv. Telia har en stark finansiell ställning och det är färre aktier kvar efter att de återköpt för cirka 5 miljarder kronor som de fick när de sålde en del av verksamheten.

Telia kan utan vidare pynta 2 spänn i utdelning under nästa år men åren efter det finns anledning att oroa sig för. Telia behöver få ned sina kostnader, starta ett kärnkraftverk eller två. De skriver i rapporten att de inte vågar säga något om 2023 kassaflödesprognos utan väntar till nästa rapport med det. 

Efter Telenors rapport och farhågor kring energikostnader har telekomsektorn handlats ned rejält. Telia har redan backat mycket och nu har vi svart på vitt i dagens rapport. I skrivande stund har börsen precis öppnat och Telia handlas ned bortåt 7 procent på en kurs runt 30 kronor. Investerare är oroliga för utdelningen i Telia. I Telia där utdelningen är en väldigt stor del av hela caset. Det är ingen som drömmer om makalös kursuppgång i Telia. Man investerar i aktien för den saftiga utdelningen. Oro kring utdelningen ger kursrörelse.


9 kommentarer:

  1. Håller med! Ingen bra rapport.
    Är Telia svagast av dem 3?
    Tyckte tex att Tele2 rapport såg bättre ut?
    Fundera du på att sälja Telia ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, Tele2 presterade hyggligt men hade också ökade kostnader förknippat med energi. Kan vara så att potentialen är bättre i Tele2.

      Jag har fler Telia än vad jag tänker att jag skall äga på sikt och har för avsikt att minska men det är något jag kommer göra på sikt. Inte nu när den backat extra mycket.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Jarnheimer verkar i alla fall tycka det är ok att öka med 20 000 stycken till 80 000 aktier, själv tycker jag 29- 30 kr i gav är helt ok. Som du skriver får man se det som en obligation.

    SvaraRadera
  3. Ahh va tråkigt för Telia och alla oss som äger den. Nåväl, jag passade på att fylla på lite. Börjar få slut på kassa, det dyker ju upp otroliga köplägen i princip hela tiden.

    SvaraRadera
  4. Ja det här var ju en tråkig historia, men så har ju Sverige också gått ifrån I-land till U-land på rekordtid! Så kan det gå när man har stolle politiker som styr och förstör ett av Världens bästa energisystem som vi en gång hade. Jag har själv ca 5% Telia och 6% Tele2 i portföljen och jag har inga planer på att sälja någonting, kanske tom köper lite mera eller så blir det det kanske mera xact Sverige o högutdelande istället (Där både telia o tele2 ingår)
    Jag trodde att telekombolag inte drabbades alls av höga elpriser! De har väl 1 kontor i Stockholm och en massa master runt om i landet! är det masterna som drar så mycket el tro?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är för bedrövligt hur vänsterblocket demonterat det svenska elsystemet och satt oss på banan till att bli ett regelrätt U-land. Jag trodde också telekom skulle vara sådär lagom tråkigt och säkert för att klara sig bra genom rådande kris, ack så fel man hade. Antagligen drar masterna en hel del och så lär det ha serverhallar som drar en massa el också.

      Radera
    2. Kommunikationsutrustning drar massor av ström, särskilt nu när allt är digitalt och folk strömmar som galningar. Dessutom sitter det ju batteribackuper och dubblerade system lite överallt och även dessa har en del förluster.

      Radera
  5. Den deprimerande historiska totalavkastningen för Telia säger kanske inte allt om framtiden men för mig är det tillräckligt för att inte ha några Telia i portföljen.

    SvaraRadera
  6. Man ska inte äga Telia, sedan börsnotering är det tragisk utveckling, inte ens utdelning hjälper. Köp indexfond istället.

    SvaraRadera