Min syn på preffar och D-aktier

 


Historiskt har jag haft uppåt 40-50 procent av portföljen i Fixed Income som mest men i början av det här året sålde jag stort. Ned till lägsta nivån på bortåt 10 år till en vikt kring 12 procent. I det här "fixed income" är det främst preferens och D-aktier jag har och de är dessutom allihop i en och samma sektor: fastighet. Väl vid rekordlåga viktningen om 12 procent tittade jag på möjligheten att minska än mer men landade i att jag var bekväm med vikten och inte ville sälja mer av mina innehav.

Sedan dess har preffar och D-aktier backat kraftigt. De har varit långt nere och stigit lite igen men fortsatt betydligt lägre än vid årets början.

Börsen går urdåligt i år och det gäller vanliga aktier så väl som preferensaktier/D-aktier. Vissa tror att preffar är stadiga när börsen skakar men så är det inte. Till och med obligationer svajar i pris när det skakar ordentligt. Allting säljs ut när investerare är ordentligt nervösa.

När dammet lagt sig återgår preffar till att värderas precis som vanligt, utefter ränteläget och riskbild i bolaget. För vanliga aktier kan det bli i kriser att vinst osv försvinner helt och det tar lång tid om de öht repar sig. Det är olika tillgångsslag och de beter sig olika vanliga aktier och preferensaktier.

Risken förändras i bolag och det påverkar priset på preffarna. Detta har vi sett i mer eller mindre utsträckning och investerare har börjat titta väldigt noga på räntetäckningsgrad och annat kring finansieringen av bolag. Det är andra tider och förutsättningar nu än de vi sett under flera års tid av "happy days". Det är en lång tid av sjunkande ränta och goda tider som nu är över. Istället har vi stigande ränteläge och mindre goda tider.

Fastighetsbolag går inte under bara för att förutsättningarna ändras. Nåväl, visst kan de göra det och vissa har gjort det genom åren men här och nu står de inte för jordens undergång hela högen.

Som läget ser ut nu tror jag inte att fastighetsbolagen jag investerar i kommer gå under eller bli en dålig placering på sikt. Jag har snarare ökat här och var och tänker att det är attraktiva nivåer man kan köpa nu givet att det tickar på något sånt där och jorden inte går under den här gången heller.

Det är som vanligt inte riskfritt och visst är risken högre nu med de här nya förutsättningarna men det ser överkomligt ut och man får betalt för det i form av högre direktavkastning på preffarna.

Fixed Income väger 15 procent i portföljen nu och jag fortsätter gärna göra små köp här och var till nuvarande förutsättningar. Jag har köpt bla Sagax D och Heimstaden preferens. Sagax har en mycket god räntetäckningsgrad medan Heimstaden har desto sämre. 

Som jag skrivit om tidigare är det jobbigt för Heimstaden med sin räntetäckningsgrad på 2,8 ggr och stigande finansieringskostnader. Eller snarare det blir jobbigt om det håller i sig några år. Heimstaden bostad har inga större förfall förrän om ett par år på finanseringssidan. Till dess tuffar de stadigt på och kan anpassa sig om så behövs. Nyligen tog de in drygt 6 miljarder kronor ifrån Folksam som är en tung fastighetsinvesterare. Behövs det kan man avyttra fastigheter och stärka upp sig. Det är svårt att spå exakt hur framtiden skall spela ut men som det ser ut nu tror jag inte att Heimstaden preferens går åt skogen. Vore det fritt från risk hade jag matat in allt jag har när den handlades till över 10 procent direktavkastning. Turligt nog är jag väl medveten om att inget är riskfritt och att man går på minor ibland även i investeringar man har tro på. Jag sprider risken och äger flera olika preffar/D-aktier med bara en liten del av portfljen i varje. Går Heimstaden fullständigt åt skogen så går det ingen nöd på mig. Innehavet väger under 3 procent av portföljen.

Kurspotential i den här typen av investering är inget jag räknar med. Jag investerar i Fixed Income för den feta räntan/utdelningen. Visst försöker jag följa ränteutveckling och förutsättningar för tillgångsslaget och gör vissa anpassningar därefter. Att jag sålde i början av året är en sådan anpassning. Fixed Income via preffar och D-aktier är en del av min portföljstrategi. Vissa investerare har en strategi som kallas 60/40 eller 70/30 med en stor del aktier och en mindre del obligationer. Preffar och obligationer är inte samma sak det är inte vad jag säger men de har en liknande karaktär där de värderas utefter ränteläge och risk. Vad jag säger är att medan vissa har en del obligationer i portföljen har jag valt att ha en del preffar och D-aktier. 

Jag är en försiktig investerare och det passar mig bra att ha en del i preffar med sin begränsade potential/risk men rejäla utdelningar.

4 kommentarer:

  1. Hej P

    Hur är det i de D-aktier du har, finns det någon skrivning om att man ska få inställd utdelning retroaktivt om man inte ger någon utdelning. På samma sätt som preferensaktier menar jag?

    Mvh
    Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Erik,
      Ja det finns skrivelser i bolagsordningen för de D-aktier jag äger. Det är liknande på dem och lyder på ett ungefär att utebliven utdelning buffras upp och skall betalas senare. De kan inte pynta någon utdelning på vanliga stamaktier utan att pynta D-aktierna.

      Mvh P

      Radera
  2. Jag har inte ägt preffar på flera år pga den låga direktavkastningen, men i sommar har jag köpt SBB D och Corem pref. Hög YoC och god chans till kursstegring fick mig att slå till. Ingångskurser finns i min blogg i inlägget i aug 2022.

    SvaraRadera
  3. Om man kan acceptera valutarisken, finns det preferensaktier i USA som är kopplade till räntan, oftast 3 mån LIBOR. Se tex
    https://innovativeincomeinvestor.com/floating-rate-and-fixed-to-floating-rate-preferred-stocks/#:~:text=Fixed%2Dto%2DFloating%20rate%20preferred%20stocks%20start%20with%20a%20much,rate%20preferreds%20are%20much%20higher.

    SvaraRadera