Jag köpte fler NP3 preferens igår


 

Jag äger preferensaktier i fastighetsbolaget NP3 sedan tidigare och igår synade jag bolaget som en del i min löpande bevakning av innehaven. Det mynnade ut i att jag klippte in lite fler preferensaktier strax under 27 kronor stycket.

NP3 har inte de starkaste nyckeltalen sett till finansiell styrka men de är rimliga och bolaget har sina ljuspunkter. En grej jag aldrig tidigare lyft fram som en feature är att bolagets fastigheter är belägna i norra Sverige och närmare bestämt den elpriszon som är betydligt lägre än i princip hela Europa nu. Elkrisen kommer så klart inte bestå för all framtid men här och nu är den högst verklig.

Belåningsgraden är opportunistisk som vanligt bland lite mindre fastighetsbolag och ligger på cirka 58 procent. Räntetäckningsgraden är 3,2 gånger.

Direktavkastningen på NP3s fastigheter är hyggligt hög och de lyfter fram i senaste rapporten att de via hyreshöjningar har väldigt god täckning av stigande finansieringskostnader på några års sikt.

Fastighetsbolaget Sagax är storägare i NP3 och har en bit över en femtedel av rösterna i bolaget. Det är en stark ägare att ha i ryggen i mina ögon. Visst kan Sagax drabbas om hela fastighetssektorn får det tufft men de har väldigt stadig finansiell ställning och tål mer skak än många andra bolag innan det blir kämpigt.

NP3 preferens stängde på 27,6 kronor igår vilket ger en direktavkastning om 7,25 procent. Det är inte så tokigt men har man bara lite is i magen kanske man kan få in den för under 27 spänn i närtid. Det är ju skakigt på börsen nu och särskilt så i fastighetssektorn. Aktiekurser i sektorn har gjort stora rörelser upp och ned de senaste veckorna/månaderna och inget tyder på att vi är ur den perioden ännu. Jag håller utik efter kurs under 27 kronor igen och där kanske jag tar in ytterligare ett knippe.


8 kommentarer:

 1. Hej P!
  Kul med uppdateringar kring preffar/D, det känns som rimlig risk i dessa nu med rådande omvärldsläge. Ligger med 7 % i preffar men kanske viktar upp ett par procentenheter.

  Obligationer är inget du alls överväger? Vanguard har ett par intressanta obligations-ETFer med månadsvis utdelning. T.ex. VGEM och VCUP. Tror jag fick nys om dessa via Krösus Sork. Kupongerna på dessa kommer ju stiga i takt med räntorna även om de kortsiktigt kan gå ned. Men som en långsiktig komponent som tillför månadsvis utdelning tycker jag de är intressanta och funderar på att vikta upp löpande. Vet att många utdelningsinvesterare ratar både obligationer och preffar och jag förstår ju varför. Men vore intressant att höra din syn på saken. Just nu ligger jag med ganska små poster i syfta att läsa in mig mer, lite ny mark för mig, därav min fråga till dig.

  Allt gott,
  Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jonas,
   Tack för din kommentar. Jag äger en del obligationer via en amerikansk ETF ifrån Pimco som jag köpte för flera år sedan innan EU satte stopp för handel med amerikanska fonder.

   Vanguard har en ETF här i Europa som jag har koll på och kan överväga investering. Medan dollarn står högt avvaktar jag med den. Skulle dollarn bli hyggligt låg igen så tar jag mig en titt på den där ETFen. Valutarisken är mer kännbar i sådana här "lågavkastande" investeringar.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej, tack för svar!

   Pimco PTY som var så trevlig men jag bara hann köpa en liten, liten slurk innan handeln stoppades. Hade jag gärna haft idag.

   Japp, det är ju en viss fallhöjd i valutan, jag har ingen brådska in utan doppar tårna lite nu, men vill på sikt diversifiera mig en smula.

   Tänker att det kanske är VGTY du kikar på? Den ser intressant ut tycker jag.

   Radera
 2. Hej Petrusko,
  hur tolkar du att flera inom NP3 ledingen sålde nyligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det kan finnas oändligt många skäl att sälja aktier. Tidigare i sommar föll ett optionsprogram ut varpå insiders köpte stort då. Om det bolag man jobbar på blir till ett mycket stort innehav och stor del av ens totala finanser kan det vara rimligt att avyttra och diversifiera. Svårt att spekulera i varför de sålde. Försäljningarna är en liten del av vad de köpte bara någon månad tidigare.

   Inget jag bemödar mig i att tolka. Köp däremot tycker jag är desto mer betydelsefullt. Det finns bara en anledning att köpa aktier.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej! Tack för fin blogg. Hur ser du på industrivärden och Lundbergs innehav i avknoppade Alleima?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   De ägde ju bolaget sedan innan via Sandvik och jag tror de kommer fortsätta vara ägare. Förhoppningsvis blir totalavkastningen högre nu när man delat upp bolaget.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Petrusko, har du något tips på en ETF typ PIMCO där fokus är fixed income? Har letat men hittar ingen. Är inte på jakt efter skyhög DA - mer stabil som delar ut kontinuerligt.
  Tack på förhand

  SvaraRadera