Axfood rapport kvartal 1 2022

 


Dagligvaruhandlaren Axfood rapporterade idag och det var en bra rapport. Ögnar man snabbt på den ser omsättningstillväxten extrem ut och det är inkluderat förvärv av Bergendahls Food. Det blir ju lite skevt när man skall jämföra men ser man istället på butiksomsättningen så ökade den med 4,1 procent till 12.711 miljoner kronor. Det är en ökning långt bättre än marknaden i övrigt. Kalendereffekten för perioden antas vara cirka -1 procent. Innebörden av det är vid en jämförelse mot året innan hur röda dagar osv faller ut. Ibland är påsk i kvartal 1 och ibland i kvartal 2 tex. Att Axfood ökade med 4,1 procent är alltså än bättre när man väger in kalendereffekten om -1 procent.

Vinst per aktie blev 3,3 kronor mot 2,1 kronor året innan.

Omsättning och vinst var ungefär i linje med marknadens förväntningar. Axfood är mitt i en rad olika investeringar som de tar kostnader för löpande. Poster som tynger resultatet. Det är inget nytt utan det är kommunicerat sedan länge. Nytt logistikcenter bla som kostar massvis med pengar men det behöver man inte bli orolig över om man ser det där i rapporter nu och framöver. Det är mycket pengar men Axfood genererar ett mäktigt kassaflöde och bär sina investeringar som kommer leda till än större omsättning och vinster på sikt. Det leder oss in på nyemissionen.

När Axfood förvärvade Bergendahls Food kunde de göra det med befintliga medel då bolaget har en stark finansiell ställning. De meddelade i samband med affären att de efter bolagstämman 2022 avser göra en företrädesemission för att ta in kapital och behålla en stark finansiell ställning även efter förvärvet. Nu är tiden kommen och viss information om emissionen finns i rapporten.

29 april planerar de gå ut med prospekt och fullständig information.

Avstämningsdag väntas bli 3 maj. Det avser teckningsrätter som vi ägare kommer få för att kunna teckna vår del i emissionen. 

Teckningsperioden väntas vara 5-23 maj.

Pris bli känt i samband med prospektet 29 april. Det är cirka 1,5 miljarder kronor de avser att ta in via den här emissionen där befintliga ägare har företräde.


9 kommentarer:

 1. Fem procent ökad omsättning, kan det vara att matpriserna gått upp fem procent sedan förra året?

  SvaraRadera
 2. Fin rapport, lite underligt dock att marknaden sänker aktien med -5%. Man tycker ju annars att en bra rapport uppmuntrar till köp, inte sälj. Vill man sälja för att hämta en vinst borde man ju gjorde det för länge sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du som vart med i marknaden länge borde väl veta när en aktie är övervärderad som Axfood är nu.

   Radera
  2. Värst vad självsäkert? Visst, ett PE/E på 28 kan ju peka på en något övervärderad aktie, men ett ras på över 10% för en bra rapport är ändå underligt i mina ögon. Så länge ett bolag tjänar pengar, vad är det som säger att aktiekursen inte borde öka? Du får gärna dela med dig av din analys. Själv skummade jag bara igenom rapporten och såg inget häpnadsväckande där, vilket man inte kan säga om Kinnevik som fick en välförtjänst smocka av marknaden för nedskrivningar på över 3 miljarder.

   Radera
  3. Ja Axfood kanske är lite övervärderad, kanske, men vad gör det om marknaden säljer ner aktien lite? Jag köper gärna på mig mer om den går ner under 250 kr. Gör den inte det är jag nöjd med det jag har.

   Radera
  4. Du låter som värsta nybörjaren Snålgrisen. P/E 28 är ju lite mer än "något" övervärderad.
   "Så länge ett bolag tjänar pengar, vad är det som säger att aktiekursen inte borde öka?" Är du seriös? Netflix rasade 35% men dom tjänar ju fortsatt pengar ju...

   Radera
  5. Som jag skrev i en kommentar nedan så har Placeras publicerat en analys av bolaget där man rekar sälj.
   https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2022/04/21/festen-over-i-fullvarderad-livsmedelskung.html

   Säljrekar bidrar till att kursen sjunker. I alla fall på kort sikt.

   Ha en bra dag

   //Krusse

   Radera
 3. Placera har en analys av Axfood:
  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2022/04/21/festen-over-i-fullvarderad-livsmedelskung.html

  Trevlig Läsning

  //Krusse

  SvaraRadera
 4. tycker att det var en bra rapport, det finns säkert svårigheter att övervinna men helheten verkar helt godkänd.

  SvaraRadera