Jag har sålt allt i Alm Equity preferens

 


På senare tid har det hänt en del saker i Alm Equity som förändrar riskbilden i preferensaktien i bolaget. Först och främst knoppades förvaltningsfastigheterna av i Svenska Nyttobostäder. Förvisso kvarstod Alm Equity som ägare till en god del av Svenska Nyttobostäder men sedan har det hänt mer saker. Aktier i Svenska Nyttobostäder har sålts och delats ut i omgångar och Alm Equity äger nu än mindre. En utveckling som inte är optimal i ögonen hos preferensaktieägarna.

Det är kassaflöde och värde som tidigare har backat upp utdelningen i Alm Equitys preferensaktie.

I dagarna har styrelseledamot Johan Wachtmeister dessutom sålt av preferensaktier för bortåt 15 miljoner kronor.

Förmodligen är det ingen ko på isen just nu i Alm Equity och dess preferensaktie men det finns så mycket annat fint man kan äga att man inte behöver vänta på att kossan ska sjunka.

Jag har sålt hela mitt innehav i Alm Equity preferens och skeppat in pengarna i Heimstaden preferens istället. Min avkastning i Alm Equity har varit mycket god för att vara en preferensaktie. Nära 20 procent kursuppgång och 8,2 procent direktavkastning per år (räknat från min köpkurs).

13 kommentarer:

  1. Tack för tipset, det hade jag totalt missat. Ja det finns en hel del andra alternativ, t.ex. Sagax D, som dessutom ingår i superlånet hos Avanza.

    SvaraRadera
  2. Hej P

    Tack för tips! Har en tid tänkt minska mitt pref/d innehav men klurat på vilket innehav. Nu tar jag rygg på dig!

    SvaraRadera
  3. Jag sålde också fast köpte 500 XACT Högutdelande istället. Det känns alltid rätt att öka i detta.

    SvaraRadera
  4. Hur ser du på inflationen som finns nu och ha mycket fixed income?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Inflationen tror jag inte är så övergående som vissa uttryckt och jag tror den kommer leda till högre ränta. Frågan ligger främst i hur hög ränta. Vi har extremt låga nivåer nu och den kan stiga en hel del och fortfarande vara låg. Som det ser ut nu tror jag fortsatt på hyggligt låg ränta under en längre tid.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Det var ett märklig resonemang i mina ögon. Det är ju Svenska Nyttobostäder som tar risken här då de har bundit upp sig att förvärva fastigheter under många år framöver till fast pris. De får inte heller någon ersättning från ALM vid ev förseningar.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
  6. En OT kommentar. Fick reda på att en av Kinas rikaste personer heter Li Ka Shing. Lite kul är det. Fast i Kina ser väl folk inte den kopplingen :-)

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Krusse,
      Haha, ja det är klockrent namn på den gubben =)

      Ha det gott

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Kloka tankar och jag har varit lite inne på samma bana men kom istället fram till att öka en del i Alm-preffen. Jag tänker att noteringen av Svenska nyttobostäder ger Alm en stor relativt likvid buffert som ger dem utrymme att hantera svängningar i kassaflödet och säkerställa pref-utdelningarna under överskådlig tid. Tycker du det låter som ett rimligt argument eller tankevurpa?
    /TK

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena TK,
      Mjo det kan luta åt tankevurpa. Bolag brukar inte sitta och jäsa på pengar utan de sätts sprätt på ett eller annat sätt. Delas ut till ägare eller investeras i nya projekt. Grejen med Alm Equity är att deras verksamhet är inte samma kassaflödesmaskin som det är att äga förvaltningsfastigheter. Alm Equity investerar pengar i projekt som senare skall mynna ut i realisationsvinster. Oscar Properties hade samma typ av verksamhet och medan det är kvalitetskillnad på bolagen så kan Oscar ändå vara ett exempel på hur kassaflödet kan ta precis tvärstopp i den här typen av verksamhet.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej på er båda,
      Tror ni överskattar risken i bolaget. Utförsäljningarna av styrelsen är naturliga där de som tidigt varit med inte längre bidrar eller efter en lång tid väljer att vika av vilket jag uppfattar som naturligt med tanke på att nya investerare(Norska fonder) köp av bolag (Småa, Jerntorget) samägda projekt med (Klövern, Corem). Alm Equity är numera ett investmenbolag om ni tittar på strukturen där allt är i bolagsform inkl individuella projekt. För att den pyramiden skall falla innebär att alla ben skall stryka med. Ser man sedan på hur man alltid gynnat investerare och pref aktien mot stam aktien som inte har utdelning samt styrelsens innehav av preffar så ser jag det som tryggt. Detta rent tekniskt. Titta man sedan på innovatören som c:a 23 år gammal startar Gula Sidorna i Indien och går in i fastighetsbranschen runt 2007 och klarat av alla senare fastighetskriser med olika snabba lönsamma affärsomställningar så ger det mig trygghet och osäkerhet. Den osäkerhet jag känner är om Joakim Alm försvinner. Framtill nu har jag gjort samma pref resa som dig Petrusko men valde för ett tag sen gå in i aktien då jag tror att den senaste tidens struktur affärer kommer fortsätta samtidigt som bolaget mer och mer kommer blir ett investmentbolag. Min personliga uppfattning och analys förstås. Tror på debatt.

      CMM

      Radera
  8. Intressant att följa upp nu tre år senare med oavbrutna utdelningar och senast nu med en risksänkande affär presenterad av ALM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Jag instämmer att det är intressant att kolla på ALM Equity preffen igen och utvärdera den. Lustigt nog gjorde jag det senast för bara någon dag sedan. Då landade jag i att det fortsatt är rimligt att avvakta. Den här affären de presenterade igår förändrar dock saken. Förvisso är den inte i hamn ännu men man får anta att det blir så. Det är även så att det finns begränsat med info ännu och ALM har meddelat att de avser komma med det senare. Man kan tänka positivt och agera redan nu eller avvakta och se.

      Kassaflödet är uselt i ALM men det är en annan typ av bolag än förvaltande fastighetsbolag osv som de flesta andra preffaktierna på stockholmsbörsen. ALM frigör cash när de färdigställer projekt och avyttrar tillgångar osv.

      Mvh petrusko

      Radera