Handelsbanken föreslår extrautdelning nu i höst

 


Efter börsens stängning idag skickade Handelsbanken ut ett pressmeddelande om att styrelsen avser kalla till extra bolagsstämma för att föreslå en extrautdelning. Kallelsen skickas ut inom kort och stämman avser de hålla 21 oktober.

Förslaget är en extrautdelning om 4,42 kronor per aktie men inte i reda pengar utan i form av aktier i Industrivärden. Handelsbanksfären har sedan länge haft ett korsägande och det är nu under upplösning. Det är röststarka A-aktier i Industrivärden som kommer delas ut.

Det blir flera flugor i en smäll här då korsägandet reds ut men också makt förflyttas och ägarna får utdelning. En av de större ägarna i både Handelsbanken och Industrivärden är Lundbergs med direktör Fredrik Lundberg i spetsen. Han får i detta upplägg samma inflytande över Handelsbanken som tidigare men ett än starkare röstetal i Industrivärden.

Förändringen i Handelsbankensfären och Lundbergs maktspel har pågått länge. Industrivärden är under omstöpning och vi får se vad det blir av bolaget i långa loppet. Kanske slukas det av investmentbolaget  som bär Fredrik Lundbergs namn.

Förslaget i sin helhet presenteras i samband med kallelse till bolagsstämma som skickas ut de närmsta dagarna. Till dess räcker det gott att veta att utdelningen handlar om 4,42 kronor i form av aktier i Industrivärden.

9 kommentarer:

 1. Jahapp, måste erkänna att jag hellre tagit utdelningen i reda pengar för mina 1000 SHB men antar att det bara är att bita i det sura. Nånstans så inbillar jag mig ändå att extrautdelningen blivit betydligt lägre om man delat ut cash....

  SvaraRadera
 2. Vad händer om ens utdelning inte räcker till 1 Industrivärdenaktie?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hanna,
   Sådant brukar lösas genom att man får kontant den delen som ej räcker till 1.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Industrivärlden A stängde igår på 284,6 så det innebär att man får 1 Industrivärlden A aktie för varje (284,6/4,42 = 64,389) 65 aktier man äger i Handelsbanken?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko
  Är det nån idé att just nu byta Handelsbanken B aktier mot A aktier då det är en viss prisskillnad? Har förstått att de behandlas lika gällande utdelning etc.

  SvaraRadera
 5. Oktagonen äger ca 10% av Handelsbankens aktier. Betyder det att först köper Handelsbanken stiftelsens Industrivärden-aktier (ca 30 miljoner stycken), sedan delar man ut dessa, till aktieägarna i Handelsbanken, och då får stiftelsen tillbaka 3 miljoner Industrivärden-aktier (i runda slängar)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jonas,
   Det stämmer att Handelsbanken först köper aktierna ifrån pensionsstiftelsen. Eftersom stiftelsen äger aktier i Handelsbanken är de berättigade till utdelning av industrivärdenaktier. Jag tror inte det är tillåtet att erbjuda en viss ägare cash istället så de kommer ju få aktierna men på sikt lär korsägandet fortsätta monteras ned.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Tack för snabbt svar. En följdfråga, Industrivärden äger på samma sätt 11% av Handelsbankens aktier. Kommer de makulera de aktier de får i utdelning? I sådana fall, borde inte Industrivärden vara en bra kortsiktig spekulation om ca. 3,5 miljoner aktier kommer att makuleras? Säljtrycket lär väl initialt trycka ner kursen kortsiktigt, då många säljer sina relativt små poster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte bara småsparare som kommer att sälja efter utdelning av industrivärlden. En OMX30 indexfond måste sälja då industrivärlden inte ingår i OMX30. Misstänker att det är flera fonder som nu äger Handelsbanken kommer att sälja industrivärlden eftersom det inte ingår i fondens strategi att äga investmentbolag.

   Ha en bra dag

   //Krusse

   Radera