Belåning aktieportfölj ?

 


Jag brukar vara väldigt försiktig kring vad jag säger angående belåning av aktieportföljen. Det med rätta då det är ett extra risktagande. Jag använder själv belåning men pratar oftast i termer om att man bör vara mycket försiktig med det. Häromdagen twittrade Avanzas Nicklas Andersson på ämnet efter en förfrågan från Nyhetsbyrån TT.

Han skrev bla lite kort info om Avanzas typiska kund som använder belåning. Det är förmögna kunder med mycket god riskspridning i sina portföljer. Ja ni kan se i bilden ovan som är en screenshot av tweeten.

1,83 procent av Avanzas kundbas använder belåning. Endast en liten del av alla sparare använder belåning och de som gör det är en speciell skara som redan är förmögna och använder god riskspridning.

Låter det här som du?

Jag tycker man skall vara försiktig med den här extra risken. Visst kan man argumentera för potentialen men den är rent teoretisk och väger inte öht in den psykologiska aspekten. Den mänskliga faktorn som får oss att sälja vid fel tillfälle och stå utanför medan börsen repar sig. Detta agerande är vanligt och tar dessvärre risken och förluster till helt andra nivåer.

I samband med mina funderingar kring detta inlägg fann jag en ganska bra sida hos Avanza med info och exempel angående belåning. De vill ju såklart sälja in sin tjänst belåning och är inte allt för negativa även om de börjar med att varna om risken. Det är en i grunden positiv synvinkel i texten men ta det för vad det är och jag tror du kan finna den informativ. Det är ett bra exempel de tar upp det där med att öka risk genom stockpicking eller istället välja belåning. En bra strategi och resonemang men observera att det inte tar hänsyn till den psykologiska faktorn.

https://blogg.avanza.se/private-banking/oka-risken-genom-belaning-eller-koncentration/

Var försiktig med dina pengar. Ta inte onödiga risker.

19 kommentarer:

  1. Genom att gå från en obelånad till en belånad portfölj gör man en principiell skillnad i sin investeringsstrategi oavsett man är medveten om det eller ej; man accepterar risken att förlora MER än man har investerat.

    Dåliga beslut, liksom otur eller dålig timing, kan alltså orsaka att "branden" sprider sig utanför portföljen om det vill sig illa, och i sin tur sätta hus, lägenhet, gemensam egendom i brand.

    En avgörande skillnad mellan "vanliga" investerare och förmögna sådana kan vara att en förmögen investerare inte bara sprider sina risker i de innehav Avanza har insyn i, utan även har stora tillgångar utanför Avanzas blickfång.

    Något som antagligen inte stämmer för de flesta vanliga investerare.

    SvaraRadera
  2. Jag kör enbart belåning hos Avanza som är gratis och då upp till hälften av tillgängligt låneutrymme. Alltså 25000 kr om man får låna 50000 kr som är max summa som är gratis. Då kan det gå ner ganska mycket innan man får betala ränta och man har gott om tid att betala ner lånet om det behövs.

    SvaraRadera
  3. Har 500k i belåning hos Avanza. Endast investerat i stabila preffar, D-aktier eller räntefonder. Så jag ser det som ett slags räntearbitrage där det känns som en no-brainer så länge som utdelningen överstiger lånekostnaden (man får ju dessutom 30% av räntekostnaden avdragen via skatten). Men skulle aldrig få för mig att sätta alla lånade pengar i nåt förhoppningsbolag, eller bitcoin.

    SvaraRadera
  4. Angående stockpicking...
    Man kan belåna indexfonder. Då får man ett visst skydd från sig själv(individuella aktier).

    SvaraRadera
  5. Jag undrar hur många av de där 1,83% som endast använder det som en likviditetslina, liksom jag gör. Istället för att ha "döda" likvider som kostar skatt på ISK så använder jag kreditlinan om jag vill köpa. Sen betalar jag direkt av skulden.

    SvaraRadera
  6. Jag har svårt att motstå att låna 50k till 0% och köpa trevliga utdelningsaktier för. Preffar är jag dock försiktig med. De är för räntekänsliga för min smak. Jag har även svårt att motstå att utnyttja krediten när det uppstår fina köptillfällen som t ex våren 2020. Utdelningsaktier av olika slag (DA vs utdelningstillväxt) och storbolag på OMX30 får tummen upp att handlas på kredit. Förhoppningsbolag undviker jag förvisso mest hela tiden, men skulle aldrig komma på tanken att köpa dem på kredit.

    SvaraRadera
  7. Den största faran förutom att man själv agerar fel vid börsnedgång är att Avanza ändrar lånereglerna.

    SvaraRadera
  8. Jag har en fråga om betala tillbaka aktielån...
    Hur betalar man tillbaka det?
    Vissa säger att man betalar av det direkt och en del säger att Avanza fixar det i slutet av året om det finns pengar kvar på Isk-kontot. Vad gäller eller hur går man tillväga?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Avanza gör ingenting vid slutet av året utan man får själv när man önskar betala tillbaka lånet. Avanza tar ut ränta varje månad och är glad så länge man har ett lån.

      För att betala tillbaka sätter man helt enkelt in pengar på kontot som lånet har. När du har pengar på tex ditt ISK så kan du enkelt göra en intern överföring ifrån den till kontot för lånet. När man sätter in pengar på lånkontot så minskar din skuld.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack så mycket för ett snabbt och rakt svar!
      Det kontot du pratar om att betala tillbaka till är alltså kreditkontot som är kopplat till Isk-kontot?

      Radera
    3. På en KF däremot, så reglerar Avanza automatiskt krediten vid årsskiftet (om det finns likvider att ta ifrån), till skillnad från ISK där man alltså får hantera det själv. Man bör undvika att flytta pengar ofta fram och tillbaka mellan ISK och kreditkonto, för varje transaktion FRÅN krediten in på ISK (eller KF) räknas som en insättning, och sådana genererar mer schablonskatt. Ska man handla snart igen för pengarna är det bättre att de står kvar på ISK/KF tills det är dags. Det saldo som står där "kvittas" räntemässigt mot krediten, så man betalar samma ränta för skulden oavsett om saldot finns på ISK/KF eller har skickats in på kreditkontot som en amortering. Ett uttag från ISK/KF kan dock sänka schablonskatten, men för att det ska löna sig behöver pengarna vara ute åtminstone över två kvartalsskiften eller så (beroende på räntenivån förstås, det där får man räkna på).

      Radera
    4. Tackar Alice, det där hjälpte mycket!

      Radera
    5. Bara en heads up! Om man vill betala av lånet rekomenderar jag inte att göra en insättning på ISK för att sedan föra över till lånekontot då det räknas som insättning och utlöser skatt.

      Jag brukar föra över till mitt aktie/fondkonto och sedan göra en intern överföring till lånekontot. Har inte kollat om man kan göra en överföring från sin huvudbank direkt till lånekontot.

      Radera
    6. Det går utmärkt att överföra pengar till kontot som är kopplat kredit konto till ISK. Jag överför aldrig pengar till ISK utan alltid till kopplat kredit kontot. Både Avanza interna pengar och pengar från extern bank. När ett köp genomförs så överförs så mycket pengar från kopplat kredit kontot som köpet kostade och jag behöver aldrig ha kontanter på ISK stående till köp som kanske aldrig går till avslut.

      När jag har kontanter på ISK sista vardagen i kvartalet, p.g.a. aktieförsäljningar, så brukar jag flytta dessa till kopplat kredit kontot. Underlaget för schablonskatt blir då mindre den 1:a nästa kvartal. Skulle jag göra ett köp nästa kvartal så flyttas pengarna in på ISK igen, men det blir schablonskatteneutralt ty den schablonskatt som insättningen genererar motsvaras av minskningen av schablonskatt den 1:a i kvartalet.

      Ha en bra dag

      //Krusse

      Radera
    7. Avanza har gjort så att om man skickar in pengar till sin ISK från annan bank så går det automatiskt till lånekontot (som alltså ligger "utanför" ISK:en), just för att man inte ska drabbas av skatteeffekt på insättningarna förrän man faktiskt ska använda pengarna på ISK:en. Jag tror att det är likadant på KF. Tidigare visades båda kontonumren när man skulle slå upp vilket nummer man skulle använda när man skickade in pengar, men sedan ändrade de det till att bara visa kreditkontots nummer i de fall man har ett sådant kopplat till sin ISK/KF. Har man sedan tidigare lagt in själva ISK:ens kontonummer hos sin andra bank, och skickar pengar dit, så vet jag inte - då kanske pengarna hamnar inne i ISK:en. Men det finns säkert info om detta på Avanzas informationssidor om hur man sätter in pengar och hur det funkar när man har kredit.

      Radera
  9. Aldrig belåning!
    Allokeringstankar framöver äro...
    Lätta på de 1800 Volvo B vilket ger ca 170k
    Öka de 1500 Swed med 1000 av likviden ovan
    2500 x 7,25 = dryga 18k i oktober
    känns som en god affär, mums

    SvaraRadera
  10. Hade inte börjat och belåna mig idag. Borde ha gjort det mer i mars förra året.

    SvaraRadera
  11. Tycker det är parodiskt att många som skriker "aldrig belåning" själva har bostadslån.

    SvaraRadera