Är surbörsen över nu?


Stockholmsbörsen har repat sig en del efter coronaraset och de senaste dagarna har varit väldigt goda börsdagar. Marknaden är framåtblickande så det fungerar inte på det viset att börsen är rutten så länge coronakrisen varar. Näe, marknaden prisar in framtida förväntningar. Det baseras på diverse uträkningar och gissningar. Självklart vet inte någon hur länge Corona varar och följderna från den men det görs antaganden och sedan är det avvikelser från dem som påverkar börsen.

Om surbörsen är över nu är svårt att säga i nuet. Desto enklare är det att säga i efterhand. För all del skulle den kunna vara det men bry dig inte om det säger jag.

Bäst avkastning på lång sikt får dina pengar på börsen. Att tajma toppar och bottnar är omöjligt i långa loppet. Historiken visar tydligt att vi misslyckas med tajmandet och utfallet blir sämre avkastning än index. Vi säljer efter det backat och köper åter när det redan stigit igen. Börsen stiger alltid på lång sikt och det är en ypperlig strategi att fokusera på just det. Att investera på börsen och vara investerad i ur och skur. Det kvittar ju om värdet går ned en kort period när man vet att det i långa loppet repar sig och genererar en god avkastning. Det här resonemanget gäller index, där kan man enkelt lasta in pengarna och tänka buy and hold. Att välja enskilda bolag blir lite knepigare eftersom man då har en bolagsrisk som kan betyda att just det där bolaget blev dåligt och presterar sämre än alla andra bolag som grupp. Man kan inte luta sig tillbaka med enskilda bolag utan där måste man vara rejält påläst och hela tiden följa utvecklingen, läsa mer och eventuellt omplacera vid behov.

Historiskt har börsen avkastat 8-10 procent per år och det är inräknat alla ras och ruttna dagar som bjudits. Det är alltså vad man kan förvänta sig om man investerar i index och behåller i ur och skur. Om man investerar och sedan säljer när det rasat och köper tillbaka när det stigit ja då får man inte 8-10 procent per år. Då får man en sämre avkastning, rejält sämre ju mer aktiv man är med det där säljandet och köpandet.

Är surbörsen över nu?  Skit i det säger jag.

Om du inte redan är investerad på börsen så är nu ett bra läge att börja. Ju förr desto bättre. Sätt dina hårt förvärvade pengar i arbete. Bry dig inte om hur börsen utvecklas från dag till annan eller ens från ena året till det andra. Känn och förlita dig till vetskapen att på lång sikt går börsen alltid upp. Den avkastar 8-10 procent per år i snitt med stora avvikelser varje enskilt år. En billig indexfond är ett rimligt val för den som inte kan eller vill lägga mycket tid på att analysera bolag. Nedan är en kursgraf över de senaste 40 åren. Den är för det amerikanska indexet S&P500 som utvecklats ungefär som Stockholmsbörsen i långa loppet. Det är en mäktig total uppgång det där och i den är alla kriser, krig och elände inkluderat.


9 kommentarer:

  1. Tack för en bra artikel återigen!

    SvaraRadera
  2. Stay the course. Håller helt med. Gör en strategi och håll dig till den. Time in the market, inte timing the market.

    SvaraRadera
  3. Bara ett litet påpekande, när Du skriver "Historiskt har börsen avkastat 8-10 procent per år..." så gäller det i genomsnitt över längre tidsperioder. Det är inte så att om jag investerar på börsen idag så kommer jag att ha 8-10% mer i april 2021. Tror de flesta fattar det, men bara så ingen missuppfattar.

    Glad Påsk

    //Krusse

    SvaraRadera
  4. Hej Petrusko!
    Att köpa i ur och skur, varje månad. Det måste vara den bästa medicinen. Oavsett börstoppar eller börsdalar.

    Jag köper aktier varje månad. Hoppas det ska fungera bra i det långa loppet. Än så länge är jag nöjd trots den senaste tidens "dåliga" börs.

    Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
  5. Hej Petrusko!
    Det har återkommande rekommenderats att köpa regelbundet särskilt vid nedåtgående börsutveckling inte minst vid djupa dippar. Jag har räknat på en scenario i sådant fall.
    Kanske onödigt att säga att jag inte är något mattegeni och vill gärna höra eventuella invändningar.
    Jag utgår från att aktien står i 100 och börjar sjunka. När den står i 90 köper jag en, vid 80 köper jag ytterligare en och succesivt från 70 till 60 och ner till 50 och där bottnar börsen. Jag får alltså ett GAV på 70. Nu börjar börsen stiga och den gör på sätt som anges i artikeln med 8-10 % per år i snitt. År 2 har aktierna stigit från 50 till 55, år 3 till 60,5 och så vidare om vi utgår från det högre procenttalet. År 5 har de stigit till drygt 73,2 och har äntligen passerat mitt GAV på 70. Jag har under 5 år fått en tillväxt på sammanlagt c:a 4,5 %, m a o inte ens 1 % per år. Om man fortsätter räkningen med 10 %-ig ökning till år 10 når vi ett värde på drygt 117, m a o en värdeökning på 67 % på 10 år utgående från mitt GAV på 70, d v s i snitt 6,7 % per år och detta under 10 år. Vi är fortfarande en bit till ett snitt på 10 % per år. Enligt mina beräkningar når vi snittet 10 % per år först år 12. Det vill till att börsen verkligen stiger med 10 % per år (räknar man på det nedre spannet 8 % får vi vänta ytterligare några år innan vi når den genomsnittliga tillväxten) och fr a får inte det inträffa det som vissa befarar nämligen att vi dessvärre får räkna med återkommande virusepidemier med mer eller mindre pandemikaraktär. Om jag räknat rätt gäller att man har ett tidsperspektiv klart över 10 år (vilket bör påpekas när man rekommenderar återkommande köp) och att man är övertygad att börsen reagerar på samma sätt vare sig det är frågan om en lågkonjunktur, en IT-krasch eller en coronaliknande epidemi./ Carpe

    SvaraRadera
  6. Oavsett om man bör köpa eller sälja eller inte göra något alls så förstår jag inte varifrån börsens optimism kommer. Uppsägningarna, konkurserna och varslen står som spö i backen över hela världen. En del företag klarar det bättre än andra, men på börsen dras alla bolag över en kam.

    Det brukar sluta illa när verkligheten och börsen är frikopplade från varandra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du glömmer att börsen tittar framåt. Det vi ser nu kan redan vara inprisat iom de stora fallen för nån månad sen. Det var nog ganska lätt att förstå att det skulle komma jobbiga tider när länder började köra karantän. Därmed inte sagt att det kan falla igen om det kommer mer dåliga nyheter, ingen vet ju var pandemin tar vägen.

      Radera
    2. Med framåtblickande vinstestimat ska tydligen S&P500 vara högre värderat nu än på toppen. Intressanta tider.

      Radera
  7. Helt rätt, bara fortsätta spara :)

    SvaraRadera