Jag tycker att preffar och D-aktier generellt sett är mycket attraktiva nu. De ger en god direktavkastning och de har en kurspotential upp till "normalvärdering". De värderas just nu enligt ett börsras och har dragits med ned likt allt annat. När stormen blåst över kommer de åter värderas enligt den vanliga principen.
Samtidigt sitter jag med ett knippe bankaktier som skjutit upp sin utdelning vilket är lite knepigt för mig som lever på utdelningarna. Jag har sålt lite SEB och Handelsbanken för att skrapa ihop pengar att köpa de här preffarna. Medan preffarna har en fin potential så säljer jag ju bankaktierna nere på väldigt låga nivåer. Jag ser det som att pengarna är ute på en resa och vilket fordon de tar sig till slutdestinationen i kvittar. Bankaktierna kommer stiga på sikt och det kommer preffarna göra också. Potentialen är som vanligt större i vanliga aktier varpå bankerna lär ge en bättre totalavkastning på sikt.
Det är nu jag lever på mina utdelningar varpå det här är en rimlig affär för mig.
Framåt bevakar jag utvecklingen och kommer se över möjligheter att omplacera ytterligare en del. Historiskt har jag haft upp till 40 procent fixed income och det har jag växlat ned på senare år för att rida på den fantastiska avkastning börsen bjudit på. Nu har jag endast 11 procent fixed income och jag har gärna mer än så. Det är inte idiotsäkra pengar men det är hyggligt pålitliga utdelningar. Jag gillar preffar och D-aktier men är noga med att sprida risken även bland dem.
Nu har jag en liten slurk NP3 preferens och Corem preferens. Bägge handlas kring 8 procent direktavkastning.
Håller med om att de är attraktivt värderade nu. Enda faran är nog att inflationen tar fart av alla stimulansåtgärder. Inte så kul att sitta med 7-8 procent fast direktavkastning om inflationen är 5 %
SvaraRaderaRelaterat till OP: Hur ser du på inflationsrisken nu givet alla dessa stimulanser? Hur parerar du den risken?
RaderaJag är inte värst orolig kring inflationen. Jag bevakar räntebanan och kreditrisken för att hålla koll på värderingen. Inflationen är låg nu och jag ser inte att den skall bli betydligt högre under en längre tid framledes.
RaderaMvh P
När det gäller Corem så beror deras ultralåga belåningsgrad på 22% i senaste rapporten till stor del på att de har ett innehav i Klövern. Räntebärande skulder minskas med värdet på detta innehav och sätts i relation till tillgångar inklusive Klövernvärdet.
SvaraRaderaCorem har också ett stort preferenskapital. Sätter man summan av räntebärande skulder och preferenskapital i relation till förvaltningsfastigheter, som är den tillgång som levererar ett fritt kassaflöde i verksamheten, blir siffran istället nästan 69%.
Jag har senaste åren lagt upp ett antal Google kalkylark för ett urval av fastighetsbolag som jag bevakar. Jag har nu skapat en sida där dessa finns tillgängligt fritt för de som är intresserade.
Det finns en sida med data och nyckeltal för varje bolag jag bevakar, men även en sammanställning i en fastighetslista som visar uppdaterade kurser, NAV, premie/rabatt, utdelning och direktavkastning. För preferens- och D-aktier finns kurser, utdelning och direktavkastning.
Webbplatsadressen är https://fastighetsbolag.blogspot.com/ om någon skulle vara intresserad.
Mvh Mattias
Tjena,
RaderaTack för din kommentar och fräsiga kalkylark du har på sajten där. Ja precis Klöverninnehavet gör att det ser galet lågt ut, belåningsgraden. Det är ju fastigheter det med förvisso fast ändå inte. De har även sålt en del fastigheter och tagit in pengar. Det är ett starkare Corem nu jmf några år sedan. Deras fastigheter har dessutom gått från att vara lite udda/oattraktiva till att vara "the hot stuff".
Mvh petrusko
Kör liknande moves eftersom jag precis blivit av med ett jobb kontrakt som skulle ha givet mig 2års levebröd. Blev plötsligt beroende mer av utdelningar istället för tillväxt. Ja, ja d blir några tuffa år framöver. Efter regn kommer solsken.
SvaraRadera