Investmentbolaget Ratos tar ytterligare steg framåt


Ratos har kämpat i många år nu med otroligt svagt presterande portföljbolag och investeringar som gett dålig avkastning. Sedan en tid är de inne i en omställning och arbetar hårt för att åter prestera bra. De är medvetna om att de varit dåliga och att de fortfarande har en bra bit att vandra. Steg för steg vandrar de i rätt riktning. Den senaste rapporten var inte alls så dålig som man skulle kunna befara. De har gjort flera avyttringar och ändringar i sitt arbete att förbättra portföljen och dess förmåga att generera cash.

Idag meddelar Ratos att de avyttrat sitt 30-procentiga ägande i Gudrun Sjöden Group. Här har jag ett par tankar och den första är att det från början var ett knasigt förvärv. En knepig verksamhet och ett upplägg som minoritetsägare bredvid grundaren och storägaren Gudrun. Så gött värre att de gjort sig av med det oklara innehavet.
En andra tanke är att de dessutom gör en hygglig affär. De har pyntat totalt 160 miljoner kronor och erhåller nu 225 miljoner kronor vid försäljning.

Ratos är ett investmentbolag med fokus på onoterade innehav. De presterade länge på topp och var älskade av investerare men sedan gick de i väggen och har varit fullständigt under isen i flera år. De kommer åter men det dröjer. Äntligen är de igång och tar steg i rätt riktning men än har de en bra bit kvar att vandra.

Länk till Ratos hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

5 kommentarer:

 1. Hej! Jag undrar vilka parametrar som du normalt föredrar när du screenar aktier.
  Mvh

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Gudrun köpet var väl inte den smartaste köp och olje bolaget var feltajmat

  SvaraRadera
 4. Hej P, du gick ju ur Ratos för några år sedan, börjar det se intressant ut igen? Kursen ligger väl runt eget kapital nu och Wirström städar upp bland den värsta sörjan så botten borde väl ha passerats?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja jag följer Ratos med stort intresse från sidlinjen. De har kommit en bit på vägen och gjort flera bra åtgärder redan. De har möjligheten att på kort sikt förändra kapitalstruktur osv och prestera bättre vinster. Rent operativt går det långsammare i portföljbolagen och även om de successivt kommer leverera bättre så bör man ha någon sort 5-års plan i tanken när man tittar på det. Om 5 år tror jag de presterar avsevärt bättre.

   Börsen är ju framåtblickande och det kan mycket väl vara så att vi sett botten i Ratos-aktien redan. Om allt rullar på hyggligt kan det visa sig vara ett hyggligt köp på de här nivåerna runt dryga 30 spänn.

   Mvh petrusko

   Radera