Jag har investerat och skrivit om börsen i över 25 år. Fokus på placeringar som lämnar utdelning regelbundet. Jag kallar mig för utdelningsinvesterare.
▼
Rannsaka din portfölj. matchar innehaven dina förväntningar?
Vad har du egentligen i din fond och aktieportfölj och hur matchar det egentligen dina förväntningar kring avkastning. En lika viktig fråga är; Vad är dina förväntningar kring avkastning och varför?
Historiskt har börsen avkastat kring 10 procent per år och historiken visar också klart och tydligt att det är väldigt svårt att uthålligt prestera bättre än börsen på lång sikt. Har du högre förväntningar än börsens historiska snitt? Varför?
Varför skall du lyckas prestera bättre?
Titta på din portfölj och dina innehav. Hur väl matchar de din förväntade avkastning? Förväntningar i linje med börsens snitt borde betyda en mycket bred portfölj eller en god del indexfonder.
Man kan ha högre förväntningar utan att ha en övertro till sig själv. De stora svenska investmentbolagen har som grupp slagit börsen historiskt. Med tro på dessa kan det vara rimligt att ha högre förväntningar än börsens snitt. Nyckeln är att vara långsiktig. Det kommer perioder då de presterar sämre men i det långa loppet har de utklassat index och kan klart tänkas göra det även framåt. Investor är nordens största investmentbolag och äger bolag i en rad olika branscher med god riskspridning som följd. På 30 år har Investor avkastat strax under 15 procent per år i snitt och de senaste 10 åren är avkastningen ungefär den samma. Jämfört med börsen (SIXRX) är detta flera procentenheter bättre per år. På 10 år har SIXRX avkastat 11,7 procent per år i snitt medan Investor A avkastat 15,3 procent per år (Per 2018-08-09).
Så det vore inte helt tokigt om man förväntar sig tex 14 procent per år och äger en rejäl del Investor. Har man de förväntningarna men inte äger Investor kan tokighetsskalan snabbt komma på tal. Ytterst få lyckas som sagt att slå börsen uthålligt. Att som småsparare sätta samman ett knippe aktier och prestera 14 procent eller bättre är i de flesta fall dömt att misslyckas.
Läs mer: Jag ökade i investmentbolagen.
Under de senaste åren har jag mer och mer viktat om portföljen mot att ha färre men större innehav. Dvs Investor, Sampo, Xact högutdelande, Castellum, Axfood och Latour. Kan dessa ge 10-12% utdelning/utdelningstillväxt/värdeökning per år så är jag mer än nöjd. Sover gott om natten dessutom. Tack för en bra blogg som inspirerat mycket genom åren mot finansiell frihet!
SvaraRaderaTjena,
RaderaTack för din kommentar och feedback. Det låter som en bra strategi och med rimliga innehav.
Mvh petrusko
Hej
SvaraRaderaÄr 10% i snitt utan utdelningar. Hur ser du på eventuell börsnedgång, försöker du sälja av en del eller du fortsätter som vanligt
Hej Mr. All In,
RaderaDet är totalavkastning, alltså inklusive utdelning. Jag försöker inte tajma toppar och bottnar. Mäklares statistik samt diverse studier visar klart och tydligt att vi misslyckas med att göra det. Resultatet blir att vi säljer billigt och köper dyrt. Dömt att misslyckas alltså.
Mvh petrusko
Under de senaste åren har jag mer och mer viktat om portföljen mot att ha färre men större innehav. Dvs Investor, Sampo, Xact högutdelande, Castellum, Axfood och Latour. Kan dessa ge 10-12% utdelning/utdelningstillväxt/kursökning per år så är jag mer än nöjd. Sover gott om natten dessutom. Tack för en bra blogg som inspirerat mycket genom åren mot finansiell frihet!
SvaraRaderaVarför ser du inte Investor A som ett kärninnehav? Peter
SvaraRaderaTjena Peter,
RaderaTack för din kommentar. Ja jag har ju mitt egna synsätt där och det innefattar att mina kärninnehav också skall väga tyngre än andra innehav. Jag har tagit sikte på det men det är en väg dit innan jag kommit upp i en storlek på innehavet att jag klassar det som kärninnehav.
Mvh petrusko
Fantastiskt motiverande inlägg som vanligt. Jag har bestämt mig för att inte sträva efter att överprestera börsen då jag tror att man kan bli omotiverad om man inte lyckas. Som du skriver så är det få som över tid lyckas göra detta.
SvaraRaderaMin egen motivator är att försöka hitta bolag som kan prestera utdelningsmässigt över tid samt mäta mina utdelningar i förhållande till tidigare år. Svårt att misslyckas där :) Har i alla fall gått riktigt bra hitintills.
Kronan till Miljonen - för varje krona är början på en ny miljon
Tjena KTM,
RaderaTAck för din kommentar. Det låter vettigt. Rimliga förväntningar är en bra utgångspunkt. =)
Mvh petrusko
Det är svårt att förutsäga framtida utveckling m hj a historiska data. Om det vore så enkelt, hade alla slagit index bara genom att titta i backspegeln. Själv har jag slagit index med marginal de senaste tre åren med en portfölj bestående av högutdelande aktier (preffar och mindre fastighetsbolag som t ex enfastighetsbolag). Tror dock att det är en riktigt dålig ide att investera i Akelius, Klövern pref m fl populära preffar och tro att man slår index de närmaste tre åren - de är redan fullvärderade och kommande räntehöjningar kommer att begränsa framtida uppvärdering av dessa aktier. Jag tror att om man vill slå index så måste man acceptera högre risk och ha en tydlig profil på portföljen - baksidan är naturligtvis att man då riskerar ett väsentligt sämre resultat än index.
SvaraRaderaMed vänlig hälsning, Per
Tjena Per,
RaderaTack för en go kommentar. Bra poäng du har där och som man brukar säga måste ju vindrutan vara större än backspegeln. Det är inte så enkelt att bara titta på historisk avkastning. Ett väldigt vanligt fenomen bland fonder där gemene man köper det som gått bra. Det som gått riktigt bra det senaste året är sällan det som går riktigt bra de kommande åren.
Jag har haft samma medvind i portföljen från stigande preffar. Förr eller senare får jag motvinden istället när de backar i spåren av högre räntor.
Mvh petrusko
Håller med om Investor och är mitt största innehav och kan tänka mig att öka vid dippar. Jag har idag 14 olika bolag som syns på bloggen, och har kanske pga Investor slagit börsen de sista 7-8 åren
SvaraRaderaTjena,
RaderaInvestors historik imponerar och har varit en bra komponent i gemene mans portfölj. De har klart förutsättningarna att fortsätta prestera bra. Låt oss hoppas de gör det =)
Mvh petrusko
Jag nöjer mig inte med 14 % avkastning per år. Jag har mina pengar i aktiva globala fonder som presterar bra. Det har gett ca 25 % i avkastning per år de senaste åren.
SvaraRaderaTjena Rudolf,
RaderaJag hoppas dina aktiva globala fonder fortsätter att prestera så där brutal avkastning. Valutan har stått för halva avkastningen ungefär om man tittar på senaste året varpå de presterat en rimlig avkastning om drygt 12 procent. Det kan kanske vara en uthållig nivå på lång sikt. Förr eller senare kommer valutan verka i motsatt riktning.
Mvh petrusko
Nej hälften av avkastningen beror inte på valutan.
RaderaRäknat i US dollar blev avkastningen för den bästa av mina fonder
(Siffrorna inom parantes är avkastning i SEK):
:
1 år 22 % (36 %)
3 år 64 % (72 %)
5 år 152 % (253 %)
Enligt samma källa (Avanza) har kursen för Investor A gått upp 5 % på 1 år och 19 % 3 år.
Som du ser är värdeökningen hästlängder bättre än Investor A.
I höstas började jag läsa på om aktier. Köpa en aktie här, en annan där (verkligen EN aktie) för att testa. Gick inte bra men kunskapen kom. Så länge man kan ser varför det sket sig. Fortsatte läsa på och nu i januari köptes dom första aktierna på riktigt. Gick bättre men inte bra. Jag gick fortfarande back. Fortsatte putsa och nu ligger jag på +7,09% hittills för 2018 och +14,39% för 6mån. Tror jag har hittat något som passar mig men måste putsa och spetsa till det mer. Ska göra en utvärdering i januari och se om aktier är rätt för mig. Kommer att bli spännande!
SvaraRaderaTjena Swantee,
RaderaTack för din kommentar. Kul att du fått upp intresset och att det går allt bättre. Man lär sig över tiden och just tiden är den mest kraftfulla faktorn för ett börsspar. Ränta på ränta-effekten gör under med portföljen på mycket lång sikt.
Mvh petrusko
Jag har under 25 års tid nästan uteslutande haft aktier på svenska börsen och lyckats slå index med råge nästan alltid.Dock har jag dom senaste åren köpt på mig amerikanska utdelningsaktier blandat med lite techaktier och det har varit en bra strategi.I år har min USA börs tickat upp 26,5%,gick bla. in tungt i Apple 2007 och har nu +650%
SvaraRaderaTjena Carl-Fabian,
RaderaTack för din kommentar. Bra gjort hörru och grattis till en smart och bra placering i Apple.
Mvh petrusko
Ett bra och tänkvärt inlägg. Jag tror mig inte ha någon som helst förmåga att verkligen slå index över tid. Konsekvensen av detta borde givetvis vara att köpa indexfonder. Jag har en del investerat i sådana, men ägnar mig också åt att köpa aktier, framförallt i stora, stabila bolag, t ex just Investor som nämns i inlägget.
SvaraRaderaMvh
Egon
Tjena Egon,
RaderaTack för din kommentar och feedback. Du har en sund approach till investeringar. Tiden kommer belöna dig väl.
Mvh petrusko
Jag har räknat med 5% avkastning för att nå mitt mål vid 55 år. Allt över det är bonus. Som min portfölj ser ut nu är 5%-målet nått enbart med utdelning. Det gör att jag inte behöver bry mig om kursen, inte mer än att jag blir irriterad när den stiger och jag skall köpa fler aktier :)
SvaraRaderaTill det har jag en bra sudd med indexfonder, samt några dyra fonder förvaltade av personer med god historik. Jag tänker att avgiften är högre, men de har det jag inte har: tid och kunskap. Så dyrisarna hoppas jag skall ha lite mer potential att stiga mer än 5%.
Jag är allmänt försiktig i det mesta, så den här strategin fungerar för mig.
Tjena Slutajobbavid55,
RaderaTack för din kommentar. Så länge dina innehav inte sänker utdelningen torde det fungera. Det är en hög direktavkastning du har där på +5% och är generellt känsligare/mer troliga att de sänks (om det inte är preffar).
Mvh petrusko
Det är som du misstänkte en del preffar, som höjer upp snittet.
RaderaTack för ett bra inlägg Petrusko. Investmentbolag utgör cirka 25% av min portfölj varav Investor som är mitt enskilt största innehav på cirka 10%. Indexfonder väger cirka 30% i portföljen. På en 3 års period har avkastningen varit cirka 24 %.
SvaraRaderaTjena Tony,
RaderaTack för din kommentar. Det är en förnuftig portfölj där, borde bli riktigt bra på lång sikt.
Mvh petrusko
Hej,
SvaraRaderaTack för ett bra inlägg. Jag är 23 år gammal och har haft ett aktivt sparande sen oktober. Jag började med att lyssna på de olika börspoddarna och rådet de gav var att börja direkt med sparande för att sen börja läsa på mer om börsvärlden, ”learning by doing” så att säga.
Jag har två konton. Ett där jag har ett stabilt utdelningskonto och ett annat med lågt värderade bolag som jag har trott kan öka. Tyvärr är det otrolig skillnad på de olika kontona, konto 1 är blått och slagit index som de oftast pratas så mycket om. Konto 2 däremot är rött, rött och rött.. Min fråga till dig är, vad är en osund portfölj och NÄR blir en portfölj osund? Min tanke nu har varit att jag ska vänta tills jag åter ligger plus på konto nr 2 för att investera allt i det stabila utdelningskontot.
Känns som alla slår index och är fantastiskt duktiga över sociala medier. Vet att olika börsprofiler pratat om ”kill your darlings” men känner mig kluven, vill inte förlora pengar. Har blivit att man hellre sätter in pengar i det konto nr 2 eftersom man får fler antal aktier än i det tråkigare stabilare och man tror naivt att man ska tjäna pengar på det när det vänder uppåt. Ber om ursäkt om frågan blev lång och rörig. Men slutliga frågan är som sagt vad är en osund portfölj och när blir den? Har min portfölj blivit osund? Jag har köpt bolagen en gång i tiden för jag gillar idéen men jag har inte gjort någon teknisk analys eller annat som backar mina grunder till att jag en gång köpt bolaget, just av den orsaken att jag inte har kunskapen. Vad skulle du göra i min sits? Vad är viktigast att lära sig först? Tack så mycket, du är en grym inspiration!
/ COYIP
Hej Petrusko..
RaderaHade du något svar till detta rörande meddelande?
Ha det bäst!
/ COYIP
Tjena,
RaderaEn osund portfölj är tex när man äger bolag utan att ha gjort sin analys. Har man inte gjort hemläxan kan det gå illa och det vore smart att satsa på tex indexfonder till dess man skaffat sig kunskapen att kunna göra välgrundade placeringar i enskilda bolag. Beträffande innehav man ligger back på så är det oväsentligt vad man betalat för dem i beslutet om att behålla dem. Det enda som betyder något är framtida avkastning från ett nuläge. Att behålla något för att vänta in att eventuellt hamna på plus igen är bara helknas. Pengarna skall engageras i det som man efter noggrann analys tror har bäst risk/reward.
Mvh petrusko