Jag tittar på hedgefonder


Historiskt har jag inte haft mycket positivt att säga om hedgefonder. Jag har inte tänkt en andra gång på dem och inte haft någon användning för dem. Nu har jag tittat på dem med andra ögon. Jag söker investeringar som kan prestera en stabil avkastning och har därför tittat på hedgefonder. Börjat titta får jag säga för det finns en uppsjö och det är inte helt enkelt att sätta sig in i dem då de alla är olika. Oklart om jag kommer finna vad jag söker men jag tittar i vart fall åt det hållet. Jag har sett flera hedgefonder som är knökefulla med aktier och har presterat hög avkastning nu när börsen gått bra en längre tid. När surbörsen kommer lär de åtminstone initialt hänga med ned. Ja vi får se hur det här  går, jag tycker det är svårt att få grepp om hedgefonder.
Det verkar vara svart eller vitt där ena lägret kämpar med ränteplaceringar och avkastning kring ingenting efter avgifter och det andra lägret är laddade med aktier och har feststämning i spåren av goda börstider.

Något som avkastar kring 5,5-7 procent stadig avkastning per år står på önskelistan.

43 kommentarer:

  1. Vad är hedgefonder? Kan du skriva varför du letar i dessa investeringsalternativ? Explain it like im 5

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Niklas,
      Tack för din kommentar. Yes, jag ska skriva ett sådant inlägg. Jag började faktiskt med en förklaring i det här inlägget men insåg att det gör sig bättre som ett eget inlägg för framtida referenser, sökbarhet osv.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Äger inga hedgefonder men däremot funderar jag på att skicka över mitt månadssparande till LYSA. Vanguard kan inte bli fel på 22 år som jag har kvar av yrkeslivet. Har du provat LYSA? Micke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Micke,
      Både Lysa och Vanguard är bra grejer generellt sett tycker jag. Lysa erbjuder en bra tjänst till ett vettigt pris. Vanguard erbjuder väldigt billiga indexfonder och sådana handlar ju om just låga avgifter därför är det bra.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hedgefonder är oftast dyra produkter med hög avgift som ginnar mest banken och fondförvaltaren. Inte lätt att välja rätt bland dem. Svårt att få någon mer värde med dem långsiktigt. Riktigt dyr produkt tycker jag. Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Jacke,
      Ja avgiften på en hedgefond är betydligt högre än i en passiv indexfond. Det kan ändå finnas ett syfte/funktion med hedgefonder.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Jag länge i perioder tittat på hedgefonder, men blivit besviken flera gånger eftersom de flesta sviker just då de ska hjälpa bäst. Men nu efter många uppgångsår på börsen i kombination med obefintliga räntor så har jag investerat igen. Det blev Brummer Multistrategy med viss tvekan. Än så länge minus (gick in dec 2017), men givetvis måste man ge det lite mer tid än så innan vettig utvärdering.
    Jag sneglar också på Gladiator, den mest högpresterande sett till 10 års historik. Men vad som är viktigt när man tittar på fonderna är ju den riskjusterade avkastningen, den procentuella avkastningen kan lätt förleda en in i för riskfyllda fonder. Titta noga på sharpekvoten. Samt hur fonderna presterat då allting kraschar. Gladiator är fin, men ingen fond man sov gott med runt 2008 då den tappade ca 30%. Och då ska grundtanken med hedgefonder liksom vara att klara just riktigt skakiga tider….
    Har sparat ett bra inlägg från en annan bloggare som jag tycker är bra:
    http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2018/02/hedgefonder-aktiv-dodshjalp-for.html#more

    Lång historik är extremt viktigt då man tittar på hedgefonder tycker jag. Enstaka fantastiska år betyder ingenting. Många fonder som fallerar faller också bort från sammanställningar, så det är lätt att underskatta hur svårt deras jobb är – fonder som varit stjärnor nåt eller några enstaka år för att sedan misslyckas och falla bort från övergripande statistiken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Signs,
      Tack för en härligt innehållsrik kommentar. Jag minns det där blogginlägget av Utdelningsseglaren och skall läsa det nu igen =)

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Hade en del Gladiator för många år sen, nackdel att man måste köpa jämna 100000, det tar evigheter innan köpet går igenom och att förvaltaren tar en stor del av kakan baserat på diverse fasta och rörliga avgifter. Sålde för två år sen och har inte saknat dem det minsta...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Snålgrisen,
      Gladiator har presterat bra en lång tid men det har också börsen. Gladiator backade jättemycket i finanskrisen så jag är inte så imponerad över den faktiskt men jag kanske inte har förstått den fullt ut ännu. Jag skall läsa mer om Gladiator.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. det går bra att först köpa för 100K sen sälja så du behåller lagom mycket

      Radera
  6. Det finns en hedgefond som heter Gladiator. Den har presterar bra.

    SvaraRadera
  7. Det finns en bra hedgefond som heter Gladiator. Har du kikat på den?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Robban,
      Tack för din kommentar. Ja jag har tittat på Gladiator som imponerar men om man ser till att det är en hedgefond är jag inte lika imponerad. Den rasade kraftigt i finanskrisen och har gått bra efter det. Den bjöd alltså inte på någon sorts kudde eller stabilitet när man som mest önskade det. När allt annat på börsen stiger så har Gladiator också gjort det.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Värt att beakta att han ändrade strategin efter det, enligt egen utsago.
      Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

      Radera
  8. Hej Petrusko!
    Off topic:
    Vet att du tittat på calamos (chi) hur kan man tänka sig att den klarar eventuellt stigande räntor och en eventuell surbörs?
    Micke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja, den har jag spanat på men då det är en amerikansk ETF går det inte att investera i den längre. På kort sikt kan den pressas av räntan men den repar sig och kommer nog hålla sig inom ett spann av några dollar upp ned från nuvarande nivå. Vid finanskrisen sjönk den ner till $8 men steg lika snabbt igen upp till ca nuvarande nivå $11-$12.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag köper den kontinuerligt hos Nordnet!

      Radera
    3. Calamos CHI är inte en ETF utan en CEF. CEF:s går alldeles utmärkt att handla iaf via Nordnet. Köpte en liten slurk så sent som i dag. Mvh // Jahadu

      Radera
    4. Nice, jag tippar på att det är en tabbe av Nordnet. Att de missat att spärra CEF:er.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. För några år sedan hade jag under en period nästan enbart hedgefonder, och det fyllde en funktion för mig just då. De gav stabilitet, och sinnesro. Valde dock att efter några år med denna sinnesro gå vidare till stabila aktier med utdelning. Funderar dock ibland på om en bas av de bästa hedgefonderna kan bli värdefullt igen en vacker dag.

    Jag hade Lancelot Camelot, Gladiator och Brummer Multistrategy x2 och jag tycker fortfarande att dom är bra, speciellt tillsammans. De två första måste man köpa för 100 000 kr, så det är ju en slags tröskel. Även om hedgefonder ska skydda och bevara pengar så finns det ju inga garantier att fonderna går bra i nedgång även om dom kan blanka och placera i annat än aktier. Garanterat är dock att det tas ut en årlig avgift som är mycket högre än hos billiga passiva fonder.

    Anledningen att jag sålde mina hedgefonder är ffa att min sparhorisont är livslång och då är det är värt att ta aktiernas upp- och nedgångar. Om jag ville använda pengarna inom 5 år så skulle jag nog överväga att ha en tredjedel i dessa 3 hedgefonder, en tredjedel i stabila aktier och en tredjedel i P2P-utlåning via Lendify och Mintos.

    MVH /GI

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Griphook,
      Tack för en mycket givande kommentar. Som du är inne på med sparhorisont är just det en anledning för mig att titta på sådana här alternativ. Jag söker inte maximal avkastning på lång sikt utan jag lever ju på mitt kapital här och nu. Som du påpekar har jag också funnit att ränteplaceringar som Lendify är en utmärkt komponent i strävan efter stadigt kassaflöde och stabilitet i värde/avkastning.

      Mvh petrusko

      Radera
  10. Hej!
    Har gått i samma tankar som dig och letat fonder som kan ge hygglig avkastning utan att det korrelerar så mycket med börsen.

    Jag har gått in i Brummer Multi Strategy 2xl. Förvaltaren allokerar kapitalet till de Brummerfonder som de tror mest på den närmsta tiden.

    Låg risk brukar innebära låg avkastning men i Multi Stratety 2xl har de hävstång x2, vilket ger dubbel avkastning till fortsatt låg risk. Dock kan den vara mer volatil än ränteplaceringar. Också hög verklig avgift men i slutändan tror jag att det trots allt blir mycket bättre avkastning än börsen närmsta tiden.

    Mvh Ivan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Ivan,
      Stort tack för din kommentar. Jag har varit inne hos Brummer och såg den här 2xl fonden men tittade inte närmre på den av någon anledning utan spanade på de andra. Jag skall ta mig en titt på denna.

      Mvh petrusko

      Radera
  11. TITUS brukar jag kalla mig .
    5-7 % i avkastning är väl okej om fonden klarar en sättning på börsen utan större förlust. Problemet som jag ser det är avgifterna och svårt att välja vilken som är värd pengarna. Kanske någon ränte fond är mer prisvärd ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Nej det verkar vara svårt att hitta och veta vilken hedgefond som faktiskt kan leverera på det som är deras främsta uppgift; Stabilitet vid skakig börs. Annars är de ju bara en jättedyr aktiv fond.

      Mvh petrusko

      Radera
  12. Kolla in Pacific Precious A

    Den har gått ganska bra i år och ligger tungt i ädelmetaller samtidigt som den är rätt billig för att vara en hedgefond.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack jag skall ta mig en titt även om jag inte är värst intresserad av exponering i råvaror/metaller.

      Mvh petrusko

      Radera
  13. Kollar man på Brummer MS 2xl så har den en avgift på 6%. Hur ska någon som vill hålla en låg risk kunna ge en en vettig avkastning utöver dom 6% dom själva tar i avgift? Mitt sunda förnuft säger mig att detta är en omöjlighet på lång sikt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Andreas,
      Det är inte lätt att greppa allt kring vissa hedgefonders ersättningar. De brukar ha en viss grundersättning och sedan olika bonusar om de presterar bra. Den skyhöga avgiften du nämner är utifall de presterar på absolut topp. Jag har inte koll på exakt upplägg i just den här fonden och i vissa är det svårt att greppa alla kostnader.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Var också skeptisk till avgifterna först men läste på mer efter rekommendation av Micke Syding. 2xl-fonden är identisk med deras vanliga Multi Strategy men hävstången gör den dyrare. Men efter att ha jämfört nettoavkastningen så tycker jag att det är värt avgiften eftersom den överpresterat. Läs mer i mitt inlägg ovan.

      Radera
  14. Jag är mycket skeptisk till hedgefonder – de är oftast extremt dyra produkter som inte levererar. Googla gärna "Warren Buffett bet hedge fund" och läs om den tio-åriga vadslagningen. Vem som vann? Buffett och indexfonden (en Vanguard S&P 500-fond).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Sensim,
      Hedgefonder är inte för alla utan kan passa vissa strategier. På lång sikt kommer de som grupp avkasta sämre än index.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Ta en titt på qqm. Marknadsneutral avkastning, det är skiten att ha i en eventuell börsnedgång, och annars också.
      Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

      Radera
  15. Hej, har 5% hedge i portföljen, det passar min strategi. Sen ett par grejer här. 1: Lancelot Camelot, en utmärkt fond jag har, är inte en hedgefond utan en aktiefond. 2. Gladiator sjönk för mycket under finanskrisen tycker jag med. Men den har sopat banan med de flesta index samtidigt. T.ex ca dubbelt mot OMX Nordic under tiden från finanskrisen tills nu.
    mvh
    Dan

    SvaraRadera
  16. Jag köpte hedgefonder för ca 20% av portföljen i höstas.

    Jag har också ganska låga tankar om den branschen.

    Tyvärr så blev det efter många tankevändor fortfarande det enda logiska att göra.

    Min portfölj är numera så pass stor att det är viktigare att skydda lite på nedsidan än att maxa avkastningen.

    Börsen har gått upp bra många år och pe-talen är ansträngda. Det kommer komma någon form av bear market inom ganska kort är jag säker på.

    Räntefonder känns som det är risk utan avkastning i dagens sjuka värld. Jag är rädd för att det kan bli rejält skakigt i räntefonder framöver. Risken överstiger iaf kraftigt den fjuttiga avkastningen man kan få. Isf skulle jag nog hellre ligga i kontanter.

    Jag har sorterat hedgefonderna på sharpe på Avanza. Väljt ut de med lång historik och tagit en blandad kompott av fonder jag tycker är hyfsat sympatiska. Skyr inte lite högre volatilitet så länge det inte verkar föreligga stark korrelation till börsen. Jag har inga problem med att fonderna svänger lika mycket som aktier, bara de inte gör det i synk med börsen. Då tappar man syftet lite.

    Har spritt ut det på 7 hedgefonder, då det är svårt att veta på förhand vilka som kommer lyckas eller inte. Tyngsta är BMS 2xl. Trots allt en fond som leverat stabilt under en lång period, även om den haft det lite svårare på senare år. Sedan 6 fonder till med blandad inriktning och volatilitet

    Följer med spänning kommande hedgefondanalyser :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena anonym,
      Tack för din kommentar. Jag tyckte det var väldigt intressant att läsa om din erfarenhet och agerande med Hedgefonder. Jag spanar vidare.

      Mvh petrusko

      Radera
  17. Tack! Får flika in att Gladiator och Lancelot som diskuteras en del i tråden är bra fonder, men det är inte vad jag anser vara hedgefonder. Det är aktiefonder med hedgefond-struktur på sina avgifter.

    Behöver inte vara fel med det. Har själv en slurk Camelot då den krossat index till lägre nedsida. Men jag räknar inte det till den delen av portföljen som är "hedgad".

    SvaraRadera
  18. Dessa fonder samlas under namnet hedge, men det är oftast ett missvisande namn.
    Bättre med specialfonder med fria regler om placeringar o AVGIFTER!
    Gladiator Lancelot Brumer x2 har jag, men förstå hur dom placerar och döm hårt (sälj) om när dom misslyckas

    SvaraRadera
  19. Tjena Petrusko.

    Hur har det gått med detta?

    Är det multi-strategi hedge:ar du kollar på?. Sneglar själv nämligen på det även om jag egentligen är en "index-kramare" när det kommer till fonder.

    Är allergisk mot resultat baserade avgifter. Fast I en ordentlig börsnedgång kan multi strategier och kanske ädelmetaller vara ett alternativ ändå. Kluven ;)

    mvh
    /Antonios

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Antonios,
      Tack för din kommentar. Det har gått riktigt dåligt. Jag har haft svårt att hitta sådana här fonder där historiken eller innehaven bjuder på tilltro att de faktiskt kan leverera avkastning okorrelerat med börsen. Höga avgifter däremot det hittar jag =) Om de bara levererar på det man förväntar så är de värda sin avgift.

      Mvh petrusko

      Radera
  20. Hej!
    Kan du inte göra ett inslag i din eminenta podd om tex Atlant som har ett antal strategier som kan vara intressant. De har bland annat en fond som aktivt placerar för nedgång. Svenska förvaltare ör det ju också.

    SvaraRadera
  21. Vad tror du om PriorNilsson Idea? Presterat bra till "låg" avgift (för HF) men känns inte tillräckligt marknadsneutral, hanterade inte 2008 bra. Förhoppningsvis har de blivit äldre och klokare :)

    SvaraRadera