Bättre avkastning med småbolag


I april skrev jag en krönika i tidningen Börsveckan där jag vurmade för småbolag. Historiken är tydlig och visar på en klar fördel för småbolag. På lång sikt har småbolag gett en högre avkastning än breda börsindex. Resultatet är det samma på flera marknader som USA och Sverige men även om man tittar på globalfonder.

Av denna anledning, att småbolag som grupp faktiskt ger högre avkastning på lång sikt vill jag ha exponering och ta del av den kakan. Jag har en global indexfond för småbolag från Handelsbanken och så har jag valt Didner & Gerge Småbolag som mitt top pick för småbolagsexponering. Didner & Gerge har presterat bra med sin småbolagsfond och jag tror både på dem och "småbolagsfördelen" som jag nämner.

I fredags köpte jag ytterligare en slurk i Didner & Gerge Småbolag och jag kommer fortsätta köpa mer i den. Jag tror det är en suverän komponent i ett långsiktigt spar. Högre avkastning med småbolag det vill jag ta del av.

Läs mer om Didner & Gerge Småbolag i mitt inlägg om den fonden.

17 kommentarer:

 1. Jag har både D&G småbolag och aktiebolag i min tjänstepensionsportfölj. Har även Robur ny teknik, Dnb teknologi, Ubs greater China. Wellsfargo china och spiltan investment i tjänstepension och PPM. De går alla riktigt bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Sportcarl,
   Tack för din kommentar. Fina fonder du har där, rejäl potential där.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Bra och intressant skrivet Petrusko. Jag har valt Storebrand Global Multifaktor som bas i min privata portfölj. Jag gillar förvaltarens filosofi och att andelen mindre bolag är större än i genomsnittliga globalfonder.
  /Stefan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stefan,
   Tack för din kommentar. Det låter ju som en käck fond, jag spanar in den.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Gör så Petrusko. Placeras fondexpert Pär Ståhl, skrev en intressant krönika om fonden förra året.
   Länk; https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2017/02/02/smarta-faktorer-som-levererar.html
   /Stefan

   Radera
  3. Tack!
   Jag har spanat närmre på den här nu och jag gillar verkligen upplägget. Jag tror på den här typen av smarta passiva fonder.

   Tack för tipset

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Inga problem Petrusko och tack själv för alla intressanta och kunniga inlägg.
   Mvh Stefan

   Radera
  5. Hej
   0.77% i avg plus att den är noterat i NOK. Blir massa exta kostnader och hög årsavgift för min del. Fin fond men dyr. Avgifterna är viktiga långsiktigt. Mvh.jacke77

   Radera
 3. Har inte D&G småbolag tappat till 3 stjärnor på Morningstar? Fortfarande godkänd fond, men de har tappat sin stjärnstatus kanske? Jag behåller absolut det jag har i fonden, men sätter dem på bevakning då jag i mina långsiktiga fonder vill ha 4 och 5 stjärniga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Signs,
   Tack för din kommentar. På kort sikt har Öhmans småbolag presterat bättre. Det är en bra fond som också presterat bra på lång sikt. När det gäller aktiva fonder är det precis som aktier att man behöver ha ett långt perspektiv och uthållighet. Didner & Gerge Småbolag är inte bäst de senaste 12 månaderna men de har en bra strategi, duktiga förvaltare samt historiken som backar upp dem. Förtroendegivande och det är vad man bör söka efter vid långsiktiga investeringar. Att jaga den fond som är bäst de senaste 12 månaderna kommer sluta i tragedi. Det är olika flugor varje år.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Jag månadssparade en gång i tiden i D&G Aktiefond Sverige efter tips från en apotekarebekant 1999 (tror att det var enda fonden som fanns då). Tyvärr sålde jag av allt inför en husrenovering 2006 vilket jag senare ångrade. Det som bär mig emot nu är de höga avgifterna, men visst, högre avkastning kan ju motivera högre avgifter. Men frågan är ju om man vågar gå in nu? Börsen känns högvärderad minst sagt. Spelar förstås mindre roll om man månadssparar. Eller vad tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Gamle goa Apotek1arn var något bra på spåren där. Det finns många bra fonder som verkligen motiverar sina "höga" avgifter och nämnda fond från Didner & Gerge tycker jag absolut är en sådan. Med ett månadsspar kan man slappna av och bara köra på. Om en tillfällig topp eller botten på börsen uppstår imorgon eller om 10 år vet ingen av oss på förhand.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Man kan ju dock diskutera definitionen av småbolag. Många av bolagen i tio största innehav återfinns på Large Cap, ex Husqvarna, Trelleborg och NIBE. Småbolag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jesper,
   Japp det finns olika sätt att se på det. Ett vanligt inom finans och fondbranschen internationellt är att allt under 50 miljarder är litet.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Intressant läsning! Jag tog själv in ett par småbolagsfonder förra veckan i portföljen.

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
 7. Har Handelsbanken Nordiska Småbolag som jag tycker verkar vara en värdig konkurrent :-)

  SvaraRadera
 8. Tjena Petrusko.

  25% SEB Sverigefond Småbolag C/R
  25% SEB Sverige Indexnära A
  50% Spiltan aktiefond

  Så kör jag. Är jag för stort viktad i Spiltan och småbolag? Hur skulle du ha din viktning här om du skulle ha fonderna i 15-20 år?

  Tacksam om du hinner svara.

  SvaraRadera