Globalfonder mest köpta hos Avanza

Jag läser en artikel hos Privata Affärer om hur fondspararna hos Avanza agerat under december månad 2017. Globalfonder är de mest köpta fonderna i december visar statistik från 570.000 fondkonton hos Avanza.

"Spararna har valt att ta det lite lugnare inför jul och storköper globalfonder. Globalfonder ger spararna både del av utvecklingen från teknikjättar som Amazon, Alibaba och Apple, men också en bredd mot Europa och tillväxtmarknader. Att sprida sina risker är a-o, säger Henrik Senestad."

 -Citat från artikeln.

Bra gjort alla fondsparare tänker jag när jag läser detta. Globalfonder är ett smart sätt att exponera sig mot börsen och samtidigt sprida sina risker rejält. Det är olika branscher, länder, valutor osv.
Min favorit bland globalfonderna har en superlåg avgift om 0,2 procent.

Läs mitt inlägg om Swedbank Robur Access Global.

5 kommentarer:

  1. Till att börja med: Gott nytt år!

    Jag själv äger två olika globalfonder i nästan exakt lika stor del: Den du nämner från Länsförsäkringar samt SPPs variant. Det är ingen större skillnad mellan dem vad jag vet, men uttrycket om att inte lägga alla ägg i samma korg har trots allt fått mig att göra på detta sättet (välrenommerade bolag som hanterar bägge dessa fonder, innehaven ligger hos annat institut osv., men ändå...).

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Egon,
      Jag har tänkt i samma banor och funderat på att ta in även Swedbanks globalfond för att sprida risken mellan de två fondbolagen. Får se om det blir så, det är nog överdrivet försiktigt men det skadar ju heller inte då avgiften är den samma på de fonderna. Better safe than sorry. =)

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Ligger hårt på LF Global Indexnära. En faktor man ofta glömmer ta med är valutarisken. USD vs Kronan. Nu har ju kronan varit svag under 3-4 års tid. Stärks den kommer globalfonderna sjunka rejält.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja USA-aktier utgör kring 62% i globalfonder och man har därför en väsentlig exponering i Dollar som är både en risk och potential. På kort sikt kan det tex medföra att fonden underpresterar svenskt index bara med anledning av valutan. På sikt jämnar det där ut sig. Fonder och aktier skall man investera i på 5 års sikt eller mer. Kortare tid än så kan börsens svängningar ge en dålig eller till och med negativ avkastning. På längre sikt minskar risken beskedligt för negativ avkastning.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Köpte på mig lite globala ETF:er innan årsskiftet.

    Tror du xact kommer på sikt att erbjuda en global version av xact högutdelande?

    SvaraRadera