Jag har bott på de pråligaste hotellen, flugit världen över i business class, ätit på de pampigaste restaurangerna. The good life skulle somliga kalla det. Well, det var i jobbet jag gjorde detta. Det är inte den jag är.
Kim Dotcom porträtterar det däringa good life ganska väl i den här musikvideon. Det är hans bilar, båtar, herrgårdar och allt vad det är i den här videon.
Som ni kanske vet så lever jag numera på mina aktieutdelningar, jag lever dock inget liv likt musikvideon ovan. Jag gillar taco på fredag och restauranger med Michelinstjärnor undviker jag allra helst. Jag har en fin klocka från Casio som jag gillar och jag har ingen tuff bil. Livet jag lever kan för somliga låta tråkigt men för mig är det toppen. Jag drömmer nämligen inte om fina klockor, vackra fasader och pråliga saker att visa upp. De flesta håller säkert med om att man inte behöver fina saker för att vara lycklig men tankarna landar nog lätt där när det kommer på tal om att någon lever på sitt kapital. Jag bor med familjen i ett fint barnområde med en bra familjebil. Precis som många andra vanligt folk. Jag går bara inte till ett jobb på dagarna. Hur kom jag hit då?
Jag har inte kommit hit genom jättehög lön från mitt arbete som jag hade, det var nog bara de sista 5 åren som jag pyntat statlig skatt och låg över medellön som ligger kring 36000 kronor för män. Jag har skrapat ihop min aktieportfölj genom ett långt regelbundet spar. Jag närmar mig en ålder om 40 år och har arbetat i många år. Många år som jag satt undan en slant varje månad och köpt mer aktier, månad ut och in. Om man tjänar 36 papp eller 24 papp är inte lika viktigt som att komma igång med sparet så tidigt som möjligt och sedan vara långsiktig. Genom att köpa mer aktier och fonder varje månad blir det med tiden snabbt en god slant på depån. Ränta på räntaeffekten gör underverk med kapitalet. I början kanske man inte märker av det så väl men efter ett tag är det oerhört kraftfullt!
Jag började mitt aktiespar som en helt vanlig kille. Nu är jag en helt vanlig farbror med familj, barn, villa och jag lever på mina utdelningar. Helt vanligt folk kan nå ekonomisk frihet, nyckeln är långsiktighet och uthållighet. Oavsett om börsen rusar eller rasar skall man månad ut och in fortsätta sitt spar. På sikt går börsen alltid upp och det är bara att surra fast sig vid den masten och segla vidare. Indexfonder är en suverän sparform och lämpar sig utmärkt för ett långsiktigt månadsspar.
Som jag nämnt tidigare har jag en tight budget och klarar mig egentligen inte enbart på utdelningarna utan är beroende av lite sidoinkomster men det valet gjorde jag för att det passade mig och min familj och för att jag kunde. Med flera småbarn här hemma var det ett enkelt val att välja bort mitt arbete som tog alldeles för mycket tid från familjen och annat som jag tycker är kul.
petrusko är helt vanligt folk och bloggar med vanligt folk i åtanke. Om jag kan göra det så kan du!
Läs mer: Miljonärskalkylatorn.
Läs mer: Jag har sagt upp mig.
Var och en har sin dröm och lever just sitt eget liv. Bara för att man skrapat ihop en fin slant i aktieportföljen måste man inte säga upp sig och göra what ever.. Var och en har sina egna drömmar.
Livet jag lever är The Good Life för mig!
Kan vi inte få lite mer detaljerat?
SvaraRaderaHur mycket sparade du? Hur lång tid tog det mer exakt? Hade du tur att komma igång direkt efter ett ras? Utveckling i procent över tid? Ingångslön? Allt detta är ju extremt intressant. :-)
Tjena,
RaderaJag började med aktier som 10-åring men innan jag började jobba var det ju inga summor att tala om egentligen. Jag har varit tjurig på mig själv om jag inte sparat över 1000 kronor per månad så minst såpass per månad har det blivit. Checka in länken till miljonärskalkylatorn där kan du enkelt titta vad olika månadsbelopp gör. Över tiden jämnar det där ut sig med ras och toppar. Att köpa en liten slurk precis på botten är ju nice men är ej avgörande. Time in the market är avgörande och vad som gäller!
Mvh petrusko
Petrusko du har utgjort en stor inspiration för mig då jag började kopiera din strategi med regelbundna inköp och ränta-på-ränta effekt för ca 10-15 år sedan. Själv är jag äldre och närmar mig pensionen men kunde precis som du dra mig tillbaka från jobbet för flera år sedan och lever nu det goda livet!
SvaraRaderaRegelbundna extrainkomster i form av utdelningar fördelade över året gör att jag aldrig kommer att behöva vända på slantarna utan kan se fram emot en trygg o behaglig ålderdom.
Tack för den kloka inspiration du förmedlar på ett generöst sätt och önskar dig och alla andra en Glad Påsk!
Tjena,
RaderaDet glädjer mig att höra din story. Kul att jag kunnat inspirera. Önskar dig en härlig påsk i retur =)
Mvh petrusko
Häj!
SvaraRaderaHar du alltid haft utdelningsaktier som din huvudsakliga strategi eller var de ngt du började fokusera mer på när du väl byggt upp ett större kapital?
Tjena Mattias,
RaderaNär jag började köpte jag främst aktier som började på bokstaven A men sedan nittiotalet har jag haft stort fokus på utdelningsbolag. Jag ägde tex Modo och Seco Tools på nittiotalet och fick feta extrautdelningar som jag gick igång på =)
Mvh petrusko
"Började som 10-åring". Det får ju inte mig att må bättre iaf haha xD. 25 år efter dig. Bra jobbat, Grattis!
SvaraRaderaTjena,
RaderaTack. Kämpa på bara, bättre sent än aldrig =)
Mvh petrusko
Snyggt Petrusko! Du är en förebild, är själv 18 år, kul att läsa om din resa!
SvaraRaderaHej Hannes,
RaderaTack, kul att få inspirera.
Mvh petrusko
Jobbar din fru, eller ska hon också sluta? Har ni äktenskapsförord, så du har skyddat ditt kapital?
SvaraRaderaTjena,
RaderaTack för din kommentar. jag passar på den frågan av anledning att den är privat.
Mvh petrusko
det är ju en helt avgörande fråga, att man måste ha en sammanboende partner som står för en stor del av inkomsten. du klarar väl inte att försörja dina barn om du var ensamstående. (inget illa menat, men tycker det är viktigt för vanligt folk att det är en förutsättning, sparande räcker inte, du måste hitta en partner- som de flesta av snålbloggarna har gjort)
RaderaDet är riktigt kul att läsa om din resa och mycket inspirerande.
SvaraRaderaDet gäller att hitta sitt eget "good life" och arbeta för att uppnå det.
Lever du helt och hållet på enbart utdelningarna eller använder du även en del av sparandet (som genererar utdelningarna)? Jag tänker att en möjlig strategi är att få det att gå runt tills man kan börja plocka ut pension.
Hej AF,
RaderaTack för din kommentar, kul att jag kan inspirera. Nej jag använder inte kapitalet. I min budget har jag faktiskt att jag köper mer aktier varje månad. Då budgeten är tight nu är det viktigt att göda väskan så utdelningarna växer på sikt.
Mvh petrusko
Hej Petrusko,
SvaraRaderaGrattis till en mäktig bedrift och tack för en inspirerande blogg!
Jag påbörjade själv utdelningsresan för ett år sedan och grämer mig ofta över att jag tycker att något fattas i portföljen. Har du något tips?
Innehav idag:
Castellum
Nordea
Investor
Skanska
Astra
HiQ
SJR
Nobina
HM
Telia
Gränges
NetEnt
Tack på förhand!
/Mattias
Tjena Huddinge,
RaderaTack för din kommentar och kul att jag kan inspirera dig.
Det ser ju generellt rimligt ut i din portfölj. Man skulle kunna ta ner risken om man önskar genom att vikta Investor tungt eller komplettera med en billig indexfond. På riktigt lång sikt misslyckas de flesta att slå index varpå den bästa investeringen oftast är en billig indexfond som Avanza Zero.
Mvh petrusko
Tack för det och glad påsk!
SvaraRaderaGlad påsk =)
RaderaMvh petrusko
Hej petrusko
SvaraRaderaHur skulle du göra om du helt plötsligt inte kan jobba pga dålig hälsa... och sitter med 5 milj cash som du sparat och måste investera för att kunna omedelbart leva på utdelningar... det funkar inte att diversifiera köpen över tid. Måste få en inkomst typ redan idag...
Hur hade du investerat dina pengar vid ett sånt läge... just nu känns börsen övervärderad? Skulle du köpa mera preffar? Hur hade din portfölj sätt ut? Tacksam för ett ordentligt genomtänkt svar :)
Mvh/ Micke
Tjena,
RaderaSvårt att säga men eftersom frågan är hur man skulle investera utgår jag från att sjukdomen inte innebär döden de närmsta 10 åren. Det beror ju helt på vad man har för utgifter osv. Tex skulle man kunna klara sig i 20 år helt utan ränta och då ha cirka 21.000 per månad.
Om man tvunget måste investera pengarna nu för att omgående ha ett kassaflöde i form av utdelningar/ränta så kan man sätta en del på bankkonton. Det finns flera som erbjuder kring 1-2% ränta.
Well, Om jag skall försöka låta bli att gissa kring din situation och tänka att det är jag som inte längre skall jobba så skulle min portfölj se ut som den gör nu.
Mvh petrusko
Väldigt inspirerande inlägg, vore väldigt intressant att höra mer år-för-år hur din resa sett ut. Du befinner dig nu i den positionen som många av oss som börjat ett aktivt sparande drömmer om =)
SvaraRaderaHej FR,
RaderaTack för din kommentar. Jovars det blir nog fler inlägg framöver om min resa =)
Mvh petrusko
Intressant, men hur stort kapital har du och bor du i en obelånad fastighet?
SvaraRaderaMvh Groda
Tjena Groda,
RaderaPortföljstorleken håller jag för mig själv och obelånat hus har jag inte, det vore närapå korkat i det här ränteläget när det nästan är gratis att låna. Jag har en belåningsgrad kring 50-60 procent och amorterar.
Mvh petrusko
36000:-. Var det före eller efter skatt?
SvaraRaderaHej Anders,
RaderaGenomsnittslönen för Män i Sverige som jag nämnde är före skatt.
Mvh petrusko
Vid hur mycket kapital börjar man verkligen märka av ränta på ränta effekten?
SvaraRaderaTjena,
RaderaMja, det är upp till var och en när man känner att det är fina pengar som rasslar in via räntapåränta. Somliga tycker att 10k är nice medan andra behöver se en större summa för att lyfta på ögonbrynen. Procentuellt är den ju vad den är.
Mvh petrusko
Om jag får lägga en synpunkt så är det här en mkt individuell fråga. För en person som lever i små omständigheter kan hundralappar vara av betydelse. Det jag tror kan vara viktigt är när man börjar få ett kapital att "försvara". Det jag menar är att när man kommer upp i ett visst värde på sitt aktieinnehav (och har man placerat vettigt så blir utdelningarna en naturlig följd av detta)så får man en närmast känslomässig relation till detta kapital. För min del så blev detta kapital "heligt" och fick absolut inte täras på även om jag kunde leva vidlyftigt med andra pengar. Efterhand bygger man på detta kapital, med fördel kan man månadsspara, och självklart återinvestera utdelningarna. Så småningom börjar det bli en kick varje gång man går in på depån och ser att kapitalet ökat och har börsen gått ner så glädjer man sig i stället åt att innehaven ökat p g a lägre inköpskurser. När den här känslan infinner sig är som sagt högst individuellt, för någon kan det vara 5000, för någon annan kanske det krävs 500.000.
RaderaHälsningar från blivande pensionären som skrev inlägg nr 2
Roligt inlägg att läsa!
SvaraRaderaÄr en tjugoåring som började i februari förra året och har försökt lära mig av dig för hur man ska tänka långsiktigt och gillar din stil du skriver inläggen.
Om man får fråga, vad är ditt största aktierelaterade misstag alternativt det du ångrar mest :p
/Johan
Att leva dagen som man själv vill och kunna spendera de annars 8 timmarna som utgör ens arbete är bättre än vilken annan bil som helst :)
SvaraRaderaHej
SvaraRaderaLäser vad du skriver på Twitter och blogg nästan dagligen.
Något jag funderat över och undrar hur du hanterar och svarar är de utanför din närmaste vänkrets som bekanta/grannar/barnens kompisars föräldrar mfl som ofta har en förmåga att fråga "och vad sysslar du med nu för tiden?" Hur tydlig är du?
Hälsningar Uffe
Hej. Jag som nybörjare funderar på hur myrket likvida medel du rekommenderar. Ca 10%? I min enfald tänker jag det är bra att ha lite extra att handla billigt för om vissa aktier faller under någon period. Vad tycker/ hur gör du?
SvaraRadera"En helt vanlig farbror", hahaha du är rolig! /Ebba
SvaraRaderaVäldigt inspirerande! Vad har du sagt till din omgivning? Jag önskar ett inlägg med historian om hur du successivt har nått ditt mål =)
SvaraRaderaGlad påsk Petrusko!
SvaraRadera/Aktiepappa
Har samma problem som dig huddingeinvesteraren, tycker alltid att något saknas.
SvaraRaderaCastellum
Investor
Latour
Kinnevik
Industrivärlden
Axfood
Handelsbanken
Skanska
Wallenstam
Allt någorlunda likaviktat.
Tjena Hemlig,
RaderaJa, visst är det frustrerande, hehe. Man får kanske se det som en ständig strävan efter förbättring. Tycker du har en fin portfölj, hade själv gärna tagit in industrivärden och Latour men tycker de känns rätt dyra för tillfället...
Finns ju massa roliga företag runt om i världen också.
RaderaMagstarkt att försörja sig på aktiehandel i ISK och KF och samtidigt utnyttja välfärdssystem såsom subventionerad barnomsorg. Good life indeed. Hoppas du skattar för annonsintäkterna åtminstone. Glad påsk /Gråsosse
SvaraRaderaHej Petrusko. Jag ber om ursäkt. ISK är schablonbeskattat, inte skattefritt. Inte magstarkt alls. Vänligen publicera inte föregående kommentar (eller denna) / Ångerfull Gråsosse
SvaraRaderaTjena,
RaderaJag är avhållsam till att radera/inte publicera kommentarer. Den här kommentaren kan jag leva med och dessutom skickar du ju en ångerfull uppdatering. ;)
Tack för din kommentar och glad påsk.
Mvh petrusko.
Hej Petrusko!
SvaraRaderaTack för ett inspirerande inlägg som jag tror många inkl. mig själv lyfts av. Jag har samma inställning som du kring att långsiktighet och uthållighet är nyckeln. Jag är helt övertygad om att det det inte är så svårt om man "bara" har tålamod och målmedvetenhet.
Inlägg som dessa hjälper i alla fall mig att hålla mig målmedveten. Dock väljer att kombinera mitt arbete (som också är ett av mina intressen) med ett stort intresse för investeringar i bl.a. aktier.
Må gott!
/ Niklas