Så här förbereder du dig inför den dagen bubblan spricker

Jag får ofta frågor och kommentarer kring detta, när spricker bubblan tror du? När kommer börskraschen. På toppen av det är det flera som undrar hur de kan undvika eller förbereda sig inför denna händelse.
De här personerna vill alltså tajma börsen, förutse en börskrasch och placera om precis innan den inträffar. Senare är väl tanken också att man skall gå in på börsen igen innan den stiger igen.
Bilden ovan visar hur ett brett aktieindex utvecklats över tid och detta utgör en anledning till att inte försöka tajma börsen, på lång sikt går börsen upp. En småsparare som sparar långsiktigt behöver alltså bara sitta med och åka med på resan uppåt.

En annan anledning till att det är en god ide att inte försöka tajma börsen är att det helt enkelt är toksvårt, närapå omöjligt. Mäklarnas statistik visar klart och tydligt att de som försöker tajma misslyckas fatalt som grupp och resultatet är att de köper dyrt och säljer billigt. De säljer alltså vid fel tillfälle och missar avkastning och de köper när det redan stigit en hel del.

Antingen är man en sparare eller investerare för den delen och en sådan investerar i sunda värdepapper och äger dem långsiktigt.

Spekulerare kan man titulera sig om man sysslar med kortsiktiga affärer eller som vi pratar om här försöker tajma börsen. Det är ren och skär spekulation. Som nämnts är det ytterst få förunnat att lyckas med detta.

Så bästa sättet att förbereda sig inför börskraschen är att äga sunda bolag på lång sikt och fortsätta med det under och efter en eventuell krasch. Dina aktier kan backa rejält i värde men sunda bra bolag kommer igen och når nya höjder. 

På lång sikt speglas bolagets prestation i aktiekursen men på kort sikt är det mycket annat som spelar in. Ett bolag kan gå jättebra men ändå backa kraftigt i en börskrasch. Detta beror på att det är psykologi och grupptryck bla som spelar in i kursutvecklingen. Vissa bolag backade 10 procent på Brexit, helt opåverkade i sin verksamhet men aktiekursen backade 10 procent. 
Marknaden.
Tänk dig att du driver en restaurang där vinsten går stadigt upp år efter år. Du har en stammis som äter där varje dag och skämtsamt brukar han ge dig ett bud på din verksamhet. Ena dagen är han på dåligt humör och ger dig 30 procent lägre bud än dagen innan. Du tackar nej och driver glatt vidare din restaurang där vinsten stiger stadigt. Du tjänar mer och mer pengar.
En knasig liknelse men lika knasigt är de kortsiktiga kurssvängningarna för en långsiktig aktieägare. Det finns ingen anledning att bry sig om marknaden för stunden bara bjuder 70 kronor för en hundralapp. 

Börsen är lämplig för placeringar 5 år eller längre. Vid varje givet tillfälle är det alltså minst 5 år till man skall ha pengarna. Äg sunda bolag/fonder och bry dig inte om börsutvecklingen enstaka månader eller kvartal. På lång sikt går börsen upp.

25 kommentarer:

  1. Inväntar ytterligare en attack på Twitter från självutnämnde provokatören Snåljåpen!

    SvaraRadera
  2. Min tanke kring börskrasch/ korrektion:

    Du är i behov av ett par byxor (kan vara annat också), helst som håller länge - kvalité med andra ord. Men som vi vet så brukar kvalité kosta - 1000 kr är prislappen. Du planerar att köpa vid löning. När lönen är väl inne på kontot och du ska köpa byxorna så är det rean och prislappen är nu 500 kr - vad gör du? Springer du ifrån rean? Shoppar du loss? Självklart så köper man 2 st för priset av 1 =)

    /Ano

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och senare i månaden märker du att inte har rean fortsatt, utan nu är det dessutom halva priset på rea-priset! Nu passar du ju så klart på att köpa 4 par till priset av 1! Eller?

      Radera
    2. Intressanta reflektioner Petrusko. Hur mycket ska börsen egentligen falla för att det ska kallas börskrasch? Hur många procent eller punkter? Intressant att den hittils alltid återhämtat sig från varje krasch vilket ju känns betryggande inför framtida krasher - när de väl kommer - för det har ju historien lärt oss att de gör med jämna mellanrum. Och när kraschen väl kommer gäller det att inte drabbas av det lika välkända flockbeteendet som tenderar att uppstå på börsen vid dessa tillfällen; ett beteende som troligtvis är ivrigt uppjagat av media. Det gäller att bygga ett starkt skepp (på alla vis) så att man vågar vara modig när havet stormar som mest.

      Med vänlig hälsning,

      Atlas Investo

      Radera
  3. Håller med, har själv under lång tid sparat i fonder och någon gång försökt att tajma börsen. Men resultatet har blivit att man sålt efter en tids nedgång för att rädda så mycket som möjligt av vinsten och sedan köpt igen efter en tids uppgång till ett högre pris än vad man sålde för. Nu när största delen av fonderna är utbytt mot aktier kommer jag att försöka sitta still i båten och köpa vidare vid nedgångar. Det svåra som nybörjare tycker jag är att veta vilka bolag man bör fylla portföljen med.
    mvh Bengan

    SvaraRadera
  4. Finns ett antal bloggare som menar att "jag blir bara glad av börskrasch, då kan jag köpa mer" (gärna följt av en smiley). Jaha! Vad kommer pengarna ifrån? Kanske har man legat utanför i den tidigare uppgången i sin strategi som slutligen resulterat i ett nollsummespel.

    "JnJ är hopplöst övervärderade, likaså Apple" läste jag som nybörjare för något tiotal år sen. Jag sålde. För ett par år sen och 700% senare köpte jag tillbaka dom och är nöjd med utvecklingen sen dess. Sitter nu still i båten med lite guld som sittplats.

    Vänligen.

    SvaraRadera
  5. Jag tycker att Din jämförelse är strålande. Lägg till att stammisen läser tidningar om att restaurangbranschen är en framtidsbranch eller helt ute (alla kommer att beställa färdiglagad mat hem via internet). Dessutom har stammisen en släkting som driver en krog i Paris och får lite info om krogverksamheten där. Inte direkt applicerbart på restaurangen i Sverige med stammisen tar intryck av vad stammisen säger. Allt detta + lite till sammantaget påverkar stammisens bud, men det har ingenting att göra med hur mycket pengar restaurangen tjänar.

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
  6. Jag har varit nyfiken på hur fastighet/byggbolagen skulle kunna påverkas av om bostadsbubblan spricker. I min portfölj har jag delvis byggt på dessa kategorier i relation till den rådande migrationen: det kommer att byggas mycket framöver, men vad skulle hända vid en eventuell krasch?

    SvaraRadera
  7. Jag håller på att sälja av hela mina innehav läs de som är på plus för att vara redo för kraftiga köplägen framöver, mums

    SvaraRadera
  8. En fråga angående likvida medel.
    Hur resonerar du kring att ha ett visst obundet kapital för att kunna shoppa loss när "rean" väl kommer?
    Om allt är bundet i aktier har man ju ingen möjlighet att ta tillfället i akt när det väl är köpläge. Samtidigt går man ju miste om en avkastning över tiden om en del av kapitalet bara "ligger" och väntar.
    Kan det vara bra att ha ett litet kapital i räntefonder för att kunna omvandla dessa till köpekapital när det väl är dax?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej det är en jättedålig ide. Ett säkert sätt att få en dålig avkastning. Det bästa är att alltid vara fullinvesterad. Det visar studier/statistik.
      För min egen del får jag utdelning såpass ofta att jag för det mesta kan köpa mer aktier. Jag har en kredit hos min mäklare som jag kan nyttja vid större rörelser som tex Brexit. KRediten betar jag sedan av via kassaflödet av mina utdelningar.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Ett tips är att inte betala krediten med utdelningarna utan att betala krediten med färska stålar. Orsaken?
      Skattesatsen för ISK räknas delvis på insättningar. Att ta pengar från ISK för att betala krediten räknas som uttag även om krediten är kopplad till ditt ISK. Att sedan föra in nya pengar på ISK vid löning skapar onödig transaktion och du beskattas för det, helt i onödan :)..

      Radera
  9. I objektivitetens namn ska vi väl också nämna att lång sikt kan vara väldigt lång sikt. I tex Japan har Nikkei225 knappt gett någon avkastning alls sista 20 åren. Visst är det svårt med timing, men definitivt inte omöjligt för den som satsar hårt på att lära sig konsten.
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
  10. Hatten av !

    Gillar att du kommer med sådana här inlägg emellanåt.
    ja för övrigt gillar jag din blogg "allover"
    Även de som varit med ett tag kan behöva läsa dessa meningar då och då.
    För att inte tala om den breda massan som kanske nu börjar investera.
    Tackar

    mvh
    Gunnar

    SvaraRadera
  11. Mycket bra inlägg! Går inte att tänka för mycket på det här

    SvaraRadera
  12. Är det helt otänkbart att börsen gör en Japan och aldrig kommer tillbaka?

    SvaraRadera
  13. Fast med ovan sagda så är väl nästa nedgång kanske den lättaste att pricka rätt i. Psykologin talar för att det blir i år någon gång. Kanske, eller snarare senast till hösten. År som slutar på 7 är inga höjdarår historiskt och det vet många om. 2007, 1997, 1987 etc ner mot 1937 har varit en blandning mellan dåliga och urusla börsår. De stora spelarna bestämmer och precis som börsen tar ut vinster i förväg tar de också ut förluster i förväg. Donald Trump kan säkert också bidra, han torde kunna få världsmarknaderna tillräckligt nervösa och inom sitt första år också på fall. Lite likvid ett år som detta kan ge mycket igen efter sättningen.

    SvaraRadera
  14. Att bygga en portfölj med låg-beta aktier kan väl vara en bra idé.
    Släng på hyfsade PE-tal och en bra direktavkastning så får man en bra och defensiv portfölj.

    Exempelvis

    Akelius
    Gjensidige
    Sampo
    Intrum
    ICA
    Axfood
    Swedish Match
    Astra Z

    Vad tror ni/Petrusko om detta?

    SvaraRadera
  15. Tänk dig att du ska åka båt över Stilla Havet med ett fartyg och nu ska du anställa en kapten. Den ena berättar att han ständigt utvärderar vädret, fartygets kondition, risken för pirater etc och har ett öppet sinnelag om vilken rutt som ska tas, vilken hastighet etc. Den andre berättar att all statistik visar att det bästa man kan göra är låsa ratten på målet och sen surra sig vid masten. Det är det som brukar få båten till målet fortast i snitt. Vilken kapten skulle du anlita?

    Jag har lite svårt att förstå den närmaste religiösa tron somliga har på att marknaden alltid kommer att återhämta sig oavsett vad som händer och att det bästa är därför att alltid vara fullinvesterad. Kommer ekonomin att återhämta sig? Företagens vinster? Värderingarna? Hur vet någon det? Det beror väl på vad som händer?

    Det finns 'hedgehogs' och det finns 'foxes'. De som vet en sak respektive de som vet många saker. 'Hedgehogs' dominerar bland experter som uttalar sig i media - de som brukar klara sig bäst när världen ändras är 'foxes'.

    Står världen inför en stor förändring? Det finns många orosmoln som situationen i Kina, eurozonen, Trumps protektionism för att bara nämna några. Jag tror det klokaste är att ha ett öppet sinnelag och istället för att intala sig att man vet vad som kommer att vara rätt strategi framöver, ständigt utvärdera vad som händer och vara beredd att anpassa sin portfölj därefter. I slutändan så kan inte leva på statistiskt förväntad avkastning, utan enbart på realiserad sådan.

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Än så länge har den alltid återhämtat sig.
      Exempel här: https://rikatillsammans.se/2014/12/04/affarsvarldens-generalindex-afgx-historiska-avkastning-1901-2014/

      Finns liknande data för USA o världen med. Då pratar vi great depression följt av två världskrig o annat elände.

      Forskning visar även att majoriteten av dom som försöker tajma marknaden råkar illa ut.

      Allting går i cykler, även om jag är tveksam på det där med att kraschen kommer det året som har slutsiffra sju som någon skrev här i fälten. Ganska ofta 8 eller 9 också...

      /Andreas

      Radera
  16. Grym blogg! På tal om bubblor, tipsar om nästa månads mest spännande dokumentärsläpp "Betting on Zero" - handlar om hedge-fond giganten som satsat 1 miljard dollar på att avslöja Herbalife - som världens största bluff/pyramidspel. http://www.imdb.com/title/tt3762912/
    Mvh,
    Mange Öhult

    SvaraRadera
  17. Börsen går alltid uppp... Jodå, för ett riktigt långsiktigt sparande på 20 år eller mer är det bara att hålla med om att sitta i båten. Men för ett femårigt sparande kan det vara förödande för avkastningen, som jag visat: https://onsdagsfonden.wordpress.com/2017/01/13/hur-slumpen-och-tidshorisonten-paverkar-ditt-sparande/

    Vi är kanske lite för färgade av de goda börsåren från 2009 till idag för att vilja kännas vid hur nedgångar kan påverka resultatet. Men utdelningskramande och värdeinvesterande är strategier med sina styrkor och svagheter, precis som trendföljande strategier. Detta eviga mantra om hur svårt det är att tajma marknader tyder på att man inte riktigt satt sig in i vad exits är för något.

    SvaraRadera
  18. Nybörjare på långsiktigt sparande23 februari, 2017 14:51

    Hej! Läser ofta din blogg, tack för all inspiration! Hur ser du på att välja tillfälle att bygga upp ett sparande i aktier? Jag håller för närvarande på och bygga upp en utdelningsportfölj som jag vill spara kontinuerligt i kommande årtionden. Kan det då vara smart att invänta en bear-market och då börja sitt månadssparande? Alltså inte tajma när det vänder vid bottnen, men börja uppbyggnadsfasen vid billigare börs?

    SvaraRadera
  19. Alla verkar helt sonika totalt ignorera den senaste björnmarknaden vi hade, -35% från toppen april 2015. Enl. statistiken en vanlig bearmarket sett till längd och fall. Börschen behöver inte gå ner 50% och mer som den endast gjort 2 ggr på 100 år, vet inte vad ni riktigt väntar på.

    Får jag sia lite om framtiden ser jag en ny bulltrend, 5-7 år härifrån med vanliga korrektioner då och då på 5-15 % var eller vartannat år.

    SvaraRadera