Läsarfråga, hur parerar du värdeförändringar

Jag får en hel del meddelanden och försöker svara på de flesta. Då många kan ha nytta av svaret på vissa frågor så svarar jag ibland med ett inlägg. Inga namn eller privat information publiceras naturligtvis. Mailet nedan är i sin helhet då det inte innehåller något utlämnande.

"Hej!

 Jag har bara en kort fråga. För ett år sedan körde jag igång 100% utdelningsstrategi i ett par av mina portföljer, bland annat tack vare inspirerande inlägg av dig! :)

 Nu till min fråga - hur parerar du värdeförändringar? Säg att ett bolag går upp mycket gentemot övriga innehav, säljer du då av lite och ökar i något av dina andra innehav för att ha jämnvikt i portföljen, eller låter du dem bara ligga? Finns det något smart tänk för hur man bör agera? Jag har försökt läsa på, men inte riktigt hittat svaret på min fråga.

 Tack på förhand"

Det här är en jättebra och intressant fråga och jag har ett inlägg sedan tidigare som utgör ett bra svar eller åtminstone ett tankesätt att överväga. Med en genomtänkt strategi och förhållningssätt till olika saker och händelser i portföljen är man bättre rustad.
Jag själv har vissa innehav som väger väldigt tungt, tex Castellum på cirka 17 procent av portföljen. Många andra innehav väger bara 2-3 procent och jag lever inte som jag lär för jag gillar faktiskt likaviktad fördelning. Likaviktad fördelning av portföljen sänker risken och därav förespråkar jag den.

Här är länken till mitt inlägg om detta tankesätt kring portföljfördelning.

2 kommentarer:

  1. Själv har jag aldrig förstått det där med lika vikt och liknande. Ponera att ett företag utvecklas väldig bra fundamentalt, ska du då sälja ditt kanske bästa innehav, för att det går bra? Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ponera att Du för några år sedan satte ihop en aktieportfölj med 10 aktier där var och en hade då 10%. Antag att en av aktierna var FPC som Du då köpte för några kr per aktie. Sedan dess har FPC gått upp flera hundra % och värdet av din aktieportfölj till över 90% består av FPC (beror lite på hur de andra 9 innehaven har utvecklats). Sedan i höstas har värdet på FPC aktien halverats och värdet på Din aktieportfölj likaså. Att vikta om gör att man undviker att blir värdemässigt för beroende av en aktie.

      Trevlig Kväll

      //Krusse

      Radera