Jag har investerat och skrivit om börsen i över 25 år. Fokus på placeringar som lämnar utdelning regelbundet. Jag kallar mig för utdelningsinvesterare.
▼
Jag är min egen största fiende
Yes, så är det på ett par olika sätt.
En av de främsta riskerna för mig och min portfölj är att jag gör fel.
Att jag köper ett bolag jag inte förstår mig på eller att jag inte begripit vad jag läst.
Ett bolag som visar sig inte vara så bra och ger en dålig avkastning jämfört med index.
Nu har jag förvisso en strategi som sållar bort de värsta skruttbolagen per automatik. Jag satsar främst på stora bolag med lång och god historik. God direktavkastning och utdelningshistorik är ett av kraven. Men även om man som jag håller sig främst till de stora "bra" bolagen så finns ändå risken att man går på en nit. Om jag t.ex. skulle ha fel om Castellum som väger kring 17% i min portfölj så får det förödande konsekvenser för min totalavkastning.
För att det skall finnas anledning att äga Castellum framför en indexfond behöver ju aktien dessutom ge en bättre avkastning än index på lång sikt. Turligt nog har Castellum presterat bättre än OMXS30 på lång sikt men vad säger att jag har rätt i placeringen även de kommande 10 åren?
Min analys och tro på Castellum är att de kommer fortsätta prestera bra även i framtiden och jag har valt att satsa tungt på det, 17% av portföljen som sagt. Det är ett stort risktagande och man bör överväga både en och flera gånger innan man placerar på detta viset. En populär portföljteori är att vikta alla innehav lika och det är verkligen något jag kan rekommendera. Då får man en mycket bra riskfördelning i sin portfölj.
Tittar jag framåt ser jag inte att jag viktar något annat eller fler bolag så här tungt utan jag siktar mer på riskspridning och riskfördelning. Jag har gärna fler bolag som väger 2-6% och framförallt vill jag vikta min placering i index tyngre. En plan som innebär att viktningen i Castellum och H&M som väger tungt i min portfölj kommer bli mindre framöver. Fler bolag men framförallt placering i index via Xact OMXSB Utd sänker risken rejält i min portfölj. Risken att jag har haft fel i min placering men också för oförutsedda händelser. Knasiga saker kan hända som helt oförutsett innebär snabb värdeminskning eller intäktsbortfall i ett bolag.
Syftet med det här inlägget är att mana till eftertanke kring risk och riskspridning i börsportföljen.
Ett annat sätt man kan vara en risk för sig själv är om man blir för riskavert. Om man blir för försiktig och rädd att placera att man väljer placeringsalternativ som ger en lägre avkastning, tex bankkonto, räntefonder, preferensaktier mm. Det här är placeringar som på lång sikt garanterat ger en sämre avkastning än börsen. Sparar man på 5 års sikt eller längre så får man med stor sannolikhet den bästa avkastningen på börsen.
Disclaimer: Jag äger Castellum, H&M och Xact OMXSB Utd.
Image courtesy of Stuart Miles at FreeDigitalPhotos.net
Kloka tankar - även om jag diggar Castellum vågar jag inte ha över 10% i bolaget då inget bolag är immun mot "svarta svanar" och annat elände.
SvaraRaderaDå jag tror min förmåga att hitta långsiktiga vinnare som man vågar satsa stort på är begränsad (än så länge iaf) så har jag många bolag i portföljen och mer åt sektorallokering - "korgar med aktier"
Bra skrivet Petrusko. Själv kör jag med Hm. Telia och investement investor.kinnevik och lundberg. Även global LF index fond. Känns bra långsiktigt.
SvaraRaderaMvh
Apropå Castellum, nån som vet hur man tecknar i nyemissionen? Sitter på ett litet innehav på Avanza KF.
SvaraRaderaVilket index följer XACT OMXSB Utd?
SvaraRaderaPå tre år har det presterat sämre än både SIXPRX och OMX30/Avanza Zero.
Hej Aktieingenjören,
SvaraRaderaXact OMXSB Utd följer OMSX GI ett bredare index än OMXS30. Du får nog titta igen för på 3 år har den slagit OMXS30. Avanza Zero återinvesterar utdelningar därför ser det ut som att den slagit Xact OMXSB Utd men så är det alltså inte.
Mvh petrusko
*OMXS GI
SvaraRaderaMvh petrusko
Hej Maxa Allt,
SvaraRaderaCastellum beslutar om emissionen idag på extra stämma. 26/5 startar teckningsperioden som varar till och med 9/6.
Sannolikt går det till så att man svarar ja eller nej under fliken "Erbjudanden" hos Avanza.
26:e får man teckningsrätterna givet att man ägde aktien vid börsens stängning 20/5.
Mvh
Ah, det är återinvesteringarna som var problemet. Tack!
SvaraRaderaHar man en KF så äger man ju inte aktierna, men på något sätt måste ju Avanza Pension eller vad de nu heter se till att man får del av erbjudandet och utdelningen av teckningsrätter.
SvaraRaderaHelt rätt och i linje med min strategi.
SvaraRaderaVill du ha tips på fler fina aktier att äga och sprida risken med kan du kika på min gedigna lista på 100 st innehav... ;)
http://mrhundraprocent.blogspot.se/p/mina-aktier.html
PS. En annan anledning till att Xact OMXSB Utd kommer prestera sämre än index är ju förvaltningsavgiften. Den är dock låg på bara 0,15%, men ändå. DS.
MVH
Det finns många av oss bloggare som ställer sig bakom den här typen av inlägg. Det är något som måste repeteras hela tiden.
SvaraRaderaJag har själv i några av mina innehav nått en kritisk andel i portföljen och har aktivt börjar köpa andra papper för att sprida riskerna. Sedan vill jag också säga att det inte är helt fel att dra nytta av ett fördelaktigt marknadstillfälle genom att ta en större position i ett bolag vars aktie har sjunkit, till exempel råvara- eller oljebolag.
@Mr100procent - vad anser du att du gör när du investerar 1% av kapitalet över 100 aktier? Varför inte överväga indexinvestering, mycket enklare. Finns oviktade ETF:er till och med. Enligt mig är en oviktad strategi ett sätt att ta mer risk, behöver inte vara fel men det är vad det handlar om.
SvaraRadera@Oberoendeinvesterare - jag hänger inte med, vad menar du med att dra nytta av ett fördelaktigt marknadstillfälle. Hur avgör du att det inte är ett ofördelaktigt marknadstillfälle?
Ugh,
Djingis
@Djingis - När jag investerar 1% av kapitalet i över 100 olika aktier så sprider jag risken på samma sätt som att investera i en indexfond. Det finns dock några olika fördelar med att köpa aktier i många olika bolag istället för att äga en(eller flera) indexfond(er) anser jag :)
SvaraRadera1. Det är jag och ingen annan som avgör vilka bolag som ska ingå i min egen indexfond. Jag kan aktivt välja bort bolag som jag inte gillar av olika anledningar. Jag kan också när som helst lägga till eller ta bort ett bolag ur min egen sammansatta indexfond.
2. Jag har bara direktavkastande aktier, vilket innebär att jag får utdelningar hela året om - perfekt om man vill kunna leva på aktieutdelningar eller kunna göra återinvesteringar jämnt över året.
3. Jag betalar bara courtage en enda gång, när jag köper dem, istället för en avgift varje år för en indexfond, vilket gör stor skillnad på många år.
Den enda fördelen med en indexfond är väl just att det kanske är lättare då, men för mig är det klart roligare att välja bolagen själv. Det är en bonus för mig och ingenting som är jobbigt.
Hur många innehav har du? Eller kör du bara indexfonder?
MVH
http://riskminimeraren.blogspot.se/2016/05/om-min-irrationella-radsla-for.html?m=0 Kan du inte skriva ett inlägg om detta?
SvaraRadera@Djingis
SvaraRaderaJag tycker det är ganska rakt på. Gör jag bedömningen utifrån min egen modell att det är ett rimligt tillfälle att köpa en aktie så kan belåning göra att jag kan dra nytta av det. Till exempel, HM-aktien har sjunkit kraftigt och många resonerar som att det är ett intressant långsiktigt case.
Djingis, har du läst Graham eller Buffett? De skriver ganska mycket om det här. Time to check it out!
@Mr100Procent- tack för ditt svar! Jag kan köpa argument 1 på sätt och vis. Argument 2 kan jag också förstå utifrån ett känslomässigt perspektiv, det känns helt enkelt bra att se avkastning ticka in i form av utdelning. Men egentligen går det ju lika bra att få avkastning i form av kapital i investeringsobjektets balansräkning om företaget kan sysselsätta kapitalet till en vettig avkastningsnivå. T.ex. får du ju avkastning även i Berkshire och slipper återinvestera till en transaktionskostnad. Vilket leder till argument 3, jag tycker att det ibland är lätt att lura sig själv, visst slipper du avgiften men alternativet är en lång serie av transaktionsavgifter när du ska återinvestera dina utdelningar. För att inte tala om den tid som måste läggas ner på att administrera alla dessa innehav och se till att balansera dem etc. Jag skulle nog få en yrselattack, trots spreadsheetstöd eller liknande :-) Men kul att du testar en sådan strategi! Vill rekommendera en artikel i Forbes angående likaviktning;
SvaraRaderahttp://www.forbes.com/sites/rickferri/2013/04/29/no-free-lunch-from-equal-weight-sp-500/#405d38a77543
Slutligen som svar på din fråga om mina innehav, så kan jag säga utan att bli för tradig att jag har ca 15 olika aktier/ETF:er. Lite för många, jag kämpar med att få ner antalet. Mer intressant än att rabbla aktier är kanske att prata om strategier. Jag har en allokeringsstrategi där jag egentligen försöker att replikera index genom mina val av ETF:er och aktier. Jag använder mig av preffar som bond-substitut. Absolut ingen stockpicker, jag har inte tid eller intresse att analysera enskilda bolag på detaljnivå. I bakgrunden har jag lite kodsnurror som signalerar om det är läge för köp, ett tekniskt inslag alltså. Men den makroekonomiska helhetsbedömningen spelar störst roll, jag vill försöka besvara frågor som t.ex. är den närmsta framtiden gynnsam för equity eller inte?
@Oberoendeinvesterare - aha du syftar på "köp billigt sälj dyrt"? Jo jag har läst Graham och några av Buffets brev. Den intressanta frågan är ju hur man avgör huruvida marknadstillfället är fördelaktigt eller ej - men tack för svar - du har en egen modell för att avgöra det. Det vore det roligaste, att diskutera modeller eller strategier. Men jag begriper om man vill hålla saker för sig själv, det vill i alla fall jag :-) Med ditt exempel med H&M så går åsikterna ordentligt isär, man ser att utländska analytiker har en mer negativ syn relativt svenska analytiker. Många utdelningsinvesterare anser att det är ett långsiktigt intressant case, det har du rätt i, bolaget har en stark utdelningshistorik (dock ett tag sedan senaste höjning). Men håller affärsmodellen? Hur ska man se på de sjunkande marginalerna? Vid vilket pris har du din margin of safety och alltså en rejäl rabatt mot det inneboende värdet? Om jag utnyttjar marknadsläget med belåning och har fel (marknaden hade rätt), vad gör jag då?
Jag jobbar allra mest med ett mantra, fick det från en radiointervju med en munk;
Jag kan ha fel
Jag kan ha fel
Jag kan ha fel
Ugh!
Djingis
@Djingis:
SvaraRaderaPunkt 1 innebär såklart inte att jag kommer slå index på något vis, bara att jag gillar att få bestämma själv =)
Likadant är det med punkt 2, det är inte heller något som gör att jag nödvändigtvis får en bättre avkastning, utan mer att jag gillar att ha det så.
Men punkt 3 blir garanterat bättre. Nu betalar jag endast 0,25% (Avanzas lägsta) på alla pengar som sitter i en viss aktie. Återinvesterar jag pengar så blir det återigen bara 0,25% avgift på de pengarna. Alltså alltid totalt 0,25% i avgift på alla investerade pengar. Men i en fond så blir det årliga avgiften ofta högre än 0,25%. Och även om den skulle bli 0,25% om året, så har man betalt mer än 2,5% i avgift över en 10-års period (i uppgång) med fondavgift, när jag fortfarande bara betalat 0,25% i avgift via aktieköp...
Tiden det tar räknar jag inte med i mitt fall, det skulle bli fel, eftersom jag tycker om att köpa aktier och jag gör det oftast inte svårare än att jag köper mer av dem som har minst, jag försöker inte bedöma när det är köpläge eller ej. När man gör något för nöjes skull så kan man inte räkna med tiden det tar, då skulle det ju t.ex. kosta pengar när man ser en bra film eftersom man slösar bort tiden...
Tack för artikeln, har läst den och som jag förstod den så är jag på rätt spår (jag inbillar mig inte att jag kommer att slå index med min investeringsstrategi ;)
MVH
Hello,
SvaraRaderaJag vill bara flika in att jag följer er diskussion med stort intresse och fascination.
Mvh petrusko
Hej.
SvaraRaderaJag har funderat lite på det som @Oberoendeinvesterare skriver om ett "fördelaktigt marknadstillfälle" och skrivit ett inlägg om det på min blogg:
http://mrhundraprocent.blogspot.se/2016/05/paradoxen-med-kopvarda-aktier.html
Läs gärna och lägg en kommentar :)
MVH