tisdag, oktober 02, 2018

Avanza förbättrar villkoren för Superlånet


Att Avanza sett över sitt erbjudande med Superlånet under en tid har varit uppenbart och de har vid något tillfälle sagt det rakt ut vid förfrågan. Idag ser vi resultatet och det är en rejäl förbättring och ett riktigt bra erbjudande. Bilden ovan är en skärmdump jag tagit från Avanzas sajt.

Utan att mana någon till att köpa aktier för lånade pengar vill jag ändå skriva om det här erbjudandet. Helt utan avgifter upp till 50.000 kronor och 0,99 procent ränta om man utnyttjar max 25 procent belåningsgrad, det är billiga pengar. Om man använder belåning med måtta kan det vara en kraftfull boost till ditt kapital men det kan vid usla börstider slå hårt åt andra hållet också. Läs på noga innan du börjar använda kredit.

Jag använder det själv och hamnar med god marginal under 25 procent belåningsgrad och en ränta om 0,99 procent.

Något Avanza inte uppdaterat ännu är godkända värdepapper för superlånet. Man kan tycka att det vore common sense att göra det inför en sådan här lansering. De har rimligtvis gjort den översynen och känner sig nöjda med de värdepapper som nu är godkända. Jag som tjatat om Xact Högutdelande i över ett år nu.. Alla andra ETFer från Xact är godkända utom just den för den lanserades för 18 månader sedan vilket var efter de godkände alla de andra. Visserligen har de godkänt tex Sagax D efter det men den här Xact Högutdelande verkar vara tvärstopp. Ja ja, jag får fortsätta tjöta om den under tiden jag är en förbaskat nöjd kund och nyttjar superlånet med de förutsättningar som gäller.

Här är en direktlänk till Avanzas infosida om Superlånet. https://www.avanza.se/lana/superlanet.html

21 kommentarer:

 1. Bra jobbat Avanza som gör många saker rätt. Själv har jag aldrig lånat pengar och kommer aldrig att göra detta även om jag vet att det kan höja avkastningen. Just nu är jag nöjd och känner mig trygg med 100% i Avanza Global. 0.10% i avg Global spridning är riktigt bra och billigt. Lycka till. Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jacke,
   Det är en mycket sund inställning att inte låna till aktieköp.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hur mycket belåning har du Petrusko? Funderar på att belåna med 20% då klarar man en nergång med 60% (som våra senaste riktigt stora krasher) utan att man sitter med det dyare lånet.

  Är iof rädd att de isåfall skulle höja räntorna så att "superlånet" skulle ha en dyr ränta den med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Sett till min totala portfölj är belåningen kring 10 procent. Jag vill egentligen hålla den till max 8 procent men har en liten stretch upp till 10.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Vad är tankarna kring att det blir just 8%?

   Radera
 3. Tjäna Petrusko. Är det inte så om man tar in 30-40% Spiltan Aktiefond Investement i portföljen då får man riktigt billigt belöning för 0.24% i avg då investement brukar vara belönade och på det sätter skapar de extra avkastning långsiktigt? Mycket likt Ap7 Såfa att ha Spiltan inv i portföljen? Eller hur? Lycka till. Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej JAcke,
   På lång sikt är jag övertygad om att investmentbolagen och Spiltans fond kommer fortsätta prestera bra.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Nordnets "Knockoutlånet" är fortfarande bättre. 0,99% ränta upp till 40% av den totala belåningsgraden om inget börshandlat papper utgör mer än 20% av portföljen, eller vanlig fond mer än 60% av portföljen. ALLA värdepapper som har belåningsgrad räknas, inte bara några specifikt utvalda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tuxie,
   Japp, Nordnets erbjudande var redan bra sedan tidigare. De satte press på Avanza och var en bidragande orsak att Avanza började se över sitt erbjudande.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Om jag fattat det rätt, så får man på Nordnet låna max 40 % av belåningsvärdet. Tex jag har ett gäng fondera som är värda 10 000 kr tillsammans, alla med 80 % belåningsvärden. Då kan jag låna max 8000 kr till ordinarie ränta, men ska räntan vara 0,99 % får jag endast låna 3200 kr, dvs 40 % av 80-procentiga belåningsvärden.
   Är belångvärdena istället 60 %, får jag bara låna 2400 kr (40 % av 60 % = 24 %) till 0,99 % i ränta.
   Hos Avanza får jag på godkända värdpapper låna 2500 kr, dvs 25 % på godkända värdepappernas värde. Så beroende på vilka värdpapper du vill belåna, är Avanza bäst ibland och Nordnet ibland. Oftast Nordnet marginellt bättre om belåningsvärden på värdepapperna är höga, men är dom låga men ändå skulle ingå i Avanzas Superlån, så är Avanzas erbjudande bättre.
   Eller har jag fattar villkoren fel??

   Radera
  3. Det stämmer. Den största skillnaden är att Nordnet tillåter belåning till 0,99% på samtliga värdepapper som har någon belåningsgrad alls, vilket är de flesta. Det kanske finns några få papper i Superlånet som ger marginellt bättre belåning hos Avanza, men jag tvivlar. Jag har inte kollat men sannolikt har alla papper som är godkända för Superlånet hög belåningsgrad hos Nordnet.

   Jag har belåning beviljad hos Nordnet men jag nyttjar den sällan under längre tider. Det har hänt att jag har varit fullinvesterad och hittat något jag vill slå till på direkt, men då har jag sedan antingen sålt något för att täcka eller låtit bli att köpa på ett tag och låtit nyinsättningar täcka.

   Radera
 5. Hur ser du på att låna till att köpa preffar (t ex Akelius, Klövern)?
  Jag har valt bort belåning själv men funderar ibland på riskerna vs möjligheterna med detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Thomas,
   Det är riskfyllt men jag använder själv belåning. Man skall vara medveten om att preffar mycket väl kan backa både 20 och 30 procent på ganska kort tid. De gjorde det faktiskt för bara några år sedan, då gick Akelius från 350 kronor till en bit under 300 kronor tex.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Absolut, men så länge preffarna betalar utdelning som täcker lånets ränta har man ju ingen anledning att sälja. Jag ser risken primärt om preffarna inte kan betala utdelning eller räntan på lånet sticker iväg. Sen måste man ju å klart ha koll på kurs för inlösen. Hur vanligt är det att preffar inte kan betala utdelning historiskt?

   Radera
  3. Hej Thomas,
   Om man håller sig till de stora sunda fastighetsbolagen är risken för betalningsinställning ytterst liten. Akelius tex har bergstarka finanser och jättegod tillgång till finansiering.

   Så länge man resonerar att man kan behålla preffen för evigt så kan man ju helt förlita sig till utdelningen. I ett extremläge där vi i framtiden ser såpass högre ränteläge att räntan på lånet överstiger utdelningen på preffarna så blir det ju en dålig sits men det ter sig avlägset.

   Man skall inte ta för givet att en inlösen kommer ske.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Spännande, men är inte riktigt med på hur det funkar.
  Säg att min utdelningsportfölj är värd 100.000kr.
  Kan jag då alltså låna upp till 25%, dvs 25.000kr av Avanza utan att betala ränta? Och går jag över 25.000kr betalar jag 0,99%?

  Är det så jag ska tänka?

  Hälsningar
  Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Andreas,
   För att erhålla erbjudandet helt utan ränta så behöver man hålla sig under 10% belåningsgrad och du kan då låna 10k räntefritt om du har en portfölj på 100k. Upp till 25% belåningsgrad så betalar man 0,99% ränta.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Då är jag med, tackar!

   /Andreas

   Radera
 7. 0% ränta är ju super. Ogillar man risk kan man ju köpa en räntefond och vara rätt säker men ändå tjäna några kronor extra helt gratis.

  Men kräver de förmånsnivå platinum för det här lånet? Infon är inte helt solklar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det krävs ingen särskild förmånsnivå men högre nivåer får såklart bättre räntor på de belåningsgrader där räntan inte är 0%

   Radera
 8. Kan man låna 50000 och sätta typ i collector sparkonto hos Avanza med 0,65% i ränta? Blir inte många extrakronor men blir ju alltid något.

  SvaraRadera