torsdag, november 10, 2016

Jag sålde mina Sagax D

Utan teckningsrätter tecknade jag mig i Sagax D nyemission och fick ett litet gäng aktier. Att teckna var närapå en no brainer men hur jag skulle göra sedan var inte lika tydligt.
Först och främst skall det nämnas att jag betalade dem med min kredit hos Avanza och krediten var redan innan över mitt mål och något jag arbetar för att få ned.

Dessutom har jag antagit ett stort fokus på utdelningstillväxt i spåren av att jag numera skall leva på utdelningarna. Jag behöver en organisk utdelningstillväxt, att utdelningen blir större och större av sig själv. Däri har jag i princip inget utrymme att köpa mer fixed income nu. Jag satsar på att minska andelen fixed income, i huvudsak genom att främst köpa vanliga aktier.

Om ett par dagar när likviddagen inträffat kommer jag föra över pengarna för Sagax D till min kredit och sänka den igen alltså. Utöver det arbetar jag vidare med att pytsa in pengar på krediten för att få ned den.

Så, Sagax D kommer ni inte se i min innehavsförteckning.
I nyemissionen betalade man 26,5 kronor per aktie och jag sålde mina för 29,5 kronor. En avkastning om drygt 11 procent och jag har legat ute med pengarna i max 10 dagar tror jag. Detta ger en årsavkastning om drygt 400 procent, tack för det.


6 kommentarer:

 1. Hej, jag undrar hur det fungerar med kredit egentligen. Jag har skaffat det på Avanza men fattar faktiskt inte hur det fungerar :P Jag har just nu 10000 i saldo i min ISK, och -10000 på "kreditkontot". Kostar det ränta då? Om jag ska betala av skulden, ska man sätta in pengarna på "kreditkonto"-numret eller i ISK-kontot? Kanske ett blogginlägg, du är så bra på att förklara för oss i trögfattarföreningen.

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym, Det låter som att du fört över 10.000 kr från ditt kreditkonto och har det stående på ditt ISK. Då kostar det totalt ingen ränta. I praktiken betalar du dock ränta på kreditkontot men du får tillbaka lika mycket i ränta på ditt ISK. Beloppet tas dock upp i schablonbeskattningen av ditt ISK så det är ju inte optimalt att ha pengar stående på det viset.

  KReditkontot funkar på så vis att det förs över motsvarande belopp som du handlar för. Om du idag handlar aktier för 2499 kronor så står det -2499 kr på ditt ISK under dagen. Under natten justeras det genom att 2499 kronor förs över från kreditkontot och ditt ISK är åter på 0 kr cash medan du på kreditkontot har 2499 kr utnyttjad kredit. I verkligheten blir det ytterligare några kronor för courtaget också.

  När man skall betala av skulden så för man pengar till kreditkontot. EN lurig grej att hålla koll på är att om du sätter in pengar på ditt ISK och handlar samma dag så dras pengarna från ditt kreditkonto. Det måste gå en nattkörning efter du gjort en insättning till ditt ISK för att pengarna inte skall dras från kreditkontot.


  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Kommentar till Anonym: Det Du skall ha i minnet är att varje insättning av pengar på ISK beskattas med schablonskatten som visligen är mycket låg men ändå. Det spelar ingen roll om det är Du som gör insättningen eller om insättningen görs automatiskt från kreditkontot. Därför så sätter jag i princip aldrig in pengar på ISK. Jag lägger in limiterade order pss som Petrusko och går ordern igenom så sätts det in pengar från kredit kontot automatiskt på natten (se Petruskos kommentar ovan). Sätter jag sedan in hela beloppet på kreditkontot senast på likviddagen så kostar krediten inte ett öre. Överföring av pengar från ISK till kredit kontor är också dumt att göra, ty om Du sedan vill utnyttja krediten så blir det en ny insättning från kredit kontot som beskattas. Enda gången man kan göra överföring från från ISK till kreditkontot är sista handelsdagen i varje kvartal, ty då blir det underlag som beskattas den 1.a i varje kvartal lite mindre och vill Du utnyttja krediten nästa kvartal så kommer skatten på den insättningen att kompenseras av den lägre schablonskatt Du fick den 1:a i kvartalet genom att ta ut pengar från ISK innan kvartalet började.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 4. Hej petrusko.är det vettigt att föra över pengar till ISK kontot innan årsskiftet. Man får väl betala avgiften eller skatten på insättningen då?

  SvaraRadera
 5. Men om du återinvesterar en del av utdelningen från fixed income blir det ju som en utdelningstillväxt iaf:)
  Sålde förövrigt mina atlas copco igår, den började kännas dyr, får se om det var ett smart drag eller inte...

  SvaraRadera
 6. Hej!

  Tänkte också satsa på utdelningstillväxt. Har tittat på dessa:

  Sagax
  Netent
  Lagercrantz
  Vitec Software
  Concentric
  Cellavision
  Intrum

  Vad tycker Petrusko om dessa?

  SvaraRadera