Här kan man köpa - Börsindex

 



Här kan man köpa, här kan man köpa, här kan man köpa, här kan man köpa, här kan man köpa, här kan man köpa....

Så här har jag regelbundet investerat mer på börsen via en indexfond de senaste 3 åren. Är det bra läge nu? Bara fortsätt köp. Är det dåligt läge nu? Bara fortsätt köp. Är det kris nu? Bara fortsätt köp.

Börsen handlar om time in the market. Att vara investerad. Att vara med på resan. Det smartaste och enklaste sättet att ta del av börsens goda avkastning är via breda indexfonder. Sådana här fonder är utmärkta att köpa regelbundet och behålla länge. I ur och skur. Ett resonemang som inte är lämpligt för enskilda aktier där mycket kan påverka och förändra just den aktiens prestanda. I enskilda aktier måste man ha gedigen kunskap och regelbundet analysera, följa upp bolaget. Många försöker uppnå högre avkastning än börsindex men desto färre lyckas med det i långa loppet.

Det där time in the market är nyckeln till framgång. Det handlar om att vara med länge och få avkastning på avkastning på avkastning; Ränta på ränta!

Med indexfonder kan man känna sig trygg i att man får sin beskärda del av börsen. Man släpper med fördel oro kring börsen i korta perspektivet och bara fortsätter att köpa. Ränta på ränta-effekten är mäktig när man ger den gott om tid.


13 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tjena, Japp det stämmer =)

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Eller så köper man Investor (som kan liknas vid en fond) och får betydligt bättre avkastning.
    Om man sen dessutom återinvesterar utdelningen så blir det ännu bättre.
    //Jojje

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket du aldrig kan veta ?

      Radera
    2. Har varit så länge nu och jag ser inte varför det skulle ändra sig.
      Men som med alla andra aktier så kan man inte veta.
      Helt rätt där,men chansen till överavkastning är nog större än tvärtom.
      //Jojje

      Radera
  3. Hej Petrusko, Hur resonerar du kring att USA S&P 500 har överpreseterat Europa över tid? För tillfället har jag en aktie portfölj med svenska bolag + en bred indexfond (Sverige). 60% av mitt kapital ligger sen i en globalfond. Jag börjar mer och mer luta åt att ligga ännu tyngre investerad mot USA då jag tror deras marknadsekonomi kommer vara ett bättre system över tid. Tyvärr hittar jag inget bra sätt att exponera mig mot S&P 500. I sverige verkar alla indexfonder följa ett smalare index. Jag är intresserad av att höra ditt resonemang kring Europa vs USA.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, USA är ett fantastiskt land för företag och företagande. Det är en av de bästa börserrna de senaste 100 åren och jag tror stenhårt på att USA-börsen kommer fortsätta prestera bättre än Europa även de kommande 100 åren. Svenska börsen är ihop med USA och Australien topp bästa börserrna de senaste 100 åren så det är inte så tokigt med stor exponering här hemma.

      De flesta svenska fondbolagen har egna hållbarhets regler där de godtyckligt exkluderar lite olika bolag. Därför heter deras fonder indexnära och dyl. Tvättäkta S&P500 erbjuder tex Vanguard via ETF med låg avgift om 0,07 procent.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. VUSA från Vanguard är ju ett bra alternativ precis som Petrusko säger, jag kör på Handelsbanken USA Ind Crit A1. Den har presterat bättre och så slipper du valutaväxling och courtage när du köper/säljer. Den följer inte S&P rakt av men är bra nära och har god historik.

      Radera
    3. Stort tack för ett bra svar! LF USA index verkar också vara nära S&P 500.

      Radera
    4. Helllo, Ja den där fonden ifrån Länsförsäkrinngar är en vettig fond om man inte har något emot att den exkluderar diverse bolag utefter vad Länsförsäkringar tycker.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Bara en fundering från en amatör. kan man prata om "ränta på ränta" och "avkastning på avkastning" när det gäller en vanlig fond som svänger upp och ner? Avkastningen får du väl först när du säljer? Lite svårt att förstå begreppen här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena amatör,
      Ja absolut. Tanken är så här: Börsen avkastar i snitt 10 procent per år. Dunka in en hundralapp och det är 110 kronor efter 1 år. Efter två år är din hundralapp 121 kronor. Efter tre år är hundralappen uppe i 133,1 kronor.

      Efter ett år har du alltså 110 kronor. Det är din satsade hundring plus 10 kronor avkastning. År två får du mer avkastning både på din satsade hundring och på de 10 kronorna du redan skrapat in i avkastning från år 1.

      Vanliga indexfonder är det bästa sättet att ta del av börsens goda avkastning.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Indexfonder är INTE index, de är fonder, och de innebär lägre trygghet jämfört att direktinvestera samma pengar i aktier, även om det blir färre aktier än vad som ingår i fonden. Fonder (inklusive ETFer), har en omfattande historia av att läggas ned, eller slås ihop med andra fonder, när börshumöret/-intresset försämras, och spararna i dem blir för få för att hålla fondförvaltarnas egna vinster uppe. Oftast försvinner fonder när det är som mest olyckligt för oss som investerare att de försvinner, dvs när våra redan investerade pengar är som minst värda, och när de (rent teoretiskt) är som billigast, och därför mest intressanta att investera i. Om inte annat, så brukar avgifter höjas, när fondförvaltarnas marginaler krymper. Lägg därtill till ökade risker med syntetiska fonder, och ökade risker med hur fondförvaltare tjänar pengar utöver avgifterna, t.ex. genom att låna ut, eller internhandla med, sina fonders värdepapper, och också riskerna som skapas genom fondernas marketmakers. UCITS regelverk skyddar oss bara lite, lite, grann mot allt sådant där.

    SvaraRadera