Sålt mer i högt värderat Latour

 




Jag har sålt ytterligare en stek i Latour och den här gången skickade jag ut en stor del av mitt innehav. Det är ett fantastiskt bolag och jag tvekar inte kring att de kommer prestera bra operativt även i framtiden. Värderingen har dock sprungit iväg och är helt galen. De presterar inte på långa vägar så pass bra att de förtjänar nuvarande värdering. Man kan liksom inte blicka något år extra fram i tiden och resonera att de växer in i värderingen. Den är förbannat hög och man måste inte äga Latour.

När värderingen åter normaliseras kommer den att sluka en stor del av den goda utvecklingen bolaget presterar. Just nu handlas aktien till 65 procent premie och det slår hårt mot aktien när det skall hämtas hem igen. Ovan har jag lagt in ett par grafer som visar tydligt vad som hänt rent värderingsmässigt. Kring oktober 2019 drog värderingen iväg och det handlar inte om att de presterar bättre då/nu. Latour presterar bra nu men det var än bättre förr i tiden. Nu är det annat som driver aktiekursen det där extra. Det är fondflöden, dumma pengar. Det där kan pågå längre än man kan tro men sannolikt kommer värderingen normaliseras förr eller senare.

Jag försöker inte tajma en nedgång eller ens spekulera i den. Man måste inte äga Latour. Aktien kan fortsätta vara högt värderad väldigt länge. Då får den vara det medan mina pengar växer vidare på annat håll. Det finns inget rimligt eller smart argument som talar för värderingen i Latour. Jag sålde på 283 kronor och kanske betalar jag mer för den när jag väl köper åter igen. Då till en lägre värdering och bättre potential i sådana fall.

Latour är som sagt ett fantastiskt bolag och jag köper gärna mer igen om/när värderingen normaliserats.

18 kommentarer:

  1. Sålde Svolder av samma anledning, även om premien inte var fullt så hög. Kändes bara hysteriskt, men efter det har Svolder självklart fortsatt uppåt :-D

    För mig känns det dock ändå bra, omplacerade vinsten och höjde utdelningarna med ett antal tusenlappar. Svolder köper jag tillbaka den dag de ligger rimligare i värdering, helst med rabatt.

    SvaraRadera
  2. Även jag sålde Latour och Svolder i april månad. Investmenbolagen utgjorde 10% av portföljen, parkerade dessa pengar i Xact norden högutdelande. Fast vinsten blev mycket god så uteblev glädjen när de försvann från portföljen. Nu får man vänta på att något inträffar på marknaden så att de kan köpas tillbaka, när nu det inträffar.

    SvaraRadera
  3. GNL: Letar man efter liknande Akelius då ska titta på GNL (utdel 8,6%!)

    Global Net Lease Inc
    Beteckning: GNL
    Noterad: NYSE
    Branch: Fastighet (REIT)
    Kurs: 18,59 USD (2021-02-26)
    Utdelning: 1,60 USD betalas delad 4 ggr/år (4 x 0,40 USD)
    Utdelning (%): 8,6 (!!!)
    Antal ägare hos Avanza: 139 (2021-02-26)

    Om GNL:
    - Bolaget fokuserar på att förvärva en global portfölj av kommersiella fastigheter med tyngdpunkt på USA och Europa.

    Geographic Diversity:
    United States 63%
    United Kingdom 17%
    Netherlands 5%
    Finland 5%
    France 3%
    Germany 3%
    Luxenbourg 2%
    Italy, Canada & Spanin 1%

    Hos Avanza:
    https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/681175/global-net-lease-inc

    Hemsida: http://globalnetlease.com/

    Presentation senaste:
    https://s1.q4cdn.com/858112953/files/doc_downloads/2021/05/Q1-2021-GNL-Investor-Deck_vFF.pdf

    SvaraRadera
  4. Volvo AB sprider pengar över mig och mina 300 B, x9,50=2850 riksdaler, sitter fint, fler Cibus ger högre månatliga utdelningar, har 799 nu men siktar på 1000 jämnt, yummi yummi

    SvaraRadera
  5. Hej Petrusko,
    En fråga helt utanför inlägget:
    Jag vet du har flera D-aktier, därför ställer frågan till dig. Vad tycker du om risker i D-aktier gentemot räntor? Jag äger också Akelius, Sagax o SBB D-aktier och är nyfiken hur kommer att påverkas dessa i en stigande räntemarknad? Sen självklart är nästa frågan hur man känner sig trygg och säkert i nämnda bolag? De här tre är välskötta bolag men du har säkert bättre och djupare kunskap om bolagens siffro.
    Mycket tacksam för svaret,
    Mvh /Petter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Petter,
      Ja helt säker är man ju inte i D-aktier jämfört med tex 0,6 procent ränta på ett bankkonto. Flera av de här fastighetsbolagen med sina D-aktier har en stark finansiell ställning och fina fastigheter som tickar in pengar till dem. Det är naturligtvis inte riskfritt men sett till en direktavkastning kring 6 procent får man bra betalt tycker jag. Ytterligare ett sätt att hålla nere risken är precis som du gör där med att äga flera olika sådana här D-aktier och preffar. Då svider det inte lika illa om det skulle gå illa i en utav dem.

      På kort sikt kan kursen i de här aktierna backa mycket och det är en stor risk om man behöver pengarna i närtid. Däärför skall man inte investera pengar som man behöver inom några år. Helst inte de närmsta 5 åren. Om man pyntar 32 spänn för en D-aktie och har otur med tajmingen kanske man bara får 27 kronor för den om man behöver sälja vid fel tillfälle. I en bred börsnedgång tex. Annars är de mer trögrörliga de här aktierna och utvecklas utefter allmänna ränteläget. Stiger räntor så går D-aktier ned i kurs.

      En D-aktie som kostar kring 32 kronor pyntar ofta 2 kronor per år i utdelning. När man ägt en sådan i tex 4 år har man fått 8 kronor i utdelning och kan i värsta fall ta en rejäl kurssmäll utan att gå back totalt sett. Det behövs inte mycket avkastning för att slå riskfria alternativ.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Stor tack för svaret!
      Precis det som ville gärna samråda med dig. Jag har börjat oroa mig för börsen som gått upp för mycket och för snabbt, även tittar bakåt på långa perioden 12-13 år ända till 2008 har bara gått upp utan större sättningar, så risken idag oneklig högre än fortsatt uppgång. Så vad ska man göra om man ska vara säkra?
      Jo, jag senaste halvåret skiftat en större delen till D-aktier för att tyckte de ger fortfarande hög avkastning men kan hyfsad vara stabilare än övriga om någon sättning på börsen kommer (trots de gick ner i pandemin och ganska mycket). Nu börjar man läsa mycket om inflation som tagit fart och kan vara kvarstående då vi vet att den leder till räntehöjningar, i sin tur överallt man ser att D-aktier smäller hårdare och direkt om det börjar räntehöjningar tar fäste. Även jag vet att de 3 bolag är väldigt välskötta ändå själva räntehöjning och snacket kan vara tillräcklig att ge negativ kurspåverkan, då kan ett-två år utdelningar i dessa bolag raderas på korttid.

      Här hittade en bra sida som beskriver alla risker med D-aktier:
      https://www.swedbank-aktiellt.se/2020/januari/preferens-och_d-aktier.csp

      Där bl.a. förklarar risker som att utdelningar i D-aktier kan utebli, t.o.m. stamaktier kan gå före, eller bolaget kan stoppa utdelningar utan fördröjningsränta, osv... men viktigare är det här:
      "...Ränterisken är också betydande. Med ett antagande om att avkastningskravet är 5% och att investerarna istället skulle kräva 1% mer skulle det innebära att aktien backar med 17%. Det höjda avkastningskravet skulle medföra att 3 årsavkastningar går förlorade...."

      Jag minskade idag rejäl mina D-aktier (ca 80%) och jag ska hitta något liknande fast inte D-aktier för att vi vet ju att räntor på väg upp för eller senare.

      Radera
  6. Vad köper du istället då? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Hanna,
      Jag köpte indexfonden Xact Sverige istället. På den vägen tar jag fortsatt del av börsens goda avkastning. Om Latour åter får en rimlig värdering kan jag enkelt byta tillbaka om jag så önskar. Ifrån en normal värdering tror jag absolut att Latour avkastar bättre än breda börsindex. Ifrån en groteskt hög värdering är potentialen desto mindre.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Den gillar jag också.

      Radera
  7. Svar
    1. Hej JD,
      Jag köpte indexfonden Xact Sverige istället. På den vägen tar jag fortsatt del av börsens goda avkastning. Om Latour åter får en rimlig värdering kan jag enkelt byta tillbaka om jag så önskar. Ifrån en normal värdering tror jag absolut att Latour avkastar bättre än breda börsindex. Ifrån en groteskt hög värdering är potentialen desto mindre.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Jag tycker att alla investmentbolag har historiskt väldig hög värdering. Titta på Investor som handlas nu till under 8% rabatt. Historiskt har bolaget handlats till 15-30% rabatt och man har ansett att bara 15% rabatt så är Investor högt värderat. Omvänd med 30% rabatt så var Investor köpvärd. Creades handlas till en premie över 80%, Kinnevik till en premie på över 20%, även nyintroducerade Linc (ett investmentbolag specialiserat på läkemedel och medtech) handlas till premie på över 70%. När kommer marknaden att sansa sig? Vad är det för gökar som köper aktier på dessa nivåer? The greater fool theory?

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Krusse,
      Tack för en bra kommentar. Som vanligt. Ja alla investmentbolagen är historiskt dyra. INvestor minns jag att jag en gång i tiden köpte kring 50% rabatt och det var innan de började redovisa det där justerade substansvärdet. Medan Investor är historiskt högt värderad kan man inte påstå att de är galet högt värderade sett till prestanda och substansvärde. Ja de har varit billigare förut men de förtjänar en högre värdering IMO. Men men, när allt kommer i kring så kommer värderingarna sjunka på bred front. Även Investor men jag tror inte de kommer ha en så mycket lägre värdering än övriga investmentbolag som de haft förr. Dels är de mer transparenta nu med den onoterade delen och dessutom har de en väldigt bra prestanda i ryggen.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Rensade i SEB-depån och köpte en massa Volvo B för att fånga in de 9,50 kr vilka kommer den 1 juli, mums mums

    SvaraRadera
  10. Har liknande situation i Investor.

    Mitt innehav ligger på +100% (+24,600kr). Med en utdelning på 268x3,50kr = 938kr/år, så motsvarar värdeökningen ca 26 års utdelningar (med dagens utdelning).

    Funderar på att sälja av allt, ta hem vinsten och låta alla pengar arbeta utifrån sitt nuvarande värde.

    Funderar på att köpa XACT Sverige, samt lite XACT HögUtd. Inte för att Investor känns riskfyllt, men det sprider ju risken.

    SvaraRadera
  11. Bästa aktie som fungerar närmast som räntekonto/obligation

    Att välja ett aktiebolag som vara så nära som möjligt ett räntekonto och ger bästa möjliga kombinationer av 3 följande kriterier:

    ** Hög % utdelning helst över 5-6% med så låg risktagande som möjligt
    ** Kursmässig har inte gått så mycket upp för att hålla nere även risk här
    ** Ska ha så mycket som möjligt förutsägbar kassaflöde ett antal år framåt, dvs minimera påverkan av räntekänslighet

    Sedvanlig är det en rad Pref och D-aktier som hör till detta och även några små bolag som har enstaka fastigheter med höga utdelningar. Jag presenterar resultatet här för de intresserade:

    - I första steg gick alla pref-aktier ut (iaf de som jag tittade på). Anledningen är att utbudet har blivit så liten och/eller de som är kvar ligger väldigt nära/över inlösenkursen och/eller utdelning blivit lägre. En del också har valt bort p.g.a. risknivån m.a.p. själva bolaget.

    - D-aktierna generellt har valt att undvika i första hand eller ha mindre storlek. För att jag tycker risken är hängande när vi går mer o mer närmare till en inflation- och räntehöjning. Om man ändå vill välja mellan dem just nu m.a.p. kurser, avkastningen och risker är Akelius D bäst och därefter SBB D. Sagax D skulle också hamna på plats 1 eller 2 men när jämför kursutveckling vs utdelning i %, då Sagax ligger i högre kurs och mindre utdelning, däför den ligger på 3e plats. Jag har haft poster i förstnämnda sen några år men minskat under veckan till 25% från 100% ursprungliga antal.

    - Sista delen blev det de små fastighetsbolag med enstaka fastigheter. Här hittade faktiskt några som var jätte intressanta. För att de har mer förutsägbara kassaflöde och enklare gå igenom deras redovisningar och förvaltningsresultat. De ser ut precis som man läser Brf:ars bokslut och årsredovisningar. Efter tittat på de mesta här, hittade till sist bara ett enda bolag som ser väldigt attraktiv ut m.a.p. de tre kriterier som nämnt ovan och den är:

    Solnaberg Property (SOLNA)
    https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/696755/solnaberg-property

    Varför Solnaberg Property?
    - Utdelning hamnar med aktuella kurs (166 kr) motsv 6%, det är super bra med tanke på låga risken! (Utdelning 6% 4ggr/år: Jan, April, Juli, Okt)
    - Substansvärde per aktier (2020-12-31) ligger på 179 kr, dvs aktuella kursen (166 kr) ligger ca 7% under, helt ok!
    - Fastigheten är uthyrd till 98%, där IF Skadeförsäkring är den största hyresgäst med 83%(!!) av intäkter. IF (tidigare Skandia) har varit hyresgäst i fastigheten sen 1986(!!)
    - Nuvarande hyresavtal med IF Skadeförsäkring (nuv största hyresgäst) löper till 2031-12-31 (!!!) Just detta har värd mycket! Det blir tydlig och förutsägbar fram till 10 år framåt!!
    - Svensk bolag då slipper valutor och växelavgifter
    - Detta är ingen D-aktier utan äkta stam-aktier med potential för utdelningstillväxt (Bolaget höjde iår utdelningen med 2 kr från 8 till 10 kr/år)
    - 10 största ägare per 2020-12-31 kontrollerar 48% av hela antal aktier:
    Familjen Kamprads Stiftelse(10,2%), LMK(8%), Futur Pension(7,1%), EOJ 1933 AB(4,5%), Ryds Glas Sverige AB(3,4%) ...(läs fr årsredovisning länken nedan)

    Bolagsbeskrivning:
    - Solnaberg Property äger, hyr ut och förvaltar fastigheter. Nuvarande fastighet består av Solna Bladet 3, som består av en äganderätt med tillhörande kontorsbyggnader. Fastighetsförvaltningen sköts utav Wilfast och en stor del av projekten utförs i samarbete med Wilfast. Huvudkontoret ligger i Göteborg.

    Hos Avanza: (Antal ägare: 449)
    https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/696755/solnaberg-property;

    Hemsida:
    https://www.solnabergproperty.se/investor-relations/

    Årsredovisning (2020-Q4):
    https://www.solnabergproperty.se/investor-relations/pressmeddelanden/solnaberg-property-ab-publ-publicerar-arsredovisning-for-202-84802

    SvaraRadera
  12. Hej Petrusko, tack för återigen givande inlägg!
    Jag håller med och har avyttrat nästan hela mitt innehav i latour.
    Har även funderat på min post i Creades (+170% sedan 2020-03) där jag vill höra om du har nån kommentat kring nuvarande värdering?

    Mvh
    /Tobias

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...