3 utdelningar per vecka

 


Ett av mina investeringskriterier är att det jag investerar i skall pynta utdelning/ränta regelbundet. I börsportföljen har jag kring 30 olika innehav som allihop pyntar utdelning. De flesta gör det fler än 1 gång per år, flera av dem pyntar varje månad. Detta gör att jag har en stadig ström av pengar in i portföljen och det uppskattar jag. Ett kassaflöde som jag använder till att pynta mina levnadskostnader men också till att göra nya investeringar. Det är just bristen på kassaflöde som kan bli ett svårt problem för företag och privatpersoner när det krisar. När räkningar osv skall betalas måste man ha pengar in, att sitta på tillgångar löser inte problemet. Man måste ha cash för att betala räkningar/fakturor. Bolag kan ha stora tillgångar i tex varulager eller en tillgång som skog, fastigheter mm men är kassaflödet kass kan man inte betala. Vissa tillgångar är lättare att sälja än andra. Ser man till investeringar på börsen så är de i normalfallet snabba att avyttra mot cash.

Mina 30 innehav sprutar ur sig runt 150 utdelningar per år tillsammans. Det är 3 utdelningar per vecka och nära 1 utdelning varannan dag. Jag får även ränta varje månad från Lendify som jag skrev om igår. Flera av mina innehav är sådana som brukar höja utdelningen varje år. 2020 var speciellt där flera bolag sänkte sin utdelning men andra år har portföljen levererat en stadig utdelningstillväxt. 

Att ha så många utdelningar som möjligt eller att jaga bolag som pyntar utdelning ofta är inget självändamål. Det viktiga är att investera i sunda bolag med god långsiktig potential. När bolag presterar bra tenderar utdelning att stiga över tid. Alla bolag pyntar inte utdelning men det finns otroligt många som gör det varpå det är enkelt att hitta bra investeringar bland dem.

En portfölj med sunda bolag kan på lång sikt växa till något riktigt stort. Lennart Aktiestinsen Israelsson köpte stadigt mer aktier i vanliga svenska "tråkbolag". På ålders höst var hans portfölj värd över 100 miljoner kronor. Ja han blev nära 100 år gammal och det är grejen bakom de stora pengarna. Tid, det är tiden som ger mäktig avkastning. Vi blir kanske inte 100 år gamla alla utav oss men å andra sidan behöver de flesta av oss heller inga 100 mille.

Den som är 30 år idag har sannolikt minst 40 år till det är pensionsdags. Investerar man under den tiden 1500 spänn per månad till en avkastning i linje med börsens historiska snitt runt 10 procent så har man runt 8,5 miljoner kronor lagom till pension. Efter 20 år är det där sparet uppe i 1 miljon kronor. Det är andra halvan av de där 40 åren som genererar de stora cashen och det är tiden som står för det. 1 mille efter 20 år och 8,5 efter 40 år.

Ja det där går ju bolla med lite hur som med spartid och månadsbelopp osv.

Vissa spar har ett tydligt mål som tex en husbil eller solresa men det är en god ide att ha ett spar bara för att. Att spara utan ett endgame som pengarna skall användas till. Ett spar för en regnig dag så att säga. Det kommer en tid när de där pengarna kommer till användning, om inte annat så till en gyllene pension. Ju längre tid man har sparat desto större hinner pengen växa sig.

Ett smart och bekymmersfritt sätt att ta del av börsens goda avkastning är att investera i en indexfond. Då behöver man inte sätta sig in i hur det går för enskilda bolag. Man behöver inte kunskap i att analysera osv. Man kan enkelt luta sig tillbaka och bara pynta in mer pengar månad in och ut. År efter år. Jag har ett stort intresse för börsen och äger flera olika bolag men jag har också indexfonder för att sänka risken för mina egna misstag. Att jag har fel om ett bolag jag investerar i eller att något oförutsett händer. 

Jag har några olika indexfonder och för exponering i Sverige investerar jag i den börshandlade fonden Xact Sverige som pyntar utdelning varje år i juni. Den har en rimlig avgift om 0,15 procent och pyntar utdelning vilket passar mig bra. För den som inte har intresse i att få utdelning här och nu är det smidigare att välja en fond som inte pyntar någon. Då återinvesteras allt i fonden och kapitalet växer på lång sikt. Det är en smaksak det där hur man gör men är målet långsiktig och vill man vara hyggligt passiv så är det klart smidigast att slippa utdelning. Min favorit bland svenska indexfonder som inte pyntar utdelning är SEBs indexnära fond som följer i princip hela svenska börsen till mycket låg avgift.

Indexfonder ger dig börsens goda avkastning. Det är inte lätt att slå börsindex på lång sikt varpå indexfonder är ett smart val. I sociala medier, bland grannar, vänner, kollegor kanske du hör om fantastisk avkastning. Långt bättre än börsindex. Så är det för vissa på kortare tidsperioder som tex 5 år eller 3 månader. På riktigt lång sikt är det inte många som lyckas slå börsens snitt. Den där kollegan med mäktig avkastning på 3 år har efter 7 år sämre avkastning än börsindex. Den där aktiva fonden med bäst avkastning på 5 år har kanske efter 10 år sämre avkastning än börsindex. Några få aktiva fonder och skickliga investerare klarar av att slå börsindex på riktigt lång sikt. Det finns god data kring detta att förkovra sig i om man tvivlar. En snabb reality check kan man få via SPIVA-report. En bra faktabaserad bok på ämnet är Jack Bogles The little book of common sense investing. Nedan är en länk till boken hos Bokus.

https://www.bokus.com/bok/9781119404507/the-little-book-of-common-sense-investing/

Den där boken rekommenderar jag varmt till alla med ens det minsta intresse i börsen och aktier. Den innehåller ovärderlig kunskap oavsett om man väljer att investera i index eller enskilda aktier. Den kan övertyga dig om att indexfonder är ett smart val men den laddar dig också med bra kunskap att ha om du väljer ett aktivt spår med enskilda aktier osv. 

7 kommentarer:

 1. Om man har en fond som inte delar ut någon utdelning, hur mycket ska man ta ut varje år för att skapa sig en egen utdelning?
  Enligt 4%-regeln, är det 4% ut av AVKASTNINGEN som man ska plocka ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Den där 4%-regeln är en hel del faktorer att hålla ordning på och inte så enkelt. Den är baserad på en 60/40 portfölj av börs/obligationer. De har räknat på att man skall kunna ta ut 4 % av startvärdet och sedan varje år utgå från det beloppet plus inflation. Så oavsett hur värdet utvecklas tar man varje år ut mer i kronor räknat.

   Om man skall göra en enkel version av det hela så kan man ta 4% av värdet varje år. Då tar pengarna aldrig slut men i värsta fall blir det mindre och mindre att leva på. HAr man inte rejäl otur med tajmingen så går det förmodligen bra.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag ligger på ca 360 utdelningar per år.
  Så snittar en utdelning om dagen 😁

  SvaraRadera
 3. Det betyder inte ett dugg något om man får varje dag utdelning eller var 3e månader, huvudsaken är hur många % man får avkastning på investerade pengar. Ännu en värdelös inlägg om dina felaktiga dagstankar. Det behöver inte skriva ner alla tankar, ibland har inte värd det. :-))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle vilja påstå att det har det. Kassaflöde är bland det viktigare parametrarna. Det spelar ingen roll om du får en stor utdelning i slutet av året om du behöver ha pengar imorgon. Och ju tidigare du får utdelningarna ju tidigare kan du återinvestera dessa.
   /XO

   Radera
 4. Hur mycket får du i snitt per mån i utdelning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena herrmagasin,
   Redan på 90-talet när jag började skriva om börsen bestämde jag mig för att inte prata belopp på det viset. Jag håller mig till det. Jag har uttalat att jag lever på utdelningar och i snitt får jag utdelning så det täcker mina utgifter samt pengar att återinvestera på börsen.

   Mvh petrusko

   Radera

Castellums VD slutar

  Henrik Saxborn VD sedan 2013 har meddelat Castellums styrelse att han beslutat lämna sin roll som VD och koncernchef. Han blir kvar upp ti...