Lendify vs preffar

 Annons:Häromdagen skrev jag ett inlägg om hur preffar påverkas av stigande ränteläge och det är något helt annat än hur en ränteplacering som Lendify beter sig. Många inklusive mig själv har både preferensaktier och Lendify och jämför dem från tid till annan. I skrivande stund ger de på ett ungefär lika stor avkastning (lite högre för preffar men på en höft).

Det är dock en stor skillnad i hur de beter sig när räntan stiger. Medan Lendify har rörlig ränta och det enda som händer där är att du får högre avkastning så händer något annat med preffarna. När ränteläget stiger kommer marknaden handla ned preferensaktier för att den fasta utdelningen skall ge en tillräckligt hög direktavkastning. En preff man köpt för 300 kronor kan backa till tex 275 kronor. När man summerar det till en totalavkastning så innebär det en försämrad ränta på din investering.

Sammanfattningsvis ger preffar sämre avkastning när räntan stiger medan Lendify ger en högre.

Sedan är ju inte det hela caset. Det är olika risk i preffar och Lendify. Medan preffar kan vara utgivna av tex ett fastighetsbolag och risken kring det så handlar Lendify om lån till privatpersoner.

Jag har en stor del preferensaktier i portföljen och kompletterar med en liten del hos Lendify.

Läs mitt inlägg om Lendifys senaste ränteändring.

Läs inlägget om preferensaktier.


Det här är som sagt ett sponsrat inlägg och du kan läsa om mitt samarbete med Lendify i länken nedan:

https://petrusko.blogspot.com/p/lendify.html

Annons.

12 kommentarer:

 1. Har också båda delar ,men det sura är att det är 30% kapitalskatt på Lendify så i själva verket är det en nominell avkastning på ca 3,9% det gör att jag inte vill ha för mkt på Lendify utan 3% är nog för mig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Carl Fabian,
   Ja det är ju skatt som vanligt på ränteintäkter men har man ränteutgifter så kvittar man dem mot varandra. Så är det med räntespar.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Enormt stor risk med lendify måste ju vara just lendify. Har dom någonsin tjänat pengar? Dom skulle ju tekniskt sett kunna gå i konkurs som vilket ”småbolag” som helst? Då är ju alla pengar borta, så här lägger man ju tekniskt sett alla ägg i samma korg. Dessutom är man ju tvungen att betala enormt hög skatt på avkastningen på lendify, till skillnad från preffar på ISK. Måste man inte krångla med deklarationen med innehav på lendify? Och som grädde på moset kan det bli svårt att sälja sitt innehav på lendify om man vill, och ta lång tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Andreas,
   Pengarna är en sak mellan dig som långivare och låntagarna. En ev konkurs för Lendify skulle innebära ett administrativt bekymmer men det har Lendify löst så att de betalar en partner som tar över om så skulle ske. Som vanligt betalar man skatt på ränteintäkter och om man har ränteutgifter kvittar man dem mot varandra. Deklarationen är smärtfri då Lendify likt din vanliga bank rapporterar in ränteintäkter till skatteverket. Men så klart, riskfritt är det aldrig.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Sitter själv med både preffar och Lendify samt jämför precis som du. :)

  Undrar lite om du räknar in skatten på räntanintäkterna hos Lendify när du jämför de båda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Mja skatten är vad den är på ränteintäkter. Den som har ränteutgifter kan ju kvitta dem mot varandra.

   Beträffande preffar i ett ISK så är det ju extra surt att betala skatt på dem när man egentligen gör en förlust på dem (vid ev högre ränteläge och kursförlust).

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Jag har problem med mitt Lendify-konto; Mitt innehav har minskat sedan jag tittade senast i Augusti. Årsbeskedet skvallrar om en realiserad förlust. WTF? Totalt då bara 0.6% avkastning under förra året. Känns ju riktigt surt. Hur blir jag av med denna opålitliga investering på snabbast vis utan att få mer förluster att realisera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena CS,
   Man kan sälja sina lån på andrahandsmarknaden. Tror jag läste att snittpriset till och med är över 100%. Kommentera gärna när du sålt. Det verkar vara bra fart på andrahandsmarknaden men jag har inte sålt något själv så jag vet inte.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Går man in på Lendify och kikar på andrahandsmarknaden så står det att snittpriset är drygt 97%, så man kanske får räkna med en viss förlust om man vill få loss kapitalet snabbt

   Radera
 5. Jag funderar på hur lågt en ”säker” preff kan gå? Om dom börjar krypa upp mot en 8% direktavkastning så skulle jag på allvar överväga att ligga 100% i preffar då detta skulle ge som aktiemarknaden historiskt. Tänk att kunna få 8-9% om året från företag som Akelius eller Fastpartner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det är ingen heltokig fundering det där. Tanken att få ungefär som börsens historiska avkastning i direktavkastning från en preff. Kan man bortse från att värdet på investeringen kan gå lite hur som och helt klara sig på direktavkastningen baserat på ursprungliga investeringen så är det värt en funderare.

   Själv deltog jag i bla Balders nyemission av sin preferensaktie för många år sedan. 250 spänn och 8 procent direktavkastning gav den i introduktionen. Även om det var ett högre ränteläge då fann jag det erbjudandet mycket attraktivt. Jag ägnade en tanke åt det du nämner, att avkastningen är nära börsens historiska snitt och jag kan nöja mig med det.

   Rent teoretiskt så bör preferensaktier alltid ge en sämre totalavkastning på lång sikt jämfört med börsen. Allting handlar inte om att jaga högst totalavkastning dock. Det finns många olika strategier och förutsättningar för investerare.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Om man har bolån och betalar säg 2000kr per månad i ränta. Innebär det då att man kan tjäna 2000kr i ränta per månad från t.ex. Lendify skattefritt?

  SvaraRadera

Börsens goda avkastning

  Jag och andra pratar ibland om "börsens goda avkastning" men det är inte varje gång man stannar upp och pratar om vad det faktis...