Lendify sänker räntan

 Annons:Jag har nu investerat hos Lendify i drygt 3 år och hittills har det tickat på enligt plan. Huvudsakligen investerar jag på börsen och närmare bestämt i sådant som pyntar regelbunden utdelning. Jag har vanliga aktier men också en hel del preferensaktier och ETF:er med obligationer. Gemensamt har mina investeringar att de pyntar regelbunden utdelning och det är en grej jag gillar med Lendify.

Lendify är en ränteplacering där mina pengar lånas ut till låntagare. Folk som lånar till tex en ny bil gör det via Lendify eller Handelsbanken, ICA-banken mfl som är deras konkurrenter. Efter diverse avgifter och kreditförluster ligger avkastningen runt 5 procent per år för mig som investerare. Det är ingen fantastisk avkastning men sett till typen investering är den rimlig. Det är också något helt annat än aktier som går lite upp och ned över tid och det kan utgöra en bra komponent i portföljen.


Grafen ovan är från Lendifys årsbesked de skickade ut för ett tag sedan och det visar på karaktären av den här sortens investering. Det tickar in ränta på det investerade kapitalet och om inget oförutsett händer får man sitt investerade kapital åter. Låntagarna betalar månadsvis ränta och amortering. Efter ett antal år är lånet återbetalt.

Lendify utgör en liten del av min portfölj och jag har inte för avsikt att låta det bli något stort utan jag har det där bland diverse preferensaktier som tillsammans tickar in en god slant. 

En utav skillnaderna mot preferensaktier är att Lendify har rörlig ränta. Den går upp och ned utefter rådande ränteläge. Nu har ränteläget gått ned en aning varpå Lendify justerar ned räntan nu i februari. För mig som investerare betyder det en aning lägre avkastning och så är det ju med rörlig ränta. Ibland har de höjt räntan och det är desto roligare. Räntan sänks nu med 0,28 procentenheter och det kan sättas i relation till snittavkastningen hos Lendify som var 5,32 procent under 2020.

Läs mer om Lendify på deras sajt. Om man är sugen på att investera hos dem kan man få 500 kronor i bonus via länken nedan. Bonusen dyker upp på kontot när man har investerat 20.000 kronor.

https://lendify.se/petrusko

Det här är som sagt ett sponsrat inlägg och du kan läsa om mitt samarbete med Lendify i länken nedan:

https://petrusko.blogspot.com/p/lendify.html

Annons.

15 kommentarer:

 1. Lendify har ju sedan några månader tagit bort nyckeltalet som visar avkastningen efter avgifter och kreditförluster, så blir inga utlåningar där innan det är fixat. Man blir ju lite undrande till varför just detta nyckeltal försvinner. Är det inget som stör dig Petrusko?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   När jag kontrollerar min avkastning nu ser det ut som att jag legat kring Lendifys snitt under de senaste 12 månaderna. Det verkar krångligt ja att ev kreditförluster inte är inkluderade i grafen. Jag skall dubbelkolla med dem om det finns ett smidigare sätt än det jag nu gjorde.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Förra året kunde man logga in och enkelt se sin exakta nettoavkastning i procent rullande 12mån ( efter avgifter och kreditförluster) under Sparande/Översikt. Nu är den siffran borta och man undrar ju lite varför. Det är liksom det mest centrala nyckeltalet för den som lånar ut...inte en chans att jag lånar ut mer innan det finns ett enkelt sätt att följa sin nettoavkastning...

   Radera
  3. Håller med och jag har varit i kontakt med Lendify i omgångar gör mig är avkastning det viktigaste!

   Radera
  4. Lendify är en skräpinvestering! Illikvid samt hög risk och låg avkastning...

   Radera
  5. Hej igen Petrusko,
   Har du fått någon återkoppling från Lendify gällande nettoavkastning beskrivet ovan av Road?

   Radera
 2. Hej och tack för grym blogg,
  Har du räknat ut din avkastning själv(och så ifall hur), jag ser inte att Lendify presentera avkastning i % längre.
  Med vänlig hälsning,
  Ulf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Ulf,
   När jag kontrollerar min avkastning nu ser det ut som att jag legat kring Lendifys snitt under de senaste 12 månaderna. Det verkar krångligt ja att ev kreditförluster inte är inkluderade i grafen. Jag skall dubbelkolla med dem om det finns ett smidigare sätt än det jag nu gjorde.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tack och återkoppla gärna gör jag skulle vilja ha ett enkelt och säkert sätt att få reda på min avkastning.

  SvaraRadera
 4. Petrusko, har du några tips från ditt liv på vad man kan göra på fritiden när man uppnått FIRE?

  SvaraRadera
 5. Hej Petrusko,
  Tack för en mycket läsvärd och bra blogg. Ser att du bla annat har Vanguard FTSE all-World High Div Yield UCITS, du har inte funderat på att ta in SPDR S&P Euro Dividend aristocrats etf som Marcus Hernhag nämnde i en fredagschatt? Den har lite bättre DA.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jo jag har kollat på en del olika ETF:er med inriktning Europa. Det skulle kunna vara ett bra komplement till min portfölj i övrigt. Generellt sett brukar jag föredra andra fondbolag framför SPDR och det grundar sig bla i att de i flera fall jag spanat på så har de varit halvdana på att följa sitt index. iShares har en MSCI Europe Quality Dividend som är nice och Vanguard har en vanlig Europeisk index ETF som jag gillar, Vanguard FTSE Developed Europe.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ok jag förstår. Ska kolla in ovan.

   Radera
 6. Är ändå lite fascinerande att folk lånar ut sina pengar till främlingar för en såpass låg ränta. Typ 6%. Lendify är den enda vinnaren i det här som skär emellan utan att ta någon risk överhuvudtaget. Nä, det här är rent utnyttjande av privatsparare och stackarna som behöver låna pengar.

  SvaraRadera
 7. Något som är lätt att missa är att man skattar 30% på hela ränteintäkten, före Lendifys avgifter. Kanske går att använda för att hedgea aktiemarknaden, men för privatpersoner tycker jag det är en tveksam investering.

  SvaraRadera

Börsens goda avkastning

  Jag och andra pratar ibland om "börsens goda avkastning" men det är inte varje gång man stannar upp och pratar om vad det faktis...