Igår köpte jag mer Högutdelande


Det har varit månadsskifte och för mig betyder det att jag fått in ränta från mina investeringar hos Lendify. En del av den slanten har jag nu använt till att köpa mer Xact Högutdelande. Jag tycker att den här fonden är en suverän långsiktig placering. Den innehåller sunda bolag och den är konstruerad på ett bra sätt. Hyggligt lika viktade 45 olika nordiska bolag med god utdelningshistorik. Det finns gedigna studier som visar på att utdelningsaktier som grupp presterar bättre avkastning än breda börsindex. Det finns amerikanska studier som sträcker sig väldigt långt bak i tiden. I Sverige kan man titta på de index som finns och är baserade på det här med utdelningen.

Det index som Xact Högutdelande följer är relativt nytt men man får fram historik genom att applicera reglerna som det följer på bolag bakåt i tiden. Indexets regler är ju vad det är så i ett sådant här fall går det utmärkt att göra en så kallad "back trade".


På 5 år har indexet presterat 87,7 procent avkastning. Att jämföra med Spiltan Aktiefond Investmentbolags avkastning om 79,13 procent och Avanza Zero 38,78 procent.

Jag gillar den här fonden och det index den följer allra bäst men det finns ytterligare en fond och index som har fokus på utdelning och det är Aktiespararna Direktavkastning som följer SIXDIV15SWGI. Fonden har funnits ungefär 3 år och den är inte det intressanta här utan det är det index den följer. Det har nämligen funnits sedan tidigt 2000-tal och har gjort mos av breda börsindex sedan dess.

De här indexen är ju inte så där stendumma att de köper in vad skit som helst som pyntar hög utdelning utan de har en uppsättning smarta regler som leder in dem till generellt sett sunda bolag med en god utdelningstrend.

Xact Högutdelande är en börshandlad fond och innebörden av det är att den handlas över börsen precis som en aktie. Man kan alltså köpa och sälja på sekunden, ingen seg väntan på en dag eller två som det är med vanliga fonder. Den skillnaden medför också att man betalar courtage till sin mäklare vid köp/sälj av fonden. Normalt sett pyntar inte vanliga fonder utdelning men det gör den här och det är ännu en skillnad mot vanliga fonder. Xact Högutdelande pyntar utdelning en gång per år och det sker vanligtvis i maj. De har under hösten/vintern utvärderat om de skall fördela utdelningen på fler tillfällen efter önskan av ett antal investerare. Vi får se om det blir någon förändring där nu i maj när de presenterar årets utdelning. Om de delar ut allt i maj eller om det delas upp på fler tillfällen. Förra året pyntade fonden 5 kronor utdelning vilket på nuvarande kurs kring 117 kronor ger en direktavkastning om 4,3 procent.

Länk till Xact Högutdelande hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

45 kommentarer:

 1. Vi kör in alla extraslantar i denna ETF. Det ger lagom spänning för en månadssparande indexkramare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det låter som en smart plan. God potential till rimlig risk.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko.
  Gillar mer fonden Aktiespararna direktavkastning. Om man tittar på risk är den mycket mer riskfyld än xact högutdelare? Värkar som det är inteså stor skillnad på risk mellan Sverige/Norden?
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har bara 15 innehav och XACT-fonden har 45 så den borde vara mer riskfylld ja.

   mvh https://lekonomi.blogspot.com

   Radera
  2. Tjena Jacke,
   Som iekonomi redan påpekat så är risken betydligt större i Aktiespararna Direktavkastning då den endast innehåller 15 olika bolag. Förvisso har den presterat bra och jag tror på fonden framför OMXS30 men jag väljer Xact Högutdelande framför den.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Sitter själva och funderar på att köpa mig en post XACT högutdelande.
  Min fråga är till dig, skall man köpa månadsvis eller slänga in en större summa direkt?
  Rör sig om 60 - 80 000:-.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Jag är en förespråkare av att sprida ut köpen. Kommer man fortsätta och sätta undan mer pengar varje månad behöver man kanske inte sprida ut 60-80k på så många månader. Är det de enda pengarna som skall investeras kanske 6 månader är rimligt att sprida ut det på. Rent teoretiskt kan man argumentera för att bara knöka in alltihop på en gång men man behöver vara ganska kylig då om man har otur och kommer in precis innan en stor nedgång.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej.

   Tack för ditt svar. Jag kommer dela upp köpen precis som du förespråkar. Plus att jag kommer fördela köpen med några andra aktier som jag har. Så att innehaven blir på ett ungefär detsamma.

   Radera
 4. Gillar verkligen Xact Högutdelande just för att de delar ut pengar. Håller tummarna för att det blir utdelning 4 gånger per år istället. Just nu ca 6% av min portfölj men jag tänker fortsätta månadsspara i den till den kommer upp i ca 10-15% av portföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Jag lutar åt att hålla med. Vore ganska trevligt om fonden delade ut fler gånger på året. Det vore en oerhört smidig investering för mig. Bara knöka in mer pengar och ta emot ett gött kassaflöde i retur några gånger om året.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Om jag minns rätt så delar Xact Högutdelande ut 4% av "NAV" på x-dagen, dvs de bestämmer inte ett belopp i absoluta tal - som sedan blir en % av kursen. De sätter en %, som blir ett absolut tal i Kr. Eller har jag fel?

  Xact Högutdelande har en betydande plats i min högutdelnings-portfölj. Har även ETF:en Euro Stoxx Q. Div., som handlas i Stockholm men ges ut av DB.

  Samt ett 20-tal enskilda aktier. Men jag ser att flera investerare kan ha upp mot 30-40 aktier, hos mig väger varje enskild aktie lite tyngre således. Risk eller möjlighet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej MAttias,
   Mjo lite så är det som du säger. Ett antal veckor innan meddelar de hur många procent de avser att dela ut baserat på NAV ett visst datum. Det där datumet inträffar sedan och man meddelar då exakt i kronor hur mycket de delar ut.

   De delar inte ut exakt 4 procent. Det kommer variera från år till år men runt 4 procent kommer den sannolikt hålla sig nu i närtid. Förra året stod NAV kring nuvarande nivå om 117 kronor när de delade ut 5 spänn vilket betyder en utdelning om cirka 4,3 procent av NAV.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Har bara aktier här.men funderar på köpa xact.kanske månads spara.
  Kostar det då courtage varje mån man köper xact?

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEj Matte,
   Japp normalt sett betalar man courtage när man köper den här börshandlade fonden. Nordnet tror jag dock har den i sitt courtagefria erbjudande om månadsspar i ETFer.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Fåtöljinvesteraren02 mars, 2019 09:18

  Hej Petrusko,
  En liten fundering. Om man investerar på riktigt lång sikt (20-30 år) - är det inte smartare att månadsspara i Aktiespararna Direktavkastning istället för Xact Högutdelande då båda fonderna har liknande investeringsinriktning & avgifter (0,30 % för Xact och 0,34 % för Aktiespararna om jag minns rätt) men där man ju får lägga på courtage på Xact för varje enskilt köp/sälj då det är en börshandlad fond. Det borde sluka en del av totalavkastningen på lång sikt tänker jag. Detta ställs mot att Aktiespararna Direktavkastning innehåller färre bolag vilket ökar risken (och även möjligheten för långsiktig överavkastning) något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello.

   1. Jag tror mer på Xact Högutdelande framför Aktiespararna Direktavkastning.

   2. Courtageavgift vid köp är en engångskostnad och en fis i rymden på 20-30 års sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Njaa, vid köp varje månad under 20-30 år så blir det ju en hel del courtage. Så då bör man nog se över vad man betalar.

   Radera
  3. Hej R. Lundahl,
   Du gör en tankevurpa. Courtaget är en engångskostnad på varje köp. Låt säga att du om 30 år sparat ihop 5 miljoner kronor och det året gör du fortfarande dina regelbundna köp varje månad. Courtaget summerar till några kronor och vad är det på en portfölj om 5 miljoner.

   Om man har den lägsta/sämsta courtageklassen så pyntar man 0,25% i courtage och det är som sagt en engångskostnad. De där 0,25% kan du slå ut på totala värdet över 30 år. Blir ju inte ens en fis i rymden, det blir ingenting.

   Förvaltningsavgifter är desto viktigare då de dras varje år på totala kapitalet.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Vilket trevligt tips. Äger inte fonden idag men kan helt klart bli ett komplement till portföljen. Tack för en bra blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar och trevliga feedback. Ja, jag tror den här fonden är en utmärkt komponent i en långsiktigt portfölj.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Hur fungerar det med källskatt på utdelningarna för fonden? Om jag kommer ihåg rätt så är det problem med danska utdelningsaktier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   HIstoriskt har de inte fått åter all källskatt från Danmark. Nya regler kan komma ändra det men ännu är det fortsatt lite luddigt. Avkastningen som fonden visar upp är det inräknat precis som för helt vanliga globalfonder som heller inte får åter all utländsk källskatt.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Tror detta är en fantastisk fond på sikt gillar stark att den har utdelning.
  Har du förslag på någon fler ETF som har utdelning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Titus,
   Som kund primärt hos Avanza så har jag inte tillgång till några andra vettiga ETF:er med utdelning (Utöver Xact Sverige då) men hos Nordnet finns det flera. Nordnet erbjuder nämligen ETF:er noterade i Europa från några av världens största fondbolag. iShares, Vanguard och Invesco. De har svenska sajter alla tre tror jag och på dem kan du enkelt hitta bra info om deras ETF:er med utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Vilka andra etf:er med utdelning är vettiga?

  Hos avanza finns t ex DBX GLBL DIV 100 och DBX EUR DIV, när jag googlar på ISIN-numret så ser det ut som de betalar utdelning. Är de bra? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag kräks lite bara jag tänker på de där DBX ETF:erna. Jag undviker dem för de är så otroligt sopiga med info. Nordnet erbjuder bla iShares, Vanguard och Invesco ETF:er noterade i Europa.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hehe ok, tror jag hittat den info jag behöver och tycker DBX EUR DIV ser intressant ut.

   Får nog bli ett blogginlägg om detta i morgon :)

   Radera
 12. Funderar också på Exact högutdelare men undrar om någon kan förklara för mig hur mycket courtage jag får betala vid köp och sälj. Tex om jag handlar för 1.000 kr. vänlig hälsning Ulla

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEj Ulla,
   När man handlar för 1000 kronor så är courtageklass mini billigast och då betalar man 0,25% i courtage. På 1000 kronor betyder det 2,5 kronor courtage.

   Mvh petrusko

   Radera
 13. Bra skrivet Petrusko. Ja Xact högutdelande är en riktigt fin etf som jag har som bas i min portfölj.
  Må så gott. /Stefan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan,
   TAck för din kommentar. En bra bas där. Jag håller på och bygger upp den jag med till en rimlig bas i portföljen. Det tror jag på i långa loppet.

   Mvh petrusko

   Radera
 14. Man kan göra det billigare om man vill spara automatisk i nordnet superfonderna Sverige. Norge. Danmark. Finnland. Får nästan samma efekt och sparar 0.30% i avgift. Blir mycket pengar i egen ficka långsiktigt. Enkelt istället för att betala till etf. Lycka till.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jacke,
   Nej det blir inte i närheten samma sak. Den här utdelningsstrategin spöar de helt vanliga indexen. Historik på typ 60 år visar det klart och tydligt. Så det där du föreslår blir billigare avgift men sämre avkastning sannolikt.

   Mvh petrusko

   Radera
 15. Hej Petrusko!

  Har en del pengar i Avanza Zero som jag hade velat byta till en annan Sverigefond. Är det vettigt att byta helt till Xact högutdelande? Har också funderat på Skandia Sverige exponering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det skulle kunnaa vara en god ide att ta in som komplement. Skandia Exponeeing är dock inte billigast längre utan det är SEB Sverige Indexfond som alltså följer hela Stockholmsbörsen den med fast till lägre avgift.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Det var bra att veta. En sak jag undrar också är om Xact Sverige ger ungefär samma exponering som SEB Sverige Index? Xact Sverige har ju lägre förvaltningsavgift och jag gillar att den delar ut.

   Radera
  3. Hello,
   Jag tycker att Xact Sverige följer ett bra index med runt 80 olika bolag. Betydligt bredare än OMXS30 som bara innehåller 30 bolag. SEB Sverige Index följer dock hela Stockholmsbörsen på bortåt 300 bolag eller så. Det tycker jag är det bästa men så får man väga avgiften. Jag tycker absolut man kan motivera att gå från tex Avanza Zero med sina 30 bolag till tex Xact Sverige som följer ett bredare index för 0,15%. Att betala ännu mer för att få ett än bredare index är inte solklart att det är det bästa. Historiskt har det bredaste indexet presterat bäst men det är ingen garanti för framtiden.

   Xact Sverige eller SEB Sverige Indexfond är bra vilket som tänker jag. Någon av dem hellre än Avanza Zero.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Hej Petrusko.
   Om man gillar stora bolag och lite medelstora bolag är Avanza Zero utmärkt fond. Historisk har ändå omx30 följt Sveriges börs riktigt bra. Om man tänker lågisk då ingen av oss vet om framtiden borde det vara det bästa att välja gratis Sverige Avanza Zero och nästan gratis global spridning Avanza Global om vi pratar om index sparande. Att få 30 st aktier riktigt fina globala Svenska företag för 0 kr i avg brukar göra undervärk långsiktigt. Avanza Zero kommer att slå många aktiva portföljer långsiktigt både aktiva fonder och aktiva aktie sparare. Det är fakta i från Avanza att majoritetenaktie sparare inte har slagit Avanza Zero på 5-10 årssikt. Det är fakta. Gratis är riktigt bra. Det kan finnas bättre och kanske ge bättreavkastning men gratis är riktigt bra och smidigt.
   Mvh. Jacke77

   Radera
 16. Man kan ju också se det tvärtom. Nämligen att Avanza zero har en högre risk eftersom det är färre bolag som har en högre viktning. Jag direktäger ett 20-tal svenska aktier och vill ha en fond som har en större riskspridning. Swedbank och H&M utgör t.ex. 12 % av Avanza zero, vilket inte tilltalar mig. Därför vill jag byta till ett bredare index.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Arvid.
   Själv tror jag mäst på Spiltan Aktiefond investement. Riktigt bra och billig avg. Sköter sig själv. Lycka till.
   Mvh. Jacke77

   Radera
 17. Hej.
  Skulle de vara vettigt att månadsspara i en portfölj med bara xact högutdelande, Avanza global och Spiltan investmentbolag? Hur skulle du isåfall vikta dom?
  Behöver man komplettera med något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Sorry för galet sent svar. Jag har helt enkelt missat den här kommentaren. Ja det vore ett mycket sunt månadsspar i min värld och man skulle kunna köra jämn fördelning utan vidare. Jag tror att både investmentbolagsfonden och Xact Högutdelande kommer avkasta bättre än globalindex på sikt. Tillsammans ger dessa tre en mycket god riskspridning och potential.

   Mvh petrusko

   Radera
 18. Hej,

  Ledsen att jag skriver i en gammal tråd, men ville höra din åsikt. Jag gillar investmentbolag (vem gör det inte) men kan inte bestämma mig om jag både ska ha Xact högutd och spiltan investmentbolagfonden i portföljen.

  Vad tänker du kring det. Båda är jättebra, men är det inte lite blekt att ha båda?

  God fortsättning,
  Dolly

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Dolly,
   Det är ändå helt olika investeringar. De presterar olika och har helt olika karaktär. Jag äger både Xact Högutdelande och Spiltan Investmentbolagsfond i min portfölj. Bra potential och god riskspridning.

   Mvh petrusko

   Radera

3 favoriter bland investmentbolagen

Jag fick en fråga vilka mina favoriter bland investmentbolagen är och det tycker jag är en intressant fråga. Här kommer 3 favoriter bland...