Mina senaste investeringar


Igår sålde jag mina aktier i Skanska och Peab då jag nu väljer att ställa mig helt utanför byggsektorn. Det är förmodligen rimliga innehav på lång sikt men det finns mycket annat som är minst lika rimligt. Bygg bjuder ju på lite vinstskrällar här och nedskrivningar där. Istället för dessa byggbolag har jag köpt den börshandlade fonden Xact Högutdelande. Den innehåller 45 stycken nordiska bolag med god historisk utdelning. Förra året pyntade fonden 5 kronor utdelning och jag antar att det blir oförändrat i år givet att kursen står kring den här nivån 112-120 kronor. Det var nämligen ungefär där den stod i samband med förra utdelningen och även om de säger att ambitionen är att dela ut mottagna utdelningar från innehaven så har de också uttryckt att utdelningen skall vara runt 4 procent. Ja inte helt solklart kommunicerat men man får ju anta att utdelningen inte sänks i vart fall om kursen är på denna nivån. Oavsett vad utdelningen blir så blir ju totalavkastningen den samma. Om man får 5 procent kurstillväxt och 4 procent direktavkastning eller tvärtom landar i bägge fall på 9 procent totalavkastning. Läs mitt inlägg med mer info om fonden.

Det har också varit månadsskifte och det betyder att det regnat in pengar på mitt konto hos Lendify. Där investerar jag i lån som betalas månadsvis och en del av min avkastning har jag köpt aktier för men jag har också investerat mer hos Lendify. Kring 6 procent ränta kan man få där och likt andra ränteintäkter dras det 30 procent skatt på den ränta men erhåller. Jag tycker det här är ett bra komplement till mina aktier och preffar och det är grymt nice att räntan tickar in varje månad. Det stärker mitt kassaflöde och gör att jag varje månad kan investera än mer och rulla vidare den där snöbollen av ränta på ränta-effekt.

16 kommentarer:

 1. Hej Petrusko,

  Väljer du Lendify enbart för spridningen?
  Annars kan du ju lika gärna äga en preff med 6% da. Enklare att frigöra kapital genom att sälja preffen. Hos Lendify har du väl låst kapitalet en viss tid?

  Micke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Micke,
   Lendify fungerar väldigt annorlunda än preffar. Medan Lendify har rörlig ränta och ger dig mer när ränteläget stiger så kommer preffar backa i kurs när räntan stiger.
   Detär skillnad natt och dag och en mycket viktig skillnad.

   Lendify skickade faktiskt precis ut ett mail om just detta. Att de höjer räntan i spåren av riksbankens höjning.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Men kapitalet är väl låst?

   Radera
  3. Hello,
   Nej. Det finns en väl fungerande andrahandsmarknad där man kan sälja sina konton. Har mycket hög omsättning och i dagsläget får man tom premium då kobton säljs kring 101% i snittpris.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag har faktiskt också varit inne på att skala ner Skanska de senaste veckorna även om innehavet inte är så stort. Det skulle vara mer lite störande med en dålig rapport. Får se hur jag gör.

  Mvh / Frihetsmaskinen – Följ min resa till ekonomisk frihet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, jag tror inte Skanskas rapport blir så illa men det har man ju trott förr och blivit redigt motbevisad.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Misstänker att du snart kör indexfonder för hela slanten:))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha,
   Ja det är ju lägre risk än individuella aktier och jag gillar hålla nere risken. Indexfonder är smart men jag gillar ju mina utdelningsaktier och håller mig primärt till dem.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko,
  När det gäller bygg verkar ingen veta vem eller vilka som sitter på Svarte Petter och gör enorma nedskrivningar.

  För egen del har jag fyllt på EPR och Realty en hel del så nu trillar det in c:a 1250:-/månad.

  Ha en go helg.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Näe precis det är ju lurigt där i byggsektorn. Grym månadspeng du får där från två bolag jag gillar. Så nice med månadsutdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej.
  Vad kostar dig i courtage och alla avg på portföljen totalt för 2018? Har du räknat på det?
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej det är inget jag går och funderar på. Hade jag presterat dåligt över lång tid kanske jag hade tittat närmre på det och utvärderat men nu skiter jag i det. 2018 genererade jag en avkastning drygt 12-procentenheter bättre än index och jag har överpresterat mot index så långt bak jag gjort uppföljning på det.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. vilket index jämnför du dig med?

   Radera
  3. I mitt påstående ovan syftade jag till SIXRX Som backade kring 4% 2018.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. hej
  vad tycker du om Inwido ? gick ner lite idag men verkar ha mycket kvalitet.

  SvaraRadera
 7. Hej Petrusko,

  Hört något mer om eventuell kvartalsvis utdelning i Xact Högutdelande?

  Mvh Martin

  SvaraRadera

Håll koll på fondförvaltarna

  Jag har vid några tidigare tillfällen tipsat om att hålla koll på duktiga fondförvaltare. Hitta inspiration bland deras innehav, läs nyhet...