Lendify höjer räntan


Lendify skickade precis ut ett mail om att de höjer räntan. Likt ICA-banken, Handelsbanken mfl som sysslar med samma utlåning så är det rörlig ränta som gäller. Det betyder att när ränteläget stiger så stiger också räntan på mina investeringar hos Lendify.

Just det här är en viktig och stor skillnad mot tex preferensaktier som minskar i värde när ränteläget stiger. För investeringar hos Lendify är högre ränta riktigt nice medan det för preffar är surt och i värsta fall förödande för totalavkastningen. För bara några år sedan kostade tex Klövern preferens 250 spänn då det var högre ränteläge. Nu kostar den runt 320 kronor när räntan är nere i källaren. Mellanskillnaden är 3,5 års utdelningar och skulle man sälja för 250 kronor efter 5 år får man en total avkastning om 30 kronor vilket är 6 spänn per år och en genomsnittlig avkastning om 1,8 procent per år.

Nu försöker jag ju inte avskräcka från preffar eller snacka ned dem, heck jag har ju själv långt mycket mer investerat i just preffar. Det är dock viktigt att känna till det här hur de fungerar.

Jag skrev nyss ett inlägg om mina senaste investeringar där jag kort nämnde Lendify: Mina senaste investeringar.

Så här skrev Lendify för övrigt i mailet de nyss skickade ut om höjd ränta:

"Vi höjer räntan med 0,48 procentenheter på befintliga investeringar till följd av att den marknadsmässiga räntan har förändrats. En förändring som direkt gynnar dig som sparare på Lendify. Det är ingenting du behöver göra utan räntan kommer att uppdateras automatiskt. Den nya räntan gäller från den 1 februari och kommer att synas i din översikt senast den 12 februari i samband med att månadens betalningar aviseras"

14 kommentarer:

 1. Hej Petrusko. Detdär låter ju nice med höjd ränta på Lendify. Jag får själv ta mig en allvarlig funderare igen om Lendify vore något för mig. Kan du bara helt kort återge vilken kontotyp det var som du har eller rekommenderar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tony,
   Det viktigaste man skall tänka på är att använda ett autoinvest-konto. Det finns två typer; Lång och kort. Innebörden av det är att dina pengar automatiskt investeras i en rad olika lån och man är då med i kreditförlustfonden. Två faktorer som sänker risken.

   Jag har i huvudsak konton med kort löptid och det är för att jag gjort en egen bedömning att de har lägre risk av de två. Den långa löptiden ger förvisso lite högre ränta men jag väljer gärna det försiktigare spåret till priset av lite lägre ränta då.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej igen Petrusko !
  På vilka kursnivåer skulle du kunna tänka dig att göra större köp i Realty Income respektive EPR Properties ?
  Tack för en bra blogg och trevlig helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tony,
   EPR köpte jag nyligen mer utav och tycker den är helt okej här. Realty Income är i dyraste laget för att fläska på stort. Om Realty går ner kring $62 igen tycker jag det känns rimligare för ett större köp.

   Go helg på dig

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Vad kan man räkna med för avkastning ungefär efter höjningen?

  mvh https://lekonomi.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Förut har man väl kunnat räkna med cirka 5,5-6% och efter den här höjningen kan man väl tänka 6-6,5% ungefär då för ett långt autoinvest.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej! Har ett större belopp investerat på Lendify för att diversifiera,men kör inga autoinvestkonton utan köper hellre lån på andrahandsmarknaden där jag kan välja räntebas samt vilken kreditrating låntagaren har.Tycker det blir generellt för låg ränta på autoinvest,vill gärna ha 6,5-7,5% i bruttoränta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena CF,
   Tack för din kommentar och input hur du gör. Ja kommer man upp i den där räntan så är det ju riktigt nice. Jag tippar att risken för permanent förlust inte är stor trots att det är utan kreditförlustfond att köpa separata lån. Jag är ju ganska mesig av mig och spelar gärna så försiktigt som möjligt.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jovisst kreditförlustfonden täcker lån på andrahandsmarknaden såvida du inte köper manuella ,vilket jag inte gör.Har en del autoinvestlån korta som jag började med och kreditförlusterna är inte högre på andrahandsmarknaden jmfr med autoinvest.Har köpt 2 manuella med 10,5% ränta bara för att testa betalningsviljan och hitills efter 10mån inga kreditförluster,men dessa rekommendera jag inte

   Radera
  3. Tjena CF,
   Aja, då fattade jag ju fel. Tog det som att det var manuella lån du köpte. Ja men så är ju ett sätt att pin pointa konton med högre ränta.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej Jag ser att du inte har Coca-cola eller Procter& Gamble i portföljen, Trodde att det skulle vara ett självklart val för en utdelningsinvesterare som dig! De har ju mig veterligen höjt utdelningen i över 50 år!

  Axfood, banker mm i all ära lär ju sänka utdelningen vid en rejäl börsnedgång....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har ägt Pepsico historiskt. De presterar mycket bättre än Coca Cola och de har en mer väldiversifierad verksamhet. De där utdelningssänkningarna finns det relevant information kring.

   De senaste 100 åren har det endast varit två tillfällen som utdelningarna för S&P500 sänkts siginifikant och det var vid krisen på slutet 20/30 talet samt vid finanskrisen 08/09. Det är alltså ytterst sällan det där händer och med finanskrisen bara 10 år bakom oss ger åtminstone inte historiken någon anledning till oro för stora utdelningssänkningar.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Har en mindre slant på Lendify efter att "alla" pratat om det. Det jag inte förstår är varför jag skulle vilja köpa ett begagnat lån till överpris jämfört med att kicka igång ett nytt lån? Om någon vill komma ur fort så kan möjligheten till att köpa lägre än 100% finnas, men varför skall jag betala mer än 100% för ett lån?

  Vid en rejäl lågkonjunktur förväntar jag mig att många vill ur sina lån, och andrahandsmarknadens priser kommer sjunka. Så Jag väntar lite på andra olycka innan jag investerar mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag håller med dig om att man absolut borde vänta på att pengarna investeras automatiskt framför att betala en 101% på andrahandsmarknaden. Förvisso har jag själv köpt en del just så då jag noga valde ut konton med högst kreditbetyg. Nu har jag slutat med det och investerar allt automatiskt.

   Mvh petrusko

   Radera

Idag börjar handeln med Corems D-aktie

  Fastighetsbolaget Corem Property har givit ut en D-aktie som pyntar lika mycket utdelning som preferensaktien från samma bolag; 20 kronor ...