onsdag, december 19, 2018

I love income producing assets


Jag skrev på twitter om min senaste investering och jag fick en fråga som dyker upp titt som tätt, ungefär så här: Du är fullinvesterad men ändå köper du mer hela tiden, hur går det ihop? Mitt svar blev kort och gott att jag har ett attans bra kassaflöde.

Utdelningsinvesterare kallar jag mig och jag får utdelningar och ränta flera gånger i veckan i snitt. Vecka in och ut hela året. Jag investerar främst i aktier som pyntar utdelning och i min jakt på utdelning letar jag efter riktigt bra bolag som har pålitlig hög eller stigande utdelning. Det här med stigande utdelning är viktigt då inflation gör att pris på tjänster och varor stiger stadigt. Att då mina intäkter stiger är livsviktigt och jag vill gärna att den organiska utdelningstillväxten är större än inflationen. Med organisk utdelningstillväxt menar jag bolagens höjning av utdelning så att jag får mer på samma antal aktier som tidigare. Jag får ju även mer utdelning genom att stadigt köpa mer aktier men det är ju en annan grej. Att jag vill ha mer tillväxt än inflationen är för att jag vill att utrymmet i min budget stadigt skall bli större. Jag har en ganska tight budget varpå det skadar inte att få mer utrymme i den.

Jag har mest svenska aktier och preferensaktier som stadigt pyntar utdelning men jag har också amerikanska och kanadensiska. Vissa utav dem betalar kvartalsvis utdelning och några pyntar utdelning varje månad. Ett exempel på ett sådant innehav är EPR Properties som äger skolor, biografer, vattenland mm. Direktavkastningen är 6,15 procent fördelat på en utdelning varje månad. Nu är det nästan ett år sedan de höjde utdelningen och förväntningar är att de höjer även detta året. De har höjt varje år i flera år och senaste höjningen var på 6 procent. I början av januari väntas de meddela en höjning av utdelningen och det gäller i så fall utdelning med X-datum slutet januari och pay date i mitten av februari för att sedan rulla på varje månad med det nya högre beloppet.

Utdelningar och ränta tickar in stadigt och jag älskar det. Jag påstår inte att min strategi är bäst men det är MIN strategi och det är den som passar MIG bäst. Det rullar hela tiden in pengar i portföljen som jag kan investera på nytt eller använda till att handla mat på Willys osv.  Att ha det här pålitliga stadiga kassaflödet medför att jag allt som oftast har cash att investera. Det är en underbar känsla jag får när jag köper ännu en aktie som kommer pynta utdelning år efter år.

Jag har ett samarbete med Lendify varpå jag tydligt påpekar det då nedan stycke handlar om mina investeringar hos dem. Det är mina egna ord och tankar men får anses som sponsrat. 

Income producing assets skrev jag, ja på svenska blir det investeringar som stadigt pyntar utdelning eller ränta. Det låter ju lite fräckare på engelska och det är färre ord så jag håller mig till det. Jag har även ränteinvesteringar hos Lendify och jag gillar dem då det passar perfekt in i mitt fokus på investeringar som ger ett stadigt kassaflöde, en ström av pengar. Lendify ger 4-6 procent ränta på pengarna man lånar ut och återbetalning sker månadsvis. Varje månad får jag en slant även från Lendify alltså. Jag har tittat på några liknande alternativ men ännu inte funnit något annat som jag anser att risken är rimlig i. 
Lendify har rimlig risk i mitt tycke. Det är peer to peer lån och pengarna man sätter in där lånas ut via samma typ av blancolån som ICA-banken, IKANO, Handelsbanken mfl. Några faktorer som sänker risken hos Lendify och som även är anledningen att jag tog beslut att investera är att de har en kreditförlustfond som täcker upp om någon låntagare inte betalar. Ja nu är det ju inga magiska pengar som uppstår från ingenstans utan man betalar själv för kreditförlustfonden genom att en del av räntan går till detta. Räntan om 4-6 procent som man får i slutändan är dock efter avgift för kreditförlustfonden. Den andra viktiga faktorn som sänker risken är att pengarna fördelas över många olika låntagare. Om man investerar tex 20.000 kronor så är det inte en enda låntagare man är exponerad mot utan det fördelas på 40 st olika. Det sänker risken markant. Det är ju inte så värst vanligt att folk inte gör rätt för sig kring lån här i Sverige och med den här fördelningen på många lån har man ytterligare sänkt risken att gå på en smäll. 

Jag har ett samarbete med Lendify och vill du veta mer om dem rekommenderar jag deras sajt där de även har en blogg med bra information. Om du bestämmer dig för att investera hos dem så kan du få 500 kronor extra via min länk. De där 500 kronorna dyker in automatiskt på ditt konto när du investerat 20.000 kronor: www.lendify.se/petrusko

Info om mitt samarbete med Lendify.

6 kommentarer:

 1. Tjäna Petrusko.
  Samma här alltid full investerad. 100% Avanza Global. Utdelningen återinvesteras automatisk in i fonden. 12 tusen ftån månadslönen går in i fonden automstisk. Känns riktigt bra. Lycka till. Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jacke,
   Tack för din kommentar. Det låter ju rimligt. Lycka till du med.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Intressant läsning. Hur stor transaktionskostnad har du procentuellt? Har du någon strategi där du samlar intäkter från ränta och utdelningar för att göra köpen större och minska kostnader? Visserligen går man ju miste om avkastning i väntan på att större belopp byggs upp till köp så det kanske inte spelar någon roll? Mvh Christian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christian,
   Tack för din kommentar. Jag gör ju inga aktiva köp/sälj-affärer utan det mesta köps och behålls. Visst blir det några omplaceringar osv under året som genererar courtage men huvuddelen av mitt kapital omsätts inte och genererar således inga courtage. När jag gör större affärer byter jag courtageklass hos Avanza och normalt sett har jag minicourtage. Beträffande att spara och göra större köp så är väl min främsta tanke där att hålla sig kring den procentuella courtagekostnaden. Om man har 1 krona mini och 0,25% courtage blir det 400 kronor man inte skall understiga. Om man tex köper aktier för endast 80 kronor och pyntar 1 krona courtage så blir det en väldigt stor procentuell andel. 1,25% courtage har man betalat då.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hur beskattas detta? jag har allt mitt privata sparande i ett ISK. Sen funderar jag på att investera i Lendify via mitt AB, vilket föranleder mig till samma frågeställning då jag spar överlikviditet till en kapitalförsäkring som jag sedan handlar aktier ifrån. Hur blir beskattningen om jag investerar i Lendify från AB:et?
  Tack på förhand!

  Mvh: Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Anders,
   Tack för din kommentar. Avkastning från Lendify är en ränteintäkt i ditt AB men dubbelkolla du det. Kolla även med Lendify om man kan ha ett konto på ett AB, jag vet inte.

   Mvh petrusko

   Radera